Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την θέση ότι «η παραμονή στην εξουσία της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την κοινωνία», εκφράζει σε συνέντευξή της στην «δ» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, συνεκτιμώντας ότι πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα στην Ελλάδα. Δηλώνει ακόμη βέβαιη ότι ο κόσμος θα στραφεί στη Ν.Δ. «ως τη μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει την εμπειρία, το σχέδιο και τη βούληση να οδηγήσει και πάλι τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας» καθώς οι δημοσκοπήσεις ανοίγουν την ‘ψαλίδα’ ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά και στην δημοτικότητα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μιλάει ακόμη για τα φαινόμενα ανόδου ακροδεξιών τάσεων στην Ευρώπη εξηγώντας τους λόγους που τα προκαλούν και δεν ανταποκρίνονται στα ιδεώδη της Ε.Ε.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη ερώτηση που καταθέσατε για τα ‘σενάρια περί επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα’. Το προσφυγικό παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα και τα νησιά έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το αντίτιμο. Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει επιτυχώς και με την Τουρκία να απειλεί συνεχώς για την περίφημη συμφωνία;
Έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το προσφυγικό αποτελεί το σοβαρότερο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές ζήτημα με πολιτική διάσταση. Η πολιτική βούληση όμως για την αποτελεσματική διαχείρισή του απουσιάζει από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούμε μεγάλες καθυστερήσεις στην αναλογική και δίκαιη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Ανύπαρκτα είναι ακόμα και τα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη μέλη. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν θέσεις για τους πρόσφυγες, λόγω σκοπιμοτήτων.
Η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά μας δεν μπορούν πλέον να αντέξουν νέες προσφυγικές ροές. Το τίμημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι βαρύ. Επιπλέον, η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης, παρά τα τεράστια αποθέματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που διαθέτουμε ως λαός, γεγονός που έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί μεν, αλλά μετά το πραξικόπημα έχουν αυξηθεί οι ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά και συνεχίζουν οι απειλές της τουρκικής ηγεσίας για de facto ακύρωσή της. Διότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στην Ευρώπη υστερεί η αλληλεγγύη για το προσφυγικό, εκβιάζει πολιτικά και προβάλλει ετερόκλιτα αιτήματα (π.χ. απελευθέρωση βίζα για τους Τούρκους πολίτες). Θεωρώ αδιανόητο να υποκύψει η Ευρώπη στις απειλές της Τουρκίας υπό την πίεση του προσφυγικού.
• Να περάσουμε στην πολιτική. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει μεγάλη πτώση, ενώ η Ν.Δ. ανεβαίνει σταδιακά και ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει σε δημοτικότητα. Τι σημαίνει αυτό για τη Ν.Δ. και πώς μπορεί να το καρπωθεί;
Η παταγώδης διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η ακατάσχετη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ και τα ασύστολα ψεύδη οδήγησαν νομοτελειακά σε δημοσκοπική κατάρρευση, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις. Εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την σημερινή κυβέρνηση, διότι καθημερινά συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και στρέφονται στη ΝΔ, ως τη μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει την εμπειρία, το σχέδιο και τη βούληση να οδηγήσει και πάλι τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Όμως το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να μην εισπράξει μόνο την αποδοκιμασία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ούτως ώστε η διαγραφόμενη μεταστροφή του εκλογικού σώματος να έχει ποιότητα και διάρκεια.
Γι’ αυτό χωρίς μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες υποσχέσεις ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, το οποίο θα παρουσιάσει αναλυτικά σε λίγες ημέρες στη ΔΕΘ. Μία συμφωνία αληθείας!
• Την ώρα που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ύφεση, η τοπική αυτοδιοίκηση βλέπει ότι η πρόσβαση για διεκδίκηση πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πολύ δύσκολη. Θα ήθελα το σχόλιό σας, με δεδομένο ότι υπάρχουν προγράμματα (όπως π.χ. το ΕΣΠΑ) αλλά οι όροι για απορροφήσεις είναι πολύ σκληροί τώρα πια.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες. Όμως και στην περίπτωση αυτή η κρατική αναποτελεσματικότητα λειτουργεί ως τροχοπέδη. Οι καθυστερήσεις στις προσκλήσεις των προγραμμάτων, η έλλειψη προγραμματισμού, η κωλυσιεργία στην υλοποίηση ακόμη και εγκεκριμένων σχεδίων, αλλά και η υπέρμετρη γραφειοκρατία ευθύνονται για τα απογοητευτικά ποσοστά απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα μεγάλα λόγια των κυβερνητικών στελεχών, η απορρόφηση πόρων στα τομεακά προγράμματα ανέρχεται στο 2%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα μόλις στο 1%.
• Πώς σχολιάζετε την διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες; Πού βρίσκεται η αλήθεια τελικά;
Η διαδικασία ήταν εξαρχής νομικά και ηθικά διάτρητη. Όρισαν αυθαίρετα ότι θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες, χωρίς να καλύπτεται το σύνολο των συχνοτήτων, δεν περίμεναν να αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ ακόμα και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημοπρασία δεν είχε πιστοποίηση. Είναι ενδεικτικό της σκοπιμότητας η έλλειψη ελέγχου πόθεν έσχες για την προέλευση των κεφαλαίων των συμμετεχόντων, ιδίως μετά την ευθεία καταγγελία Καμένου για μαύρο χρήμα από την πλευρά συγκεκριμένου υποψηφίου.
Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Ο αριθμός 4 προσβάλλει τον πλουραλισμό και οδηγεί σε λουκέτο υγιείς επιχειρήσεις αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.
Άλλωστε, η συνολική ζημιά, την οποία θα υποστούν το δημόσιο από την απώλεια φορολογικών εσόδων, τα ταμεία από την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και οι τράπεζες από τα δάνεια των καναλιών που θα κλείσουν, ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 246 εκ ευρώ, στο οποίο ανέρχεται το συνολικό τίμημα.
• Με δεδομένη την κρίση στην κοινωνία και τα νέα μέτρα τα οποία επιβάλλονται, εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές στην Ελλάδα;
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας έχει ξεφύγει ακόμη και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία 500.000 εργαζόμενοι αμείβονται μόλις με 415 ευρώ μεικτά, ένας στους δύο οφειλέτες έχασε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ένας στους τέσσερις φορολογούμενους αδυνατεί να πληρώσει το φόρο εισοδήματος και κάθε μέρα κλείνουν 100 επιχειρήσεις.
Η ύφεση βαθαίνει και οι νέοι μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Με αυτά τα τραγικά δεδομένα η κυβέρνηση αγκιστρωμένη στην εξουσία δεν πρόκειται να επιλέξει εκλογές.
Βεβαίως οι εκλογές έχουν κόστος. Η παραμονή όμως στην εξουσία της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την κοινωνία. Και η ζημιά από το κόστος μίας εκλογικής αναμέτρησης δεν συγκρίνεται με τις συνέπειες μίας καταστροφικής διακυβέρνησης.
• Πολλοί εκτιμούν ότι κινήσεις όπως το δημοψήφισμα για το Brexit από την μία και η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων από την άλλη, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με την βαθιά οικονομική κρίση, το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό ρεύμα, αλλά και ορισμένες ενδογενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα τα ξενοφοβικά ένστικτα αφυπνίζονται, οι δυσαρεστημένοι πολίτες γοητεύονται από τον λαϊκισμό και οι φυγόκεντρες αντιευρωπαϊκές φωνές βρίσκουν ευήκοα ώτα.
Η εικόνα αυτή απέχει πολύ από την Ευρώπη των αξιών, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δημοκρατικά ιδεώδη, την οποία οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες της Ένωσης.
Αυτό που απαιτείται από την πλευρά των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι γενναία αυτοκριτική, επαναπροσδιορισμός στρατηγικής και αγώνας για τη δημιουργία μιας Ευρώπης με αλληλεγγύη όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη για τις χώρες και τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν.