Τοπικές Ειδήσεις

Τουρισμός: Happy end χωρίς… θαυμαστικό -Tι αναμένεται στο τελικό ταμείο

Θα έχουμε happy end στον ελληνικό τουρισμό, λένε οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου όσον αφορά το κλείσιμο του έτους, χωρίς όμως «πυροτεχνήματα». Διότι οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν πως το τελικό ταμείο αναμένεται -εκτός απροόπτου- να κλείσει λίγο πιο ψηλά σε σχέση με το 2023.

Με άλλα λόγια, το «μαύρο κουτί» της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα δεν θα δώσει μεγάλη διαφορά από τον περσινό χρόνο, χωρίς ακόμη να είναι σαφές αν οι εισπράξεις θα δείξουν κάτι παραπάνω από τα 20,459 δισ. ευρώ που είχαν φέρει οι περίπου 32,7 εκατομμύρια τουρίστες που επέλεξαν τη χώρα μας για ταξίδι μέσα στο 2023. Βασικοί παράγοντες που φρέναραν τους πανηγυρισμούς είναι, ασφαλώς, η αυξανόμενη ακρίβεια, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, οι ευρωεκλογές, αλλά και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Με τη θερινή σεζόν να ολοκληρώνεται, αυτό που φάνηκε είναι πως οι δημοφιλείς προορισμοί και τα νησιά δεν ξεπέρασαν στο σύνολό τους τις προσδοκίες, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται με εμφανή ανισορροπία. Για παράδειγμα, η Σαντορίνη και τα Ιόνια Νησιά αγγίζουν τα επίπεδα του 2023, η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική και κάποια νησιά στις Κυκλάδες, όπως η Νάξος, καταγράφουν ανοδική τάση, ενώ ερωτηματικό υπάρχει ως προς την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα νησιά, όπως η Μύκονος και η Πάρος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), καταγράφεται αύξηση στο Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης 38%, ενώ πτωτικά κινούνται αυτά της Κεφαλλονιάς (-1%) και της Καβάλας (-11%). Ανατροπή παρατηρείται και στην Αθήνα, όπου πριν από λίγες ημέρες η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κοινοποίησε τα στοιχεία του επταμήνου, με τη μέση πληρότητα να κλειδώνει στο 77,2%, έναντι 75,3% που ήταν το 2023.

77,2% έναντι 75,3% που ήταν το 2023, κλειδώνει η μέση πληρότητα στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ

Οπως λένε οι εκπρόσωποι της ΕΞΑΑΑ, η θετική αυτή μεταβολή, της τάξης του 2,5%, προκύπτει κυρίως από την καλή πορεία των πρώτων μηνών του 2024 και όχι από το τρίμηνο της τουριστικής αιχμής (Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος), όπως αναμενόταν, αφού παραδοσιακά τότε καταγράφεται αύξηση της μέσης πληρότητας. Εξαίρεση αποτελεί ο Ιούνιος του 2024, που κατέγραψε πολύ καλή πληρότητα (91,7%). Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της φετινής χρονιάς στον ελληνικό τουρισμό, η Αμερική δείχνει να είναι στην κορυφή του εισερχόμενου τουρισμού, ενώ μετατόπιση αναμένεται να δείξει η τελική κατάταξη όσον αφορά τη βρετανική, τη γερμανική και τη γαλλική αγορά. Τουρκία και Βουλγαρία δίνουν θετικό πρόσημο στον οδικό τουρισμό, με 47% και 20,6%, αντίστοιχα.

Άλμα με… επιπτώσεις
Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την περίοδο 2014- 2023 οι κλίνες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αττική αυξήθηκαν κατά 751%, έναντι 16% των ξενοδοχειακών κλινών, κάτι που είναι αξιοπερίεργο. Αυτό σημαίνει ότι η δυναμικότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 24%, έναντι 1% του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο σε επίπεδο Αθήνας οι κλίνες στη βραχυχρόνια μίσθωση αυξήθηκαν κατά 770%, έναντι 29% των ξενοδοχειακών κλινών, γεγονός που δείχνει ότι η δυναμικότητα των Airbnb αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 24%, έναντι 3% του ξενοδοχειακού δυναμικού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, με τον τίτλο «Μιλάμε για τη ζωή μας», η οποία θα διαρκέσει για τους επόμενους δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα και θεσμικές συναντήσεις με διαμορφωτές πολιτικής. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν τον λόγο, προκειμένου να περιγράψουν τα προσωπικά βιώματά τους, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου.

Πηγή: parapolitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου