Μείωση ακούμε και μείωση δεν βλέπουμε στο φόρο στο κρασί καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να προχωρήσει στην κατάργηση μίας ακόμη άδικης φορολογίας που πλήττει οινοπαραγωγούς και καταναλωτές.
Το μέτρο της κατάργησης κάθε τρεις και λίγο εξαγγέλλεται είτε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από το Οικονομικών. Όμως, το βέβαιο είναι ότι όσες φορές και αν εξαγγελθεί αν δεν ανάψει το πράσινο φως η Τρόικα η μείωσή του δεν πρόκειται να συμβεί.
Πάντως, χθες η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου σε ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας στη Λάρισα για το επίμαχο θέμα τόνισε ότι είναι σε φάση επεξεργασίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά «θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν» .
Η κυβέρνηση επέβαλε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 20 λεπτά το λίτρο στο κρασί ως ισοδύναμο για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο εισπρακτικός στόχος από τη φορολογία στο κρασί ήταν 55 εκατ. ευρώ.
Όμως, από τα έως τώρα στοιχεία τα έσοδα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία είναι ελάχιστα, κάτω από τα μισά, ενώ το μέτρο προκάλεσε έκρηξη λαθραίας διακίνησης με πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές.
Επίσης, τα οινοποιεία εμφάνισαν μείωση τζίρου και μόνο το 15 % των παραγωγών είχαν φορολογική αποθήκη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επιταγές της νέας νομοθεσίας.
Πάντως, το θέμα έχει συζητηθεί ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών κατά την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα τον περασμένο μήνα και είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί και πάλι στην ατζέντα από τις 23 Οκτωβρίου και μετά που επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών.
Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει μάχη για να παραμένει στο 50% ο ΕΦΚ σε τσίπουρο και τσικουδιά.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Η κυρία Παπανάτσιου για το θέμα του τσίπουρου ανέφερε χθες ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.
Η ίδια ανέφερε τέλος ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
ΒΗΜΑ