Μουδιασμένοι και επιφυλακτικοί για την πορεία του τουρισμού τους επόμενους μήνες -και ειδικότερα για την επόμενη σεζόν- εξακολουθούν να είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Παρά το γεγονός πως ο στόχος για 26 εκατ. αφίξεις φέτος φαίνεται τελικά να επιτυγχάνεται, η πραγματικότητα “πίσω από τις γραμμές” είναι διαφορετική.
Έτσι, μπορεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αφίξεις να κατέγραψαν τον Αύγουστο αύξηση 4,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, φθάνοντας σχεδόν τα 3 εκατ. αφίξεις και σε επίπεδο οκταμήνου η αύξηση να αγγίζει το 6,3%, με συνολικά 11,7 εκατ. επισκέπτες, εντούτοις αν εξαιρεθεί ο προορισμός της Αθήνας (ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη άνοδο με 23% αύξηση τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 26% σε επίπεδο οκταμήνου), η αύξηση των αφίξεων στα υπόλοιπα αεροδρόμια συνολικά είναι μόλις 1%, όπως λένε οι φορείς του τουρισμού.
Το ποσοστό αυτό, όπως μάλιστα σχολιάζει στο Capital.gr, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της σεζόν μέχρι τώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος “δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς”, εντούτοις δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα αύξηση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα (κλείσιμο των τραπεζών, capital controls και εκλογές για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο). Επίσης αν δεν υπήρχε ο οδικός τουρισμός, που φέτος σημειώνει σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, τότε το κλίμα θα ήταν τελείως διαφορετικό.
Το μεταναστευτικό, η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από τον Οκτώβριο στο 13% -που συνοδεύεται από μείωση των εκπτώσεων στα νησιά- σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στη Μεσόγειο αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο να καθορίσουν την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνει, το 2016 δείχνει πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει δυναμική, όμως οι αστερίσκοι παραμένουν.
Πιο συγκεκριμένα, είναι αβέβαιο πόσο θα χάσουν σε ανταγωνιστικότητα οι ελληνικοί προορισμοί μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, αλλά και το εάν οι επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα λειτουργικά έξοδα. Ήδη στα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί με τους tour operators του εξωτερικού για την επόμενη χρονιά παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 5%, ακριβώς λόγω του αυξημένου ΦΠΑ. Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση της κίνησης τα τελευταία τρία χρόνια, από τις 500 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, μόνο οι 50 είναι κερδοφόρες. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά τέλος πως αν η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν σταθερή τους προηγούμενους μήνες και άρα η ζήτηση δεν παρουσίασε σκαμπανεβάσματα, τότε ο τουρισμός θα μπορούσε να “κερδίσει” ένα δισ. παραπάνω έσοδα (από τα 14,5 δισ. που αναμένονται φέτος).
Η Ελλάδα ευνοήθηκε φέτος για ακόμη μια φορά από τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά τα γεγονότα στην Τυνησία και την πτώση του εισερχόμενου τουρισμού στην Τουρκία. Οι ξενοδόχοι θεωρούν πως οι εξελίξεις στις ανταγωνίστριες χώρες τους μήνες που έρχονται μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές, οπότε αν η νέα κυβέρνηση που προκύψει μετά τις εκλογές δεν ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις και χαράσσοντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, τότε τα τουριστικά έσοδα και η επισκεψιμότητα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως δεδομένα.
capital.gr