Πηγή έντονου προβληματισμού και ανησυχίας αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στο υποστελεχωμένο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Χθες υπέβαλε την παραίτησή της μία νέα αναισθησιολόγος η οποία είχε προσληφθεί την 1η Ιουλίου και το τμήμα παραμένει και πάλι με έναν αναισθησιολόγο συν έναν ο οποίος βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου και εργάζεται παρόλα αυτά οκτώ ημέρες το μήνα, έτσι ώστε να καλύπτονται σε κάποιο βαθμό οι υπάρχουσες ανάγκες.
Το ΓΝΡ διαθέτει και τρίτο αναισθησιολόγο, που όμως βρίσκεται επίσης σε άδεια ανατροφής τέκνου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Μιλώντας στη «δ», ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης δήλωσε ότι η λειτουργία του αναισθησιολογικού τομέα είχε εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα και επεσήμανε ότι ήδη είναι έτοιμη να βγει στον αέρα προκήρυξη για την πρόσληψη δύο μόνιμων αναισθησιολόγων, ενός εντατικολόγου, ενός λοιμωξιολόγου και ενός ψυχιάτρου.
Μετά όμως τη χθεσινή παραίτηση της αναισθησιολόγου, φαίνεται πώς περιπλέκονται τα πράγματα.
Η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων ξεκίνησε γύρω στις 20 Αυγούστου έπειτα από τη θερινή ανάπαυλα (74 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα). Από την προσεχή Δευτέρα ωστόσο αναμένεται να σταματήσουν και πάλι να πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες επεμβάσεις, ενώ μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 1.200 χειρουργεία που εκκρεμούν, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη «δ» η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κα Πολύμνια Γαλανού.
«Υπάρχουν τεράστια κενά στο πρόγραμμα εφημέρευσης. Κοινώς δεν καλύπτονται οι εφημερίες στο αναισθησιολογικό τμήμα. Εκεί που άνοιξαν τα τακτικά χειρουργεία από τις 20 Αυγούστου, σταματούν και πάλι από τη Δευτέρα.
Ουσιαστικά από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα, τα τακτικά χειρουργεία λειτούργησαν μόνο έξι μήνες συνολικά.
Μετά την πρόσληψη μιας νέας συναδέλφου ξεκίνησαν να λειτουργούν τα χειρουργεία μέχρι την παραίτησή της το μήνα Απρίλη.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουν συγκεντρωθεί 1200 τακτικά χειρουργεία και σημειώστε ότι πολλά από τα περιστατικά έχουν χειρουργηθεί εκτός Νοσοκομείου και εκτός Ρόδου.
Η κατάσταση θα πω πώς είναι δραματική. Δυστυχώς, ο πολίτης της Ρόδου δεν έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε ένα διπλανό νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί. Δεν βρισκόμαστε στην ηπειρωτική Ελλάδα… για να έχουμε αυτή την επιλογή. Το πρόβλημα όμως δεν μπορεί να το διαχειριστεί το Νοσοκομείο μας αλλά ούτε και τα κοντινά, της Κω, της Καλύμνου, της Λέρου, διότι και αυτά λειτουργούν οριακά.
Η μοναδική λύση που υπάρχει είναι να έρχονται δύο αναισθησιολόγοι από την 2η ΥΠΕ, κυλιόμενα, να εκτελούν 10ήμερη υπηρεσία, να φεύγουν και να έρχονται άλλοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής αλλά και να αντιμετωπιστούν επίσης τα επείγοντα περιστατικά που είναι και αυτά πάρα πολλά», δήλωσε η κα Γαλανού.
Ελλείψεις υπάρχουν και στον νοσηλευτικό τομέα, καθώς 27 ανεμβολίαστοι νοσηλευτές του ΓΝΡ τέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού νόμου.
Με τις αποχωρήσεις αυτών των νοσηλευτών αλλά και ενός με δύο ανεμβολίαστων γιατρών, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η λειτουργία του Νοσοκομείου.
«Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, έχουν απομακρυνθεί 27 νοσηλευτές.
Ανέκαθεν όμως, είχαμε ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και στερούμαστε πλέον τους συναδέλφους που δεν είναι εμβολιασμένοι.
Αυτό σημαίνει πώς έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό που δουλεύει χωρίς ρεπό. Και αυτό συνεπάγεται την όχι καλύτερη δυνατή ποιότητα νοσηλείας για τους ασθενείς.
Όταν ένας νοσηλευτής, όπως άλλωστε και κάθε εργαζόμενος, δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να αναπαυθεί, η ποιότητα εργασίας του είναι υπό αμφισβήτηση.
Στη ΜΕΘ, από εκεί που λειτουργούσαν έξι κρεβάτια, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων νοσηλευτών και γιατρού, μειώθηκαν στα τέσσερα.
Ενώ προσπαθούσαμε να τα αυξήσουμε στα οκτώ, έκλεισαν, από τα έξι, τα δύο», δηλώνει η κα Γαλανού, τονίζοντας πώς απαιτείται πλέον η παρέμβαση του Υπουργείου τόσο για την επάνδρωση του αναισθησιολογικού τομέα όσο και για την στελέχωση της ΜΕΘ:
«Η κατάσταση πλέον είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Είναι επισφαλής η όλη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων και τη μεταβολή του καιρού τα κρούσματα να ανέβουν…
Οι ασθενείς covid καταλαμβάνουν πολλές κλινικές του νοσοκομείου και οι διαθέσιμες θέσεις μη covid περιστατικών (αναφέρομαι στα χειρουργικά περιστατικά) είναι λίγες. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το θέμα του χειρουργικού τομέα και της ΜΕΘ πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Υπουργείο και να δουν τι πρέπει να γίνει. Είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Σε ότι αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων των νοσηλευτών, ο κ. Ρουμάνης δήλωσε πώς προβλέπεται να λάβει ενισχύσεις το Νοσοκομείο από τη λίστα των επικουρικών της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία και υπάγεται.
https://www.dimokratiki.gr/11-09-2021/katesti-episfalis-pleon-i-oli-leitoyrgia-toy-nosokomeioy-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.