Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Είναι άδικο να εφαρμόζονται σκληρά μέτρα για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών. Έπρεπε να δίνονται κίνητρα. Είμαστε οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που ρισκάρουμε τη ζωή μας για να ζήσουμε στα σπίτια μας. Κάνουμε προσευχές να μην αρρωστήσουμε όταν έχει απαγόρευση απόπλου».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, με αφορμή και την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Βιώνω τα χειρότερα, στα 13 χρόνια θητείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποφέρει ο Δήμος Σύμης από την αδιαφορία του κράτους. Μαζί του υποφέρουν και οι κάτοικοι του νησιού. Το αναφέρω αυτό γιατί δεν υπάρχει τεχνικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργάτης. Παρόλα αυτά μας επέβαλαν και πρόστιμο γιατί δεν λειτουργούσε σωστά ο ΧΥΤΑ. Πώς θα λειτουργήσει σωστά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων όταν δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό;», αναρωτιέται ο κ. Παπακαλοδούκας.
Σε ερώτηση σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό, ο δήμαρχος Σύμης δηλώνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι τουρίστες, που καταφθάνουν στο νησί με πολυτελή γιωτ.
«Είναι ντροπή να έρχονται στη Σύμη και να είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στην ουρά στο Αστυνομικό Τμήμα με τους παράτυπους μετανάστες για να γίνει η ταυτοποίησή τους», τονίζει ο κ. Παπακαλοδούκας.
Η συνέντευξη του κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, αναλυτικά:
• Πώς εξελίσσεται τώρα η κατάσταση με το μεταναστευτικό στη Σύμη;
Πρέπει να σας αναφέρω ότι εδώ και ένα μήνα αφικνούνται ελάχιστοι παράτυποι μετανάστες στη Σύμη. Τον Σεπτέμβριο δεν είχαμε αφίξεις. Μετά από το δυσάρεστο συμβάν που είχαμε και την αντίδρασή μου, η κατάσταση βελτιώθηκε. Ζήτησα τις παραιτήσεις των αρμοδίων και την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Βοήθησαν πολύ και τα δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες. Τώρα υπάρχει σκάφος του Λιμεναρχείου, ενώ περιπολίες γίνονται και από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
• Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας. Θα αντιμετωπιστεί αν εφαρμοστούν οι πολιτικές που πρέπει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες ανέφερα πως έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δηλαδή ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο. Θα πρέπει τα προξενεία στην Τουρκία να τους παρέχουν θεωρήσεις εισόδου ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ταξιδεύουν ελεύθερα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να συλλέξουμε και πιο εύκολα στοιχεία για αυτούς. Και οι ίδιοι θα διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους. Δεν θα πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο και η Ελλάδα δεν θα δαπανά τόσα χρήματα για αυτή την υπόθεση. Δεν θα γινόμαστε συνεργοί στο έγκλημα που συντελείται για να «οικονομούν» οι δουλέμποροι και να πνίγονται άνθρωποι. Θα πρέπει για την αντιμετώπιση του προβλήματος να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς στην Τουρκία. Διαφορετικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Σε επίσκεψή μου στην γειτονική χώρα είχα συναντήσεις με δημάρχους και άλλους φορείς πόλεων που βρίσκονται στα παράλια και ζήτησα τη βοήθειά τους. Επίσης ζήτησα να ενισχύσουν τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Για λίγο καιρό δεν είχαμε αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Μετά έγινε το … «μπαμ».
• Πώς σχολιάζετε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης;
Είναι άδικο να εφαρμόζονται σκληρά μέτρα για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών. Έπρεπε να δίνονται κίνητρα. Στη Σύμη υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία. Δεν υπάρχουν ούτε γιατροί. Πώς θα καλύψει τις ανάγκες του νησιού μας μια μόνο αγροτική ιατρός; Ασκούμε πιέσεις στην κυβέρνηση για να διοριστούν και άλλοι γιατροί. Έτσι δεν θα μένει η Σύμη χωρίς γιατρό όταν έχουμε διακομιδές ασθενών. Είμαστε οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που ρισκάρουμε τη ζωή μας για να ζήσουμε στα σπίτια μας. Κάνουμε προσευχές να μην αρρωστήσουμε όταν έχει απαγόρευση απόπλου.
• Καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές στη Ρόδο. Σας ανησυχεί αυτό;
Είναι άδικο αυτό που συνέβη για τη Ρόδο και στα άλλα νησιά. Για τη Σύμη δεν ισχύει το μέτρο, αλλά υπάρχουν μικρές επιπτώσεις.
• Έχουν αποδοθεί από το κράτος οι πόροι στους Δήμους;
Η κατάσταση είναι δραματική. Βιώνω τα χειρότερα, στα 13 χρόνια θητείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποφέρει ο Δήμος Σύμης από την αδιαφορία του κράτους. Μαζί του υποφέρουν και οι κάτοικοι του νησιού. Το αναφέρω αυτό γιατί δεν υπάρχει τεχνικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργάτης. Παρόλα αυτά μας επέβαλαν και πρόστιμο γιατί δεν λειτουργούσε σωστά ο ΧΥΤΑ. Πώς θα λειτουργήσει σωστά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων όταν δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό;
• Υπάρχει δηλαδή σοβαρή έλλειψη προσωπικού;
Το πρόβλημά μας είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Δεν υπάρχουν εργάτες στον τομέα της καθαριότητας. Ούτε ηλεκτρολόγους έχουμε. Έθεσα το ζήτημα στον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών. Θα το θέσω και πάλι σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το πρόστιμο για το ΧΥΤΑ θα επιβαρύνει τους κατοίκους της Σύμης. Δεν ζητώ χρήματα αλλά την έγκριση να προχωρήσω σε προσλήψεις προσωπικού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβάλει να προσαρμοσθούμε στα δικά της δεδομένα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν μπορεί να ζητούν να προσαρμοσθούμε στους κανόνες τους και να μην μας επιτρέπουν να προσλάβουμε προσωπικό.
• Πώς εξελίχθηκε η σεζόν για τη Σύμη;
Η τουριστική σεζόν πήγε πολύ καλά. Κάποια προβλήματα παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεταναστευτικού τον Αύγουστο, αλλά ξεπεράστηκαν. Πολύ καλά πήγε και ο θαλάσσιος τουρισμός. Κατέπλευσαν στη Σύμη και κρουαζιερόπλοια και θαλαμηγοί.
• Ποια είναι η άποψη σας για την επιμήκυνση της σεζόν;
Το σχετικό πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί και στη Σύμη. Βλέπω ότι κάποιοι καμαρώνουν για την εφαρμογή του. Δεν είναι όμως δική μας επιτυχία. Η Τουρκία, μας στέλνει τουρισμό. Δεν γίνεται το αντίθετο. Μακάρι να έχει τουρισμό το χειμώνα η Ρόδος. Έτσι με τις εκδρομές θα έχει επισκέπτες και η Σύμη. Αυτό όμως θα γίνει στο μέλλον.
• Πώς εξελίσσονται τα έργα στο νησί;
Μετά από στασιμότητα έξι μηνών η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται αισθητά. Όλα προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην επέκταση του μόλου στο λιμάνι. Η ολοκλήρωση του έργου θα βοηθήσει πολύ τον τουριστικό τομέα. Στη Σύμη καταπλέουν οι περισσότεροι θαλαμηγοί και γιωτ. Όμως τα περισσότερα δεν μπορούν να «δέσουν» στο λιμάνι γιατί δεν υπάρχει χώρος, και χάνονται έσοδα. Πρέπει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καταλάβουν επίσης ότι επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα και για τον τρόπο που διεξάγονται οι έλεγχοι για τους επιβάτες των θαλαμηγών που έρχονται από τρίτες χώρες. Είναι ντροπή να έρχονται στη Σύμη και να είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στην ουρά στο Αστυνομικό Τμήμα με τους παράτυπους μετανάστες για να γίνει η ταυτοποίησή τους με βάση τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Αυτό και μόνο τους διώχνει. Εξαιτίας της συγκεκριμένης διαδικασίας, δεν εισέρχονται τα πολυτελή σκάφη στο λιμάνι. Δεν εξυπηρετούνται δηλαδή με τον τρόπο που πρέπει τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου . Αντιθέτως γίνεται πιο γρήγορα η ταυτοποίηση για τους παράτυπους μετανάστες.