Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και της Ε.Ε. παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως συνέπεια το θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Θα την καταστήσει κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ενότητα, συνοχή και χωρίς προοπτική» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«H αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο» πρόσθεσε.
Ασκώντας κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα, ο κ, Τσίπρας σημείωσε ότι «κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. «Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά.
Επιπροσθέτως, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και απο τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά».
Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το «διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφαλείας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις».
«Σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Κάποιοι το 2015 φοβήθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μιa καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «απειλούν πραγματικά την Ευρώπη όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο».
Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλία τους, χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί, λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.
«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας.
Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.
Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης» και προσέθεσε:
«Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν δηλώσεις στο Τύπο στις 13:45 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, την επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και αλλά στελέχη του ΕΚ.