Ειδήσεις

Ξεχάσαμε τον καρκίνο λόγω κορωνοϊού – Αυξημένα περιστατικά και μείωση προληπτικών ελέγχων

Αύξηση των περιστατικών καρκίνου και ταυτόχρονα μείωση των προληπτικών ελέγχων τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν τα δύο βασικά στοιχεία για την ασθένεια, τα οποία επεσήμαναν διευθυντές κλινικών και καθηγητές ογκολόγοι με την ευκαιρία της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα.

«Οι καθυστερήσεις στις διαγνώσεις θα φανούν αργότερα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το μυστικό της θεραπείας. Το 50% των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί με μικρές τροποποιήσεις της ζωής και με μαζικό πληθυσμιακό έλεγχο», σημείωσε ο κ. Οδυσσέας Ζώρας, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από τον φόβο του κορωνοϊού ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώθηκε κατά 90% –όπως ανακοινώθηκε– στερώντας από έναν μεγάλο αριθμό ασθενών τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, η οποία –ιδίως για καρκίνους του μαστού– θα ισοδυναμούσε με θεραπεία.

«Πανδημία πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του κορωνοϊού» αποκάλεσε τον καρκίνο η κ. Αθηνά Χριστοπούλου, διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας και υπεύθυνη της Ογκολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Πατρών «Αγιος Ανδρέας», η οποία τόνισε ότι δεν αρκεί η «κατήχηση» για το τι προκαλεί καρκίνο προς τους πολίτες, αλλά χρειάζεται να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ο οποίος και θα εφαρμοστεί. «Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε 3,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις για τον καρκίνο και 1,4 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανησυχητικά νούμερα
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα νούμερα και στη χώρα μας, αφού όπως ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, «ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα ανέρχεται στις 70.000 ετησίως και των θανάτων από καρκίνο στις 32.000».

Η πρόληψη που σημαίνει προσυμπτωματικός έλεγχος και η έγκυρη διάγνωση είναι πραγματικά αυτό που σώζει ζωές –όπως επισημάνθηκε–, εφόσον με την έγκαιρη πρόληψη σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε «να καταστήσουμε τα ογκολογικά νοσήματα, νοσήματα χρονιότητας, με παράλληλη εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής των ασθενών», εξήγησε ο διευθυντής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης. Ωστόσο, η πρόληψη πάσχει σοβαρά στην εποχή του κορωνοϊού καθώς από τη μια οι πολίτες διστάζουν να μεταβούν στις δομές υγείας εξαιτίας του φόβου της πανδημίας, από την άλλη συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλειστούν ραντεβού άμεσα, διότι πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν «στρατολογηθεί» για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Ομηρία του ΕΣΥ

«Οι ογκολογικοί ασθενείς βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία επειδή τα νοσοκομεία μας έχουν καταντήσει μονοθεματικά εξαιτίας του κορωνοϊού.
Πολλοί από ανασφάλεια δεν πλησιάζουν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ενώ άλλοι δεν κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν και αυτό θα το πληρώσουν», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν να απεγκλωβιστεί το σύστημα υγείας και να εξυπηρετήσει και τους υπόλοιπους πολίτες. «Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ομηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας. Μέσα και από αυτήν τη δράση πρέπει να τονιστεί το μήνυμα του εμβολιασμού για να μη μένουν πίσω οι ογκολογικοί ασθενείς», κατέληξε.

Πηγή kathimerini.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου