Ειδήσεις

Αυξημένες ανάγκες ψυχολογικής βοήθειας λόγω κρίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μαζί με τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Έβρου έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση του πληθυσμού και πώς αυτή επηρεάζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Ανοδική τάση των αιτημάτων πολιτών για ψυχολογική υποστήριξη στη Θράκη, λόγω της κοινωνικοοικονομικής ύφεσης.

Με σύνθημα και παρότρυνση ότι «Μπορεί να γίνει…», έχουν προγραμματιστεί δράσεις για δείξουν ότι η ψυχολογική πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν κάποιος ζητήσει την κατάλληλη βοήθεια.

Όσον αφορά το προφίλ των ανθρώπων που προσέρχονται για υποστήριξη στις δομές της ΕΚΨ, στην περιοχή της Θράκης, η ψυχολόγος Μsc Βαλεντίνη Μπόχτσου, επιστημονική υπεύθυνη προστατευμένων διαμερισμάτων της ΕΚΨ και ΨΥ, στη Θράκη, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πώς αυτό διαφοροποιείται στην τετραετία 2010-2014 αλλά και πως η ψυχική νόσος δεν αφορά συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Όπως προέκυψε, από το 2010 και μετά έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανέργων που προσέρχονται και αντίστοιχα μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται. Επίσης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν σύντροφο, ενώ μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ωφελουμένων.

Περιστατικά καταθλιπτικής συμπτωματολογίας

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν τα αιτήματα ανθρώπων με καταθλιπτική συμπτωματολογία, ενώ οι γυναίκες αποφασίζουν ευκολότερα να απευθυνθούν στην ΕΚΨ. Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται αύξηση και στο ποσοστό των ανδρών που προσέρχονται για υποστήριξη. Τέλος, αυξάνονται και τα ποσοστά ατόμων μεσαίου και υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.

Σύμφωνα με την έκθεση, «εν μπορούμε να πούμε ότι από τα στατιστικά μας στοιχεία προκύπτει ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε γενικότερη αύξηση της ψυχοπαθολογίας», αλλά έχει αλλάξει το προφίλ των ωφελουμένων. Επίσης, οι κατηγορίες που προαναφέρθηκαν περνούν δύσκολα λόγω της οικονομικής αστάθειας.

«Τα επίπεδα ανεργίας στις εν λόγω ομάδες είναι υψηλά, γεγονός που έχει κάνει τους ανθρώπους πιο μοναχικούς και στην προσωπική τους ζωή – οι σχέσεις έχουν γίνει πιο δύσκολες», σύμφωνα με τα στοιχεία. Επίσης, «στα άτομα με καταθλιπτική συμπτωματολογία (όχι απαραίτητα με καταθλιπτικό σύνδρομο) τα ποσοστά των οποίων είναι αυξημένα, τα επίπεδα ανεργίας είναι υψηλότερα από την περίοδο πριν το 2010.

»Ωστόσο διευκρινίζει ότι τα τέσσερα χρόνια μελέτης είναι μικρό χρονικό διάστημα για να αποτυπωθεί με εγκυρότητα ένα ασφαλές συμπέρασμα, ενώ η ανεργία και οι ψυχιατρικές διαταραχές συχνά συνυπάρχουν, αλλά δεν είναι πάντα σαφές τι από τα παραπάνω είναι η αιτία και τι το αποτέλεσμα».

Πρόληψη των ψυχικών διαταραχών

Η ΕΚΨ είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με στόχο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

Πρεσβεύει ότι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (πρωτοβάθμια) θα πρέπει να σηκώνει το ουσιαστικότερο βάρος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη ένας πληθυσμός, καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν οι δομές της, μεταξύ αυτών και της Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Στην ΕΚΨ η παροχή των υπηρεσιών είναι δωρεάν και σε αυτήν μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε ενήλικας αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη, πιεστική περίοδο ζωής και χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.

Η εταιρία έχει συνεργασίες με τοπικούς φορείς, συλλόγους, υπηρεσίες, με την εκπαίδευσηκαι δέχεται αιτήματα για συνεργασίες ή διενέργεια ενημερωτικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης με απώτερο στόχο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.

«Η μακρόχρονη παρουσία μας στην περιοχή του Έβρου, η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της περιοχής για θέματα ψυχικής υγείας έχει αμβλύνει σημαντικά τις προκαταλήψεις απέναντι στην ψυχική νόσο και έχει συντελέσει στο να απευθύνονται πιο εύκολα σε φορείς παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι πολίτες σήμερα φαίνεται να εμπιστεύονται τέτοιου τύπου υπηρεσίες» καταλήγει η κ. Μπόχτσου.

Μεταξύ των προγραμματισμένων για σήμερα δράσεων ευαισθητοποίησης είναι η συγκέντρωση ειδών ένδυσης και τροφίμων για παιδιά σχολικής ηλικίας, η παιδική δράση «Νιώθω και σχεδιάζω» στο δημοτικό θέατρο της πόλης από το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι, ενώ στον ίδιο χώρο στις 8 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Sipuo fare» (Μπορεί να γίνει) και θα ακολουθήσει συζήτηση για τους στόχους και τις προοπτικές της κοινωνικής οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου