Ενα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια σε ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα. Μηχανοκίνητο σκάφος μήκους 15 μέτρων στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 άτομα βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα, 38 ναυτικά μίλια νοτίως της Ρόδου. Μέχρι αργά χθες, από παραπλέοντα δεξαμενόπλοια και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν διασωθεί 29 άτομα, με την επιχείρηση να εκτυλίσσεται υπ’ ευθύνη του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) του Λιμενικού.
Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το μικρό cruiser είχε αποπλεύσει δύο ημέρες πριν από τη βύθισή του από την Αττάλεια της Τουρκίας με προρισμό την Ιταλία. Το Λιμενικό φέρεται να ενημερώθηκε στη 1.30 π.μ. ότι σκάφος με μετανάστες στην ανοικτή θάλασσα βρίσκεται σε κίνδυνο (στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 5 έως 6 μποφόρ), από τον κυβερνήτη τού υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Christina» που έπλεε στην περιοχή.
Ευρεία επιχείρηση για τη διάσωσή τους – Μέχρι χθες είχαν περι- συλλεγεί 29 άτομα – Στην περιοχή και δύο τουρκικές ακταιωροί, χωρίς να σημειωθεί «θερμό» επεισόδιο.
Πηγές από το Λιμενικό επικαλούμενες τη μαρτυρία του πληρώματος του τάνκερ ανέφεραν ότι οι μετανάστες στη θέα του πλοίου μετακινήθηκαν ενστικτωδώς προς την ίδια πλευρά του σκάφους, με συνέπεια αυτό να ανατραπεί και να βυθιστεί. Υπολογίζεται ότι αυτοί που διασώθηκαν βρίσκονταν στο κατάστρωμα του σκάφους, ενώ εκείνοι που ταξίδευαν στις καμπίνες παρασύρθηκαν στον βυθό. Το ΕΣΚΕΔ δέσμευσε το δεξαμενόπλοιο «Christina» προκειμένου να μετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως επίσης και δύο ακόμη τάνκερ, ενώ περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα στην περιοχή έφθασε και ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού. Από το σύνολο των διασωθέντων, 27 (υπήκοοι Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν) παρελήφθησαν από το δεξαμενόπλοιο και μεταφέρθηκαν στην Κω, ενώ ακόμη 2 (πρόκειται για Τούρκους υπηκόους) περισυνελέγησαν από το ελικόπτερο και οδηγήθηκαν στην Κάρπαθο.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ενημέρωσης, στις 3 π.μ. στο σημείο όπου εξελισσόταν η επιχείρηση εμφανίστηκε και μια τουρκική ακταιωρός και ακολούθησε μια δεύτερη το ξημέρωμα. Στελέχη του Λιμενικού περιέγραψαν ότι ο τουρκικός θάλαμος επιχειρήσεων δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου του αντίστοιχου ελληνικού, ούτε υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στις δύο τουρκικές ακταιωρούς με τα μέσα που μετείχαν στην επιχείρηση υπό τον συντονισμό του ελληνικού Κέντρου. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι δεν υπήρξε κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο θαλάσσιο πεδίο. Τις απογευματινές ώρες χθες, πάντως, η τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ακταιωροί της διέσωσαν από τη θάλασσα πέντε μετανάστες καθώς και ότι η περιοχή του ναυαγίου ήταν στη δική της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Επίσης, υποστηρίζει ότι ειδοποιήθηκε για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση στις 9.35 μ.μ. τοπική ώρα. Η διαδικασία λήψης καταθέσεων από τους επιζήσαντες προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου επρόκειτο να ξεκινήσει χθες το βράδυ στην Κω.
Πηγή kathimerini.gr