Koρσική, 10
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική, λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).
«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».
«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα, η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος. «Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.
Αργά το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο Κορυφής MED7, με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
Η συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική θεωρείται σημαντική, καθώς η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα.
Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και αγορά από την Αθήνα των αεροσκαφών Rafale και άλλου γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, σε άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι η Ελλάδα «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση» και υπογραμμίζει ότι οι επιλογές για την Τουρκία είναι είτε η αποκλιμάκωση είτε οι κυρώσεις. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
Εξαλλοι οι Τούρκοι
με τον Μακρόν: Αλαζόνας
με αποικιοκρατικά
αντανακλαστικά
Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία που καταγγέλλει ως “αλαζονικές” τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι “θέτει σε κίνδυνο” τα συμφέροντα της Ευρώπης.
“Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους “ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.
Πρώτη αντίδραση
από τον Ομέρ Τσελίκ
Eίχε προηγηθεί η οργισμένη απάντηση στον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν που έδωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑKP Ομέρ Τσελίκ.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της γείτονος, με αφορμή τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και των επαφών που θα ακολουθήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να κρατήσει καθαρή θέση απέναντι στην Τουρκία ενώ δήλωσε ότι “θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν”, αλλά και πως ο τουρκικός λαός “αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό”.
Ο Ομέρ Τσελίκ δε με αναρτήσεις στο Twitter έκανε λόγο για “παλιό και ανήθικο παιχνίδι που παίζουν οι αποικιοκράτες” και ότι η Τουρκία “θα δώσει την κατάλληλη απάντηση” στις απειλές.
Το μήνυμά του
“Αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παιχνίδι που παίζουν οι αποικιοκράτες. Δείχνουν ψεύτικη αγάπη για να εκμεταλλευτούν τους λαούς, ενώ στοχεύουν τους πατριώτες ηγέτες τους. Είμαστε περήφανοι που ο επικεφαλής των αποικιοκρατών στοχεύει τον πρόεδρό μας. Έχουμε πρόβλημα με τα αποικιοκρατικά μυαλά, όπως το δικό σας κ. Μακρόν. Έχουμε ανθρωπιστικούς και αδελφικούς δεσμούς με τους λαούς που θέλετε να εκμεταλλευτείτε. Γι’ αυτό είμαστε απέναντί σας. Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία απευθύνετε απειλητικές κουβέντες.
Η Τουρκία θα σας δώσει την κατάλληλη απάντηση. Μην μπερδεύετε κ. Μακρόν αυτήν τη χώρα με τις φυλές που εύκολα μπορείτε να ξεγελάσετε. Κανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο αυτής της χώρας από τον λαό του”.
Ελληνοτουρκικά – Bloomberg:
«Γιατί υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν μπορεί
να προστατεύσει
τα μέλη της;»
Το θέμα των εντάσεων της Ελλάδας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά απλό για την ΕΕ, αναφέρει ο συντάκτης άρθρου του Bloomberg για τα ελληνοτουρκικά – «Ποιο είναι το νόημα ύπαρξης του μπλοκ αν δεν μπορεί να στηρίξει τα μέλη του;» αναρωτιέται.
Την ανάγκη να σταθεί με αποφασιστικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό της Ελλάδας στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία και να βάλουν στην άκρη της κράτη μέλη της τους δισταγμούς τους σε αυτό το θέμα, επισήμανε σε άρθρο του το Bloomberg.
Ο συντάκτης του άρθρου, Φερντινάντο Τζουλιάνο, τονίζει πως το θέμα των εντάσεων της Ελλάδας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά απλό για την ΕΕ, από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος έρχεται αντιμέτωπο με τις εδαφικές αξιώσεις ενός γειτονικού έθνους, της Τουρκίας.
Ωστόσο, λόγω της αμφίσημης προσέγγισης ορισμένων μελών της, τα οποία φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, «τίθεται ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ: ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης αυτού του κλαμπ κρατών, αν δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;». «Αυτοί οι δισταγμοί ενέχουν το ρίσκο να προκαλέσουν μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την αποτυχημένη διαχείριση από την ΕΕ της κρίσης χρέους της. Ρισκάρουν επίσης να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη.
Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», συνεχίζει.
Ακόμα, επισημαίνει ότι η Τουρκία επιζητεί εδώ και καιρό να ανασχεδιάσει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα και μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε πιο επιθετική. Έτσι, η διπλωματική κόντρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ολομέτωπο πόλεμο σε μια περιοχή του πλανήτη που περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και οι εντάσεις είναι διαρκείς.
«Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τα ιδρυτικά κείμενα της ΕΕ, μιλούν ρητά για την ανάγκη ανάπτυξης “αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών”. Κι η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τηρεί υποστηρικτική στάση έναντι της Ελλάδας, όμως άλλα κράτη είναι πιο προσεκτικά.
Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επιφυλάξεις μήπως υπονομεύσουν τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους με την Τουρκία.
Φοβούνται, ακόμη, μήπως υπαναχωρήσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, που θα προκαλούσε νέες εισροές μεταναστών στην Ευρώπη σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας», σημειώνει.
Απαιτούμενο ένα κοινό
μέτωπο απέναντι
σε μια εξωτερική απειλή
Ακόμα, υπογραμμίζει ότι με την απεμπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή, καθίσταται μεγαλύτερη αναγκαιότητα η σύμπτυξη ενός ενιαίου μετώπου από τα κράτη μέλη της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών τους σε δύο εβδομάδες:
«Οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία και να εμπλακεί ενεργά στην ουσιαστική αποκλιμάκωση. Η Ένωση έχει ήδη επιβάλει από τον Φεβρουάριο ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο Τούρκους πολίτες».
Για να καταλήξει, λέγοντας πως… «η περίπτωση της Ελλάδας παρέχει στην ΕΕ μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο ενόψει μιας εξωτερικής απειλής. Εάν όντως σημαίνει κάτι η αλληλεγγύη, τότε τώρα είναι η ώρα αυτό να αποδειχθεί».