Απόψεις

Ο πόνος να γίνει δύναμη

Ο πόνος με τις διάφορες μορφές που παρουσιάζεται, πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι και η γενεσιουργός αιτία για δημιουργία.

Η πρόσφατη μεγάλη καταστροφή στον τόπο μας και όχι μόνο, πρέπει να ενδυναμώσει την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον , να διαγράψει κακώς κείμενα, να βάλει νέα θεμέλια σε όλους τους τομείς, να ζήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερη αφετηρία για τη ζωή τους.

Ως ενεργός πολίτης και φέρνοντας στη σκέψη μου πλήθος εμπειριών από την πολύχρονη πορεία μου στα κοινά, θέλω να καταθέσω προτάσεις που μπορούν να αξιολογηθούν και να ενισχύσουν την προσπάθεια .

Δεν θα αξιολογήσω τυχόν λάθη και παραλείψεις αρμοδίων, αυτό οφείλουν να το κάνουν οι ίδιοι και οι θεσμοί που τους εποπτεύουν.

Διαπιστώνουμε όμως ότι ενώ προσθέτουμε μέσα πυρόσβεσης, η τεχνολογία κάνει άλματα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι παρούσα με συνεχή επέκταση της χρήσης της, καταγράφουμε:

-απώλειες σε περιουσίες, ακόμα και σε ζωές

-μεγαλύτερες εκτάσεις να καταστρέφονται,δυσανάλογες της έκτασης της χώρας μας .

-δαπάνες καταστολής αυξητικές, που ξεπερνούν το 80% των συνολικών δαπανών πρόληψης-καταστολής-αποκατάστασης, ενώ το μερίδιο της πρόληψης οφείλει να είναι τουλάχιστον το 45% όπως το περιγράφει έκθεση του ΟΗΕ. Επίσης πρόσφατη έκθεση της WWF Ελλάς κατέγραφε για πρόληψη το 16,05% και για καταστολή το 83,95% για την χώρα μας

Αυτονόητο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ανατραπεί η παραπάνω σχέση υπέρ της πρόληψης, και κυρίως να λάβουμε υπόψη μας την νέα κατάσταση που συνεχώς διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς στον τόπο μας είναι σε εμβρυακή κατάσταση ο χωροταξικός σχεδιασμός. Μάλιστα η κεντρική κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την αδυναμία των τοπικών φορέων να το πράξουν διαχρονικά, ανέλαβε να το υλοποιήσει σε συνεργασία με το ΤΕΕ μέχρι το 2025.

Οφείλουμε όμως τώρα να συζητήσουμε και να προτείνουμε τη δική μας στόχευση, ώστε η τελική του θεσμοθέτηση να έρθει γρηγορότερα και κυρίως να απαντά στα νέα ζητούμενα.

-Επαναπροσδιορισμός τουριστικού προϊόντος ,μεγέθυνση πρωτογενούς τομέα ,ορθολογική διαχείριση αιγιαλού και παραλιών , υποδομές που μπορούν να εξυπηρετούν όπως οδικό δίκτυο ,ύδρευση αποχέτευση ,μείωση απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας κλπ.

Σημαντικές δράσεις στην πρόληψη που πρέπει και μπορούν να γίνουν άμεσα είναι:

-Θεσμοθέτηση νέων κανόνων προστασίας της εκτός σχεδίου δόμησης, με παράλληλη επέκταση των χώρων δόμησης στους οικισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση (ΠΕΡΠΟ), εκτός λογικής σήμερα για μια απλή επέκταση ακόμη και μικρού οικισμού να χρειάζεται 30-40 χρόνια για την εφαρμογή της

– Η δαπάνη ασφάλισης να κάνει χρήση κινήτρων υπέρ της υποχρεωτικής θέσπισης κανόνων προστασίας

-Ακριβής περιγραφή για κάθε οικισμό όλης της περιοχής που ανήκει σε αυτό που λέμε περιαστική προστασία με εξειδίκευση των υπόχρεων σε λήψη μέτρων

-Δημοσιοποίηση της στους πολίτες και αναλυτική περιγραφή των υποχρεώσεων τόσο του Δήμου, όσο και των πολιτών

-Συνεχής συνεργασία και ενσωμάτωση στην προστασία του ολοένα και αυξανόμενου εθελοντισμού με δράσεις εκπαίδευσης ,πιστοποίησης και διάθεσης μέσων.

-Με την έναρξη κάθε καλοκαιριού η Πυροσβεστική να ελέγχει και να ενημερώνει τον Δήμο για τον βαθμό ετοιμότητας και υποχρέωση του Δήμου να παρεμβαίνει βελτιωτικά.

Η προστασία των δασών σαφώς περιλαμβάνει την επιστημονική γνώση και θα πρέπει να την αναλάβει η Δασική Υπηρεσία.

Όμως οφείλει να σχεδιάζει και να προτείνει σε συνεργασία με την Πυροσβεστική τις βασικές υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν (δασικοί δρόμοι, ζώνες, δεξαμενές κλπ).

Η υλοποίηση να ανατίθεται σε κάθε Δήμο με τους ανάλογους πόρους. Εδώ να τονίσω ότι η κατανομή των πόρων για τις σχετικές υποχρεωτικές δαπάνες ,πρέπει να προκύπτει με νέο αλγόριθμό όπου θα περιλαμβάνονται πολλοί παράγοντες και όχι μόνο η έκταση και ο πληθυσμός (πχ δασικές εκτάσεις, υφιστάμενες και νέες υποδομές, οικισμοί κλπ).

Κλείνοντας θέλω να καταθέσω πρόταση για ένα σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο εφ όσον εφαρμόζεται, αξιοποιώντας την εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Ορθά οι πολίτες οφείλουν να διατηρούν τους ιδιόκτητους χώρους καθαρούς την αντιπυρική περίοδο και αφορά όλο το περίγραμμα του οικισμού. Είναι θεσμοθετημένο ότι σε περίπτωση αδράνειας ο Δήμος πρέπει να καθαρίζει, κοστολογώντας κατά του ιδιοκτήτη.

Λαμβάνοντας όμως υπ όψιν τη σημερινή κατάσταση κτηματολογίου, εντοπισμού του ιδιοκτήτη κλπ τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να βεβαιωθεί η σχετική δαπάνη. Η πρόταση είναι να βεβαιώνεται στο κτηματολόγιο εις βάρος της μερίδας ακινήτου που σήμερα μπορεί εύκολα να εντοπίσει και και φυσικά να μην μπορεί να γίνει καμία πράξη αν δεν εξοφληθεί.

Αυτό θα εξαλείψει τις δικαιολογίες των ΟΤΑ για αδράνεια λόγω γραφειοκρατίας.

Ελπίζω να συνεισέφερα στην αναζήτηση για καλύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.

Σαββής Μανώλης

Πρ.Δήμαρχος Νότιας Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου