Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει θερμό φθινόπωρο όσον αφορά την παραγωγή κυβερνητικού έργου, οι “γαλάζιοι” στρέφουν το βλέμμα τους στο ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το σκηνικό ανάδειξης του επιχειρούμενου restart μετά το… γκρίζο αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε ρυθμούς διαχείρισης της καθημερινότητας.
Ζητούμενο η ανάκαμψη
Κάπως έτσι διαμορφώνεται ο οδικός χάρτης των επόμενων εβδομάδων για την Ηρώδου Αττικού 19, που αναζητεί, στην αρχή της νέας πολιτικής και οικονομικής χρονιάς, σαφή σημάδια ανάκαμψης στο δημοσκοπικό περιβάλλον και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, δύο μήνες από τα… καμπανάκια της φθοράς στην ευρωκάλπη. “Οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία… Και αυτό θα κάνουμε”, είναι το συνεχές μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τη στιγμή που το κυβερνητικό οικοσύστημα προτάσσει τον επόμενο κύκλο μεταρρυθμίσεων, διορθώνοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα, με στόχο τη διατήρηση των πολιτικών κεκτημένων στον… καθαρό διάδρομο τριετίας.
Ανέβασμα των ρυθμών
Η αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνει αύξηση κατά 20% των έργων και των επενδύσεων και κατά 40% των μεταρρυθμίσεων. “Υλοποιήσαμε το 42% των δεσμεύσεων. 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Η συνέχεια έχει επιτάχυνση ρυθμών, ώστε να φτάσουμε στο 100% της υλοποίησης, αλλά και εμπλουτισμό του σχεδιασμού μας με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας”, επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Πέρα από τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, με νούμερο ένα αυτό της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και την ενέργεια, πέρα από τα “στοιχήματα” της ανάταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του στεγαστικού, των εργασιακών, του αποτελεσματικότερου κράτους και της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος, το βάρος αναμένεται να πέσει και στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Νομοθετικές πρωτοβουλίες με οικονομικό και κοινωνικό… DNA, οι οποίες θα συμπληρώσουν το παζλ της “γαλάζιας” στρατηγικής που θα παρουσιάσει και θα αναλύσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης ο κ. Μητσοτάκης.
“Οι νέες κινήσεις στο μέτωπο της νομοθέτησης θα ξεκινήσουν από τις αρχές του Φθινοπώρου. Στις προτεραιότητές μας κρατάμε σταθερά τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας”, αναφέρουν στο Capital αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα σχέδια νόμου που θα τραβήξουν τους προβολείς, αυτό που κυριαρχεί και έχει ευθεία αντανάκλαση στην καθημερινότητα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών να επιδιώκουν διορισμούς στους έξι μήνες αντί για δύο χρόνια.
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τα επόμενα εικοσιτετράωρα, περιλαμβάνει:
– Την ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων με όλα τα βασικά μητρώα του δημόσιου τομέα (μητρώο πολιτών, ΕΦΚΑ/ΗΔΙΚΑ, πανεπιστημιακά ιδρύματα) αλλά και τρίτων παρόχων πιστοποιητικών για την άμεση άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων.
– Την ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
– Τον ταχύτερο μηχανισμό αναπλήρωσης θέσης για όσους δεν αποδέχονται την πρόσληψη.
– Την αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού.
Όσον αφορά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τρία νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν σειρά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής:
– Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
– Το σχέδιο νόμου για την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και την εισαγωγή “ψηφιακού τέλους συναλλαγής”.
– Το σχέδιο νόμου για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, μέσω του οποίου θα παρέχονται κίνητρα με φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδοτικές ενισχύσεις διά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με στόχο μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες να ενωθούν και να συστήσουν νέους δυναμικούς πυρήνες. Παράλληλα, μέσα από τις προβλέψεις του ίδιου νομοσχεδίου θα παρέχονται υψηλότερα κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
Οι έτερες κινήσεις
Ξεχωριστή σημασία όσον αφορά τα κυβερνητικά σήματα προς την κοινωνία για τη βελτίωση της καθημερινότητας έχει η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης το 2025, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη χρονιά το Κτηματολόγιο να αποτελεί τον μοναδικό φορέα που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων με ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους. Με την υποστηρικτική χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων αναμένεται, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, να μειωθεί στο μισό, ενώ σημαντική είναι η ρύθμιση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης, όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο.
Παράλληλα τον δρόμο προς την Ολομέλεια θα πάρουν:
– Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη. Όπως σχολιάζουν στελέχη, η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου υποβοηθά το έργο των δικαστικών αρχών και συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
– Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων.
Πηγή: capital.gr