Ειδήσεις

Συνέδριο της UNESCO στη Ρόδο για τη Μεσαιωνική Πόλη

Σημαντικό συνέδριο με κορυφαίες προσωπικότητες θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου 2018 στη Ρόδο με αφορμή τα 30 χρόνια από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το συνέδριο διοργανώνουν ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης σε συνεργασία με την αρχαιολογία.
Το “παρών” αναμένεται να δώσουν δήμαρχοι από χώρες των οποίων οι πόλεις ανήκουν στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (όπως π.χ. η Μάλτα) ενώ θα συμμετέχει η συμπατριώτισσά μας, κα Τόνια Μοροπούλου (η οποία έχει επεξεργαστεί και σχετική πρόταση για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί με ορίζοντα 50 ετών. Την παρέμβαση είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο η κα Τόνια Μοροπούλου, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στην Ρόδο, για να μείνει η Ρόδος στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ και αποκάλυψε η «δημοκρατική»).
Επίσης, αναμένονται στο νησί, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού κ.λπ.
Η λίστα με τους προσκεκλημένους και οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.
Στην συνάντηση που έγινε χτες στον Δήμο Ρόδου, παρέστησαν η κα Λη Μηναΐδη και η κα Νατάσα Βενετοκλή μαζί με την κα Μαρία Καραμπίνη.
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Από τότε και μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 17 ελληνικά μνημεία και χώροι, στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα (πολιτιστικά και φυσικά) Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι μνημεία ή χώροι (π.χ. δάση, βουνά, λίμνες, μνημεία, πόλεις κ.τ.λ.), που προτάθηκαν προς ένταξη και συμπεριλήφθηκαν, στον κατάλογο των μνημείων που διαχειρίζεται το διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει στην καταλογογράφηση, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιάζουσας πολιτιστικής ή φυσικής σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η έναρξή του έγινε με την αποδοχή και υιοθέτηση της Συνθήκης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972.
Ο κατάλογος της UNESCO αποτελείται από 911 μνημεία και χώρους που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία, σύμφωνα με την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται 704 πολιτιστικά, 180 φυσικά και 27 μικτά μνημεία ή χώροι σε 151 κράτη μέλη.
Από τον Ιούνιο του 2010, 187 συμβαλλόμενα κράτη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τα 17 ελληνικά
μνημεία είναι τα εξής
-Ναός του Επικούριου Απόλλωνα (1986)
-Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών (1987)
-Ακρόπολις Αθηνών (1987)
-Άγιο Όρος (1988)
-Αρχαιολογικός Χώρος Επιδαύρου (1988)
-Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)
-Μετέωρα (1988)
-Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
-Αρχαία Ολυμπία (1989)
-Μυστράς (1989)
-Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
-Δήλος (1990)
-Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992)
-Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) (1996)
-Ιστορικό Κέντρο (Χώρα) της Πάτμου με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης (1999)
-Αρχαιολογικοί Χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)
-Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007)
-Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων (2016)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου