Ειδήσεις

Κυκλωμα εξαπάτησε επιχειρηματίες στη Ρόδο με κάρτες «paysafe»

Και στη Ρόδο έδρασε κύκλωμα εξαπάτησης επιχειρηματιών με κάρτες paysafe και ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά αγνώστων δραστών από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πριν δύο μέρες συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακάλυψε δύο δράστες που έπειθαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων, να εκδώσουν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών συναλλαγών και με απατηλό τρόπο αποσπούσαν τους κωδικούς τους, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Συγκεκριμένα, οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περιπτέρων κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν την ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.
Στη συνέχεια, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, χρηματικού ποσού των 100 ευρώ και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.
Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.
Σχηματίσθηκε, δικογραφία τακτικής διαδικασίας εις βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 43 και 53 ετών, για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων.
Όπως σημειώνεται, εξιχνιάστηκαν συνολικά δώδεκα περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το συνολικό ποσό της απάτης με τον παραπάνω τρόπο δράσης, διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.
Ο εντοπισμός των δραστών δεν κατέστη δυνατός στις διευθύνσεις κατοικίας τους καθώς έχουν μετοικήσει σε άγνωστες διευθύνσεις, πράγμα το οποίο έπρατταν συνεχώς, για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές αρχές.
Επιπρόσθετα, ερευνάται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες όμοιες πράξεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, ενώ παράλληλα ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα συναφή αδικήματα.
Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους συναφής ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για ομοειδή αδικήματα.
Στη Ρόδο το πρώτο θύμα, που προσέφυγε δια του δικηγόρου του κ. Γιάννη Παντελίδη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι ένας 57χρονος ιδιοκτήτης περιπτέρου στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Σύμφωνα με τη μήνυση που έχει υποβάλει στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 21η Φεβρουαρίου 2014 κάλεσε στο περίπτερο από απόκρυψη αριθμού άγνωστο άτομο δηλώνοντας του ότι είναι τεχνικός της εταιρίας “ΡΑΥΖΟΝΕ HELLAS” και του ζήτησε τρεις κωδικούς “paysafe card” λέγοντάς του ότι αυτοί οι κωδικοί είναι λάθος.
Ο περιπτεράς του έδωσε τρεις κωδικούς. Την 25η Φεβρουαρίου 2014 κάλεσε άγνωστη γυναίκα στο περίπτερο την ώρα που ήταν σε βάρδια ο γιός του και του ανέφερε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Ο γιός του έδωσε στην άγνωστη τρεις ακόμη κωδικούς της ίδιας εταιρείας.
Λίγες μέρες μετά πήρε τηλέφωνο στην εταιρία “ΡΑΥΖΟΝΕ HELLAS” και ζήτησε να τον ενημερώσουν αν επιλύθηκε το πρόβλημα και αν ακυρώθηκαν οι κάρτες. Από την εταιρία ενημερώθηκε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν τις κάρτες αυτές πραγματοποιώντας συναλλαγές στο διαδίκτυο.
Για τις τρεις πρώτες την 21η Φεβρουαρίου 2014 και περί ώρα 12:00 έως 12:05 και για τις άλλες τρεις την 25η Φεβρουαρίου 2014 και περί ώρα 18:23.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες, με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα του  ατόμου. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου