• Έχουν δοθεί άδειες σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο, με σκοπό την συμμετοχή τους σε αγώνες, επιδείξεις, διαγωνισμούς και εκθέσεις
Πέντε εγκαταστάσεις μονάδων εκτροφής καναρινιών και παπαγάλων έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο εγκαταστάσεων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και εκκολαπτηρίων στα Δωδεκάνησα. Οι άδειες έχουν δοθεί σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο και αφορούν τη μη εμπορική εγκατάσταση διατήρησης πτηνών σε αιχμαλωσία, με σκοπό τη μετακίνηση και συμμετοχή τους σε αγώνες, επιδείξεις, διαγωνισμούς και εκθέσεις.
Άνθρωποι που αγαπούν τα πτηνά και τα αναπαράγουν είτε για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς διεκδικώντας βραβεία, είτε δωρίζοντας ως ζώα συντροφιάς καθώς τα τελευταία χρόνια οι πολύχρωμοι και ομιλητικοί παπαγάλοι έχουν εξελιχθεί ως η ιδανική παρέα. Τα καναρίνια και οι παπαγάλοι αναπαράγονται επίσης και για τη βελτίωση των γενετικών τους χαρακτηριστικών.
Τα εκτροφεία παπαγάλων βρίσκονται σε πρότυπες υπαίθριες εγκαταστάσεις μέσα στην φύση σε περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κατάλληλο για τα εξωτικά πτηνά συντροφιάς, όσο και για τους «τραγουδιστές» της φύσης, τα καναρίνια σε διάφορα είδη.
Σημειώνεται ότι οι πρώτες άδειες είχαν υπογραφεί στην Κω, Κάλυμνο και Λέρο, όπου οι συμμετοχές στους σχετικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις είναι αυξημένη.
«Αποφασίζουμε την καταχώρηση στο μητρώο εγκαταστάσεων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και εκκολαπτηρίων της υπηρεσίας μας, την μη εμπορική εγκατάσταση διατήρησης πτηνών σε αιχμαλωσία, με σκοπό τη μετακίνηση και συμμετοχή τους σε αγώνες, επιδείξεις, διαγωνισμούς και εκθέσεις, που βρίσκεται στην περιοχή Κάμπος – Θέση Φώκια του Δήμου Πάτμου υπό την ευθύνη του Θωμά Γαμπιεράκη και την αντίστοιχη που βρίσκεται στα Αφάντου Ρόδου υπό την ευθύνη του Γρηγόρη Σιώκα, αναφέρει η απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Υπάρχουν πολλοί λάτρεις των πτηνών στα νησιά μας, που με πάθος συμμετέχουν σε διαγωνισμούς έχοντας πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς πανελλήνιους και διεθνείς» δηλώνει στην «δ» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηλίας Οικονομίδης, που υπογράφει τις σχετικές άδειες.
Οι διαγωνισμοί γίνονται στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου των πτηνών, από τον Οκτώβρη έως τον Γενάρη. Διαγωνίζονται στη φωνή, δηλαδή ποιο καναρίνι θα κελαηδήσει πιο σωστά σύμφωνα με τα στάνταρτς που έχουν δοθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία (COM), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το χρώμα και τον τύπο δηλαδή τη θέση τους, τη στάση τους. Οι κριτές βαθμολογούν το βάθος της φωνής, τη διαδοχή και την εναλλαγή των στροφών, κ.α.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429, τα δεσποζόμενα πτηνά χαρακτηρίζονται ως πουλερικά (σημείο 9 του άρθρου 4), πτηνά σε αιχμαλωσία ή ζώα συντροφιάς, κατά περίπτωση. Τα πτηνά σε αιχμαλωσία, ορίζονται στο σημείο 10 του άρθρου 4 του Καν. 2016/429 και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκείνα τα πτηνά που διατηρούνται για επιδείξεις, διαγωνισμούς, εκθέσεις, αγώνες ή πώληση. Οι εγκαταστάσεις τους πρέπει να καταχωρίζονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές σε εφαρμογή του άρθρου 93 του ως άνω κανονισμού.