Κίνησε τις διαδικασίες για την εμπορική
διάθεση πακέτων ηλεκτροδότησης
«Σπάει» το μονοπώλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Ρόδου από ιδιωτική εταιρεία, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα, τις διαδικασίες για την εμπορική διάθεση των πακέτων ηλεκτροδότησης σε πρώτη φάση σε επιχειρήσεις και σε δεύτερη σε οικιακούς καταναλωτές.
Το παιχνίδι στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται ότι ανοίγει και στη Ρόδο, καθώς οι ανεξάρτητες εταιρείες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή ηλεκτροπαραγωγή και να διαμορφώσουν ένα «καλάθι τιμών», ικανό να ανταγωνιστεί ευθέως τη ΔΕΗ.
Στον χώρο της λιανικής προμήθειας ηλεκτρισμού εκτός της ΔΕΗ δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Volterra, Elpedison, Ηρων Θερμοηλεκτρική, Green, Watt & Volt, Protergia και NRG Trading House.
Στη Ρόδο έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται η πρώτη εταιρεία. Η Volterra δημιουργήθηκε το 2010 και είναι το αποτέλεσμα μίας στρατηγικής συμμαχίας 50:50 των ομίλων SORGENIA SpA – η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Ιταλία – και J&P-ABAΞ Α.Ε. – από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Η εταιρεία θα εμπλακεί σε όλες τις μορφές και τρόπους παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Δραστηριοποιείται στους τομείς της Εμπορίας και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, προμηθεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε Κατοικίες, Επιχειρήσεις και Βιομηχανίες – Χαμηλής και Μέσης Τάσης, διασφαλίζοντας πάντοτε σημαντικές εκπτώσεις για τους πελάτες της.
Επίσης, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, διατηρώντας στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο διάφορα έργα σε λειτουργία, αλλά και υπό ανάπτυξη σχέδια σε όλη την Ελλάδα.
Διαθέτει αδειοδοτημένα έργα σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με προτεραιότητα την ανάπτυξη μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η Volterra, όπως έγινε γνωστό από τον τοπικό της αντιπρόσωπο κ. Νικόλαο Τσιριγώτη, προσφέρει ειδικά πακέτα ηλεκτροδότησης για επιχειρήσεις, που τους εξασφαλίζουν βάσει συμβολαίου εκπτώσεις σε ποσοστά, που φτάνουν μέχρι και το 15% από εκείνα της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι για την συμμετοχή στα προγράμματα ηλεκτροδότησης της εταιρείας δεν απαιτούνται αλλαγές στο δίκτυο ή στους μετρητές των καταναλωτών.
Η λιανική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει στην πράξη κλειστή, παρότι θεωρητικά έχει απελευθερωθεί εδώ και χρόνια.
Το μερίδιο της ΔΕΗ σήμερα ξεπερνά το 90%, επειδή οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτροπαραγωγή, η οποία παράγεται από τον εγχώριο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, προνόμιο μόνον της ΔΕΗ.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη και στα νερά, όπως χρόνια τώρα επιτάσσουν οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί, η ελληνική πλευρά είχε υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο «ΝΟΜΕ», που προβλέπει τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού από τα αντίστοιχα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Η εφαρμογή του ΝΟΜΕ, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης επρόκειτο να ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου «πάγωσε» εξαιτίας των εκλογών, ενώ επί θητείας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έμεινε στο συρτάρι το όλο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς ο τέως υπουργός διαφωνούσε με τις δημοπρασίες.
Η τότε πρόταση της ΡΑΕ, η οποία όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει τον κορμό των νέων ρυθμίσεων, δεδομένου ότι είχε διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, προέβλεπε ότι συμμετοχή στους διαγωνισμούς θα έχουν αποκλειστικά οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα την μεταπωλούν σε τελικούς καταναλωτές.
Η προοπτική του ανοίγματος της αγοράς είχε ήδη κινητοποιήσει ανεξάρτητες ενεργειακές εταιρείες όπως η ELPEDISON (μεικτή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison), την Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, την «Ηρων», τη «Volterra» κ.ά.
Συνολικά 20 εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο προμηθευτών ηλεκτρισμού του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μέχρι σήμερα όμως η παρουσία τους στη λιανική αγορά γίνεται με περιορισμένο αριθμό πελατολογίου και μικρές ποσότητες πωλούμενης ενέργειας.
Η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια με ανταγωνιστικούς όρους μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού και είναι πιθανόν στο άμεσο μέλλον να οδηγήσει στη δραστηριοποίηση και άλλων εταιρειών.