Τοπικές Ειδήσεις

Αναβρασμός για την νέα προσπάθεια μεταστέγασης των ΕΛΤΑ από το ιστορικό κτήριο στην οδό 7ης Μαρτίου

Εντονη ανησυχία και αναβρασμό στις τάξεις των υπαλλήλων του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ στην οδό 7ης Μαρτίου, στο διατηρητέο κτήριο, που αποτελεί μετά και την αποκατάστασή του με δαπάνες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κομψοτέχνημα, που συγκαταλέγεται εξάλλου στα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού, προκάλεσε και νέα προσπάθεια για την μετεγκατάσταση των ταχυδρομικών υπηρεσιών σε άλλο ακίνητο.
Χθες ειδικότερα γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση από τα ΕΛΤΑ ότι η εταιρεία επιθυμεί να μισθώσει για τρία έτη, με δικαίωμα παράτασης για μέχρι δύο έτη, ένα οίκημα για την μεταστέγαση του Κ. Καταστήματος Ρόδου, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει τις παρακάτω απαιτήσεις:

• Να είναι εντός της εμπορικής περιοχής.
• Να είναι ισόγειο ή ισόγειο με πατάρι συνολικού εμβαδού 260 – 320 m2.
• Τυχόν υπόγειος χώρος δεν προσμετράται στη ζητούμενη επιφάνεια.
• Να είναι φωτεινό και ικανής πρόσοψης για την ανάπτυξη των Υπηρεσιών.
• Να έχει καλές προσπελάσεις για πεζούς, ΑΜΕΑ, οχήματα και υπηρεσιακά φορτηγά.
• Να είναι κατά προτίμηση νεόδμητο και έτοιμο προς χρήση.
Η σχετική διαδικασία θα διεξαχθεί, όπως ανακοινώθηκε, την 25η Αυγούστου 2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 έως 14:00.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ βρισκόταν από το έτος 2018 σε διαβουλεύσεις με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην κυριότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο, προκειμένου να πετύχει την μείωση του υπέρογκου μισθώματος, που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ περίπου τον μήνα.
Tο ιταλικό κτήριο του ταχυδρομείου της Ρόδου αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακού εκλεκτισμού και κανναβικής τεχνολογίας.
Η πρόσοψή του χαρακτηρίζεται από πλήθος μορφολογικών στοιχείων, κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο. ‘Εχει επιβλητική κεντρική είσοδο και συμμετρικά ανοίγματα.
Κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια της Ιταλοκρατίας, γύρω στο 1926, από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto και στέγαζε τα Ιταλικά Ταχυδρομεία (Palazzo delle Poste).
Στο Διοικητήριο, σημερινό κτήριο των Γραφείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Ταχυδρομείο και στην α΄οικοδομική φάση του δικαστικού μεγάρου, η οποία δε σώζεται σήμερα, εντοπίζονται δάνεια από την αρχιτεκτονική της αναγέννησης και την αρχιτεκτονική μπαρόκ, όπως εφαρμόστηκε στη Β. Ιταλία και στη Βενετία.
Χαρακτηριστικά αυτών των αρχιτεκτονημάτων είναι τα τριγωνικά ή κοίλα αετώματα στην επίστεψη των ανοιγμάτων, τα κυκλικά ανοίγματα, τα γείσα και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις. Όσα κτήρια μιμούνται το γοτθικό στυλ εμφανίζουν τρίλοβα ανοίγματα και οξυκόρυφες αψίδες.
Σημειώνεται ότι η ΚΕΔ που απαιτεί υπέρογκα μισθώματα είχε ουσιαστικά εγκαταλείψει στην φθορά το ακίνητο με αποτέλεσμα να κριθεί ουσιαστικά «ετοιμόρροπο» από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου.
Απαιτήθηκε η παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάστασή του εξωτερικά, ενώ η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει δαπανήσει τεράστια ποσά προκειμένου να το διαμορφώσει εσωτερικά και να διατηρήσει τα ιστορικά του στοιχεία.

Σημειώνεται ότι με έγγραφό της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε ενημερώσει αρμοδίως, από τον Ιούνιο του 2005, για την επικινδυνότητα του κτηρίου και για την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης μελέτης για την αποκατάστασή του, με επείγοντα μάλιστα χαρακτήρα.
Το 2008 η υπηρεσία επανήλθε με νέο έγγραφο το οποίο είχε, όπως φαίνεται, την κατάληξη που είχε και το προηγούμενο.
Τα περισσότερα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που ανεγέρθηκαν επί Ιταλοκρατίας στο νησί, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και εάν κάτι δεν αλλάξει είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσουν.
Κτήρια που είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με τη νεότερη ιστορία του τόπου μας, που μόνο άνθρωποι που είτε δεν έχουν σχέση με τον τόπο, είτε είναι χωρίς μνήμη και ιστορική συνείδηση, θα μπορούσαν να αφήσουν να ρημάξουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου