• Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στον Δήμο με την αντιδήμαρχο των διοικητικών υπηρεσιών, χωρικούς αντιδημάρχους και προέδρους τοπικών κοινοτήτων
Σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας υπάρχει όχι μόνο στο δημοτικό κοιμητήριο Ρόδου, αλλά και στα κοιμητήρια όλων των χωριών με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον η λήψη μέτρων για την διαχείριση ενός λεπτού, κοινωνικού προβλήματος το οποίο τείνει να πάρει πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις.
Χθες με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου των διοικητικών υπηρεσιών, Ματίνας Γιαννέλη άνοιξε ένας κύκλος συζητήσεων με τους χωρικούς αντιδημάρχους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε δημοτική ενότητα και σε κάθε χωριό και να κατατεθούν απόψεις στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, Ευστάθιος Μανουσάκης, Λινδίων Γεώργιος Παυλακίδης, Νότιας Ρόδου Θωμάς Κώστας, Αφάντου Κατερίνα Καραγιάννη, οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επισημάνθηκε ότι θα διατεθούν σε όλες τις δημοτικές ενότητα και σε όλα τα χωριά οστεοθυρίδες και οστεοφυλάκια προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκταφές από παλαιούς τάφους και να φυλαχτούν εκεί τα οστά. Επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι τα κοιμητήρια ασφυκτιούν και ότι πλέον οι διαθέσιμοι χώροι λιγοστεύουν, γι’ αυτό και απαιτείται η λήψη και εφαρμογή μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα διογκωθεί και θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν είναι εξαιρετικά χρονοβόρες οι διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης νέων κοιμητηρίων, ενώ σε κάποια χωριά είναι δύσκολο ακόμη και να βρεθεί κατάλληλος χώρος προκειμένου να μετατραπεί σε κοιμητήριο. Απαιτούνται άμεσες και πιο δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης χώρων στα υπάρχοντα κοιμητήρια.
«Τα Κοσκινού ήταν παλιά ένα χωριό και έχει μετατραπεί σε προάστιο της πόλης. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Το υπάρχον κοιμητήριο δεν μπορεί να καλύψει πλέον όλες τις ανάγκες. Γενικώς, όλα τα χωριά αντιμετωπίζουν λιγότερο ή περισσότερο το ίδιο πρόβλημα. Απαιτείται η λήψη μέτρων, διαφορετικά θα βρούμε μπροστά μας το πρόβλημα», δήλωσε στη «δ» ο κ. Ευστάθιος Μανουσάκης.
Σημειώνεται ότι η διαβούλευση με τους χωρικούς αντιδημάρχους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων θα συνεχιστεί με στόχο το συντομότερο δυνατό να συνταχθεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων που θα λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες και τις ανάγκες σε κάθε περιοχή και θα έχει οριζόντια εφαρμογή. Ο νέος κανονισμός θα βάζει τάξη και σε ζητήματα χρονίζοντα εξασφαλίζοντας την ευταξία με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων.
Στην πόλη της Ρόδου το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων χώρων για την διάνοιξη νέων τάφων παρουσιάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή η αυστηρή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας (σ.σ. ψηφίστηκε το 2020 60 χρόνια μετά από την ψήφιση του προηγούμενου) που προβλέπει μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση εκταφών έπειτα από πέντε χρόνια (με δυνατότητα παράτασης για 1+1 έτος). Η προσπάθεια για την επέκταση του κοιμητηρίου Ταξιαρχών δεν προχώρησε όπως αναμενόταν. Βέβαια και πάλι δεν θα αποτελούσε (η επέκταση) μία ολοκληρωμένη λύση, αλλά θα εξασφάλιζε κάποιους επιπλέον χώρους.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που αναζητούν επίσης τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Στην Κρήτη είναι κενοτάφιο το μνήμα χωρίς να χρειάζεται χώμα να σκεπάσει τον κεκοιμημένο, σκεπάζει μόνο πλάκα που ανοίγει και μπαίνει και ο επόμενος σε περίπτωση συγγένειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χωράνε αρκετοί μέσα και δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου ούτε να σκάβουν συνέχεια μνήματα. Θα πρότεινα να το δείτε.