Επιβεβαιώνει ο Τρύφων Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, όπως είπε, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να λαμβάνει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.
Μιλώντας στην εκπομπή “Μega Σαββατοκύριακο”, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, ανέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, επισήμανε.
Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, υπογράμμισε, τονίζοντας πως εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ. “Καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα”, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “αυτοί που έχουν μπει και είχαν τη δυνατότητα πιο σύντομης αποπληρωμής, θα το πληρώσουν πιο σύντομα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εάν κάποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα, τώρα πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα”.
Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και επισήμανε πως θα αποκτηθεί καλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, μέσω των ελέγχων.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας υπογράμμισε πως “προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος από τα χαμηλά στρώματα στα υψηλά και τα πιο υψηλά” και ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, ακόμη και στα τέλη. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι φέτος οι πληρωμές θα των τελών θα γίνουν με το ίδιο σύστημα και είναι συγκεκριμένη η οροφή του ποσού. “Εάν μπορούμε να το κάνουμε πιο δίκαια και αναλογικά θα το κάνουμε”, κατέληξε.