Ειδήσεις

«Κατασκευασμένος ο κορωνοϊός», λένε οι Ελληνες

Η πεποίθηση ότι ο κορωνοϊός αποτελεί «ανθρώπινο κατασκεύασμα» μοιάζει να είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων – CLEO, μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου (50%-50%) σε ενήλικο πληθυσμό στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 45,6% των ερωτηθέντων, ηλικίας από 18 έως 90 ετών, πιστεύει ότι ο ιός αναπτύχθηκε εντός εργαστηρίου. Οπως επισημαίνουν, βέβαια, οι συντάκτες της έρευνας, η εν λόγω θεωρία συνωμοσίας συνδέεται άμεσα με το κοινωνικο-δημογραφικό προφίλ των συμμετεχόντων: το επίπεδο μόρφωσής τους, την ηλικία και το φύλο. Ως εκ τούτου, μεταξύ αυτών υπερισχύουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (από τα 24 έτη με σταδιακά αυξητική τάση), όσοι έχουν ολοκληρώσει μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι γυναίκες έναντι των ανδρών.

Ως προς τα μέσα πρόληψης, οι περισσότεροι αναφέρουν το πλύσιμο των χεριών (98,1%) και την τήρηση ασφαλών αποστάσεων (96,8%). Ενημερωμένοι στο σύνολό τους εμφανίζονται οι συμμετέχοντες ως προς τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού με εξαίρεση 11,2% που απαντά ότι ο ιός μεταδίδεται από «τα ζώα και
τα κουνούπια».

Ενημέρωση

Ως βασική πηγή ενημέρωσής τους οι ερωτηθέντες ανέφεραν τα ΜΜΕ. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα δήλωσαν πως η πανδημία COVID-19 βελτίωσε τη στάση τους έναντι του εμβολιασμού και ανέφεραν ότι είναι πιο πιθανό απ’ ό,τι πέρυσι να κάνουν φέτος το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και το εμβόλιο για την COVID-19, όταν θα είναι διαθέσιμο. Το πιο ελπιδοφόρο εύρημα είναι τα κίνητρα για την οικειοθελή κοινωνική απομόνωση που επικαλέστηκε η πλειονότητα των πολιτών: τον φόβο μετάδοσης του ιού σε άλλους και την επιθυμία να μειωθεί η διασπορά της νόσου στην κοινότητα· ο φόβος για τη δική τους ζωή αναφέρθηκε τελευταίος.

Πάντως, στο μέτωπο της προσπάθειας ελέγχου και περιορισμού της πανδημίας τα νέα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χθες, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Τις προηγούμενες ημέρες, με τα νέα κρούσματα να περιορίζονται σε λιγότερα από 200 ημερησίως, δόθηκε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αν και οι ειδικοί φροντίζουν σταθερά να επαναλαμβάνουν ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός.

Προβληματισμό προκαλούν οι επίμονες εστίες του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας με τελευταία περίπτωση τα αυξημένα κρούσματα  σε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θεωρείται ότι επίκεντρο της διασποράς ήταν το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στο οποίο εντοπίσθηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η χθεσινή νέα έξαρση και η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν συγκυριακή ή εάν παρουσιάζεται γενικότερα εικόνα μεγαλύτερης αναζωπύρωσης της πανδημίας, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με συγκεκριμένα μέτρα και ενδεχομένως με την εφαρμογή αυστηρότερων κατά τόπους περιορισμών στις περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση.

Υγιέστατο το κοριτσάκι

Στα «καλά» νέα της ημέρας στο πεδίο της πανδημίας μια 34χρονη γυναίκα, θετική στον κορωνοϊό, γέννησε χθες ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 3.350 γραμμαρίων στη Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο «Αττικόν». Η γυναίκα είχε υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο στις 20 Αυγούστου, όταν είχε εμφανίσει πυρετό ο σύζυγός της. Το αποτέλεσμα παρέμενε θετικό μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Μητέρα και παιδί βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Μετά τον τοκετό, η 34χρονη μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και το νεογνό στη μονάδα πρόωρων νεογνών
για παρακολούθηση.

Εκτίναξη κρουσμάτων

Ανησυχητική εκτίναξη των κρουσμάτων σημειώθηκε χθες με την καταγραφή 248 νέων στη χώρα, 46 διασωληνωμένων ασθενών και τριών ακόμα θανάτων. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων, 23 είναι «εισαγόμενα», 98 εντοπίζονται στην Αττική, 25 στην Πέλλα, 17 στη Θεσσαλονίκη, 15 στη Λέσβο, 13 στο Κιλκίς, 11 στα Τρίκαλα, 9 στην Ημαθία και τα υπόλοιπα διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα έχει φτάσει τις 12.080, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Εξ αυτών, 19% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 43,8% με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη. To 87,0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 70 ετών και άνω. Εκ των συνολικά 293 θυμάτων του κορωνοϊού, το 36,9% ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Αργά το βράδυ αναφέρθηκαν 7 ακόμα κρούσματα στη δομή μεταναστών Αγία Ελένη στα Ιωάννινα.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου