Επιπλέον υποστηρικτικούς μηχανισμούς από την Ε.Ε. που θα απλώσουν δίχτυ προστασίας για την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού για τις επιχειρήσεις -κυρίως τις νησιωτικές- ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με θέμα «Τουρισμός και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την Covid-19».
Ο κ. Γιάννης Πάππου, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την κρίση πέρα από υγειονομική, βαθιά κοινωνική και οπωσδήποτε οικονομική, επισημαίνοντας ότι αν θέλουμε να έχουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα, θα πρέπει από τώρα να δημιουργηθούν οι κανονισμοί σε συνεργασία με την Ε.Ε. που θα λειτουργήσουν ως δίκτυ προστασίας.
«Η λήξη της πανδημίας, θα βρει τις επιχειρήσεις μας με συσσωρευμένες οφειλές. Κουρασμένες από τον αγώνα να παραμείνουν όρθιες και αποδιοργανωμένες ως προς την προσαρμογή στην νέα “κανονικότητα”. Για το λόγο αυτό, πέρα από τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση στο μέτρο του δυνατού, λειτουργώντας πολλές φορές και ως αποσβεστήρας των ισχυρών κραδασμών της αγοράς, είναι απαραίτητο στην μετά covid περίοδο να λειτουργήσουν επιπλέον υποστηρικτικοί μηχανισμοί από την Ε.Ε. που θα απλώσουν δίχτυ προστασίας, αν θέλουμε να έχουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Γ. Πάππου παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία, την περίοδο covid-19, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020 έως και σήμερα, 1.131 νέες επιχειρήσεις εγράφησαν στα μητρώα και 208 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί είναι ότι στο διάστημα της πανδημίας το Τμήμα Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αυξάνεται κατά 429 επιχειρήσεις, ενώ διευρύνεται και το Τουριστικό Τμήμα κατά 153 νέες επιχειρήσεις, το Εμπορικό Τμήμα με 163 και η Μεταποίηση με 178. Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν, σύμφωνα με τον κ. Πάππου, και την τάση της περιόδου.
«Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν την τάση της αγοράς και την επένδυση στον Τουρισμό, σε έναν τομέα που, αν και κλονίστηκε συθέμελα, παραμένει ζωντανός και ελπιδοφόρος. Ευελπιστούμε η τουριστική περίοδος του 2022 να εξελιχθεί με λιγότερους περιορισμούς για τους επισκέπτες και για τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα έδειξε πως έχει αντανακλαστικά καθώς πολύ σύντομα προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, αντέδρασε, έδρασε και πολύ γρήγορα είχε να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναχαίτισης των επιπτώσεων της πανδημίας που παρουσιάζονταν κατά κύματα.
«Ωστόσο, πέρα από τις μεμονωμένες αντιδράσεις των κυβερνήσεων, η επόμενη ημέρα που ξημερώνει, έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό για όλους μας στην Ευρώπη. Την αβεβαιότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό, τώρα να δράσουμε συλλογικά. Με αλληλεγγύη. Να γίνουν σωστοί χειρισμοί. Η όποια ανάκαμψη από την κρίση αυτή, για να επέλθει, απαιτεί διαφορετικούς συνδυασμούς πολιτικών, χρονοδιαγραμμάτων και χειρισμών.
Πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον σημαντικό ρόλο του στην επόμενη ημέρα, είναι σημαντικό σήμερα να απλουστευθούν οι διαδικασίες με τις οποίες καλούνται να συνεργαστούν επιχειρήσεις – τράπεζες – δημόσιος τομέας!
Είναι σημαντικό σήμερα να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Να εξαλειφθούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις και η γραφειοκρατία.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει ενωσιακή και εθνική χρηματοδότηση. Στο νέο περιβάλλον, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αξίζουν μια ισχυρή ώθηση! Κίνητρα! Για την ομαλότερη μετάβασή τους σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, σε διαφορετικές μορφές, ψηφιακές, πράσινες και ανταγωνιστικές.
Για να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν, πρέπει πρωτίστως να διατηρηθούν ζωντανές. Μην ξεχνάμε ότι ερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική κρίση που κλόνισε τις επιχειρήσεις, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Και ενώ το 2019 όλα έδειχναν ότι η κατάσταση ομαλοποιείται, προέκυψε η πανδημία με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις», είπε μεταξύ άλλων, θέτοντας ακόμα μια σημαντική παράμετρο, αυτή της νησιωτικότητας.
«Αυτό, που θέλω κλείνοντας να τονίσω, εκπροσωπώντας τις νησιωτικές επιχειρήσεις, είναι πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν αυτός ο ξεχωριστός χαρακτήρας της νησιωτικότητας. Κάθε φορά που λαμβάνονται οριζόντια μέτρα, οι επιχειρήσεις των νησιών, κυρίως των μικρών, αδικούνται κι αυτό θέλουμε να προλάβουμε ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Και για αυτό μετ΄επιτάσεως το επισημαίνουμε. Οι ανάγκες των νησιών, είναι διαφορετικές. Είναι αυξημένες κι αυτή η ιδιαιτερότητα αναδείχθηκε και μέσα από τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.
Είναι σημαντικό και για εμάς, οι όποιες ευρωπαϊκές πολιτικές να λαμβάνουν υπ΄όψιν τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας αν πράγματι θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη όλων των επιχειρήσεων και των κοινωνιών», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Η είσοδος επετράπη μόνο για τους ομιλητές τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εργασίες διαδικτυακά.
https://www.dimokratiki.gr/11-09-2021/i-lixi-tis-pandimias-tha-vrei-tis-epicheiriseis-me-syssoreymenes-ofeiles/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.