Την άποψη ότι και η Ρόδος θα πρέπει να αλλάξει ‘μοντέλο’ σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό και τους βιολογικούς, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, με αφορμή την συμμετοχή του σε ένα συνέδριο με βασικό θέμα την Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων.
«Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία διημερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα ‘Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς’.
Στη διημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από διάφορους εισηγητές, οι οποίοι πρωτίστως ήθελαν να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους ΔΕΥΑ ανά την χώρα και να προταθούν λύσεις για να δουν το θέμα συνολικά και να εφαρμοστεί μια πρακτική που θα βοηθήσει σε μια καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων στα συστήματα αποχέτευσης. Ομολογώ ότι πέρα από τις παρουσιάσεις και τις τοποθετήσεις που έγιναν, μια πολύ καλή πρακτική ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Κύπρο. Το μοντέλο της Κύπρου, έχει ξεφύγει, έχει πάει πολύ μπροστά και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποχέτευσης και των βιολογικών δείχνει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και αντιμετώπιση. Γι αυτό τον λόγο, πιστεύω ότι κι εμείς ως ΔΕΥΑΡ στο νησί της Ρόδου, θα πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο και να προσανατολιστούμε προς μια άλλη κατεύθυνση. Να σταματήσουμε πλέον να επιμένουμε στην λύση ενός μεγάλου βιολογικού, όπου θα συγκεντρώνονται τα απόβλητα από όλες τις περιοχές, αφού υπάρχουν οι λύσεις μικρών βιολογικών που μπορούν να εφαρμοστούν σε μικρές και απομακρυσμένες περιοχές, δίνοντας λύσεις περισσότερο πρόσφορες και γρήγορες.
Π.χ. υπάρχει και η λύση των τεχνητών υδροβιότοπων οι οποίοι πέρα από το πλεονέκτημα του πολύ μικρού κόστους κατασκευής και συντήρησης, δημιουργούν και έναν εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα που συνεισφέρει και στο περιβάλλον. Τα συμπεράσματα από αυτό το συνέδριο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και νοοτροπία. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η αναγκαιότητα που υπήρχε μέχρι πρότινος ή το σκεπτικό ότι θέλουμε μεγάλους βιολογικούς, πρέπει να εγκαταλειφθεί» όπως ανέφερε.
Σε ερώτηση ποια βασικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε κατηγορηματικά:
«Και οι άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα που έχουμε κι εμείς στην Ρόδο. Ωστόσο, ένα βασικό ζήτημα είναι η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στους βιολογικούς που σε άλλες περιοχές είναι στα 25χλμ. Στην Ρόδο, οι βιολογικοί απέχουν… 90 χλμ. με συνέπεια να δημιουργείται οξύ πρόβλημα.
Επίσης, ο τουρισμός που επιβαρύνει πολύ το νησί και αυξάνει την κατανάλωση τους τουριστικούς μήνες, δημιουργεί επιπρόσθετα πρόβληματα τα οποία δεν έχουν άλλες περιοχές που δεν είναι τουριστικές κ.λπ. Στο συνέδριο ήταν παρόντες και εκπρόσωποι από την Γερμανία οι οποίοι μας παρουσίασαν τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα δικά τους προβλήματα στην διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Εκτιμώ ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τους τρόπους διαχείρισης και να αποφασίσουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και αυτά που μας αναλογούν ως δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την χώρα».
Τέλος, ο κ. Μανωλάκης αναφέρθηκε στο ‘Μαστερ Πλαν’ (master plan) αποχέτευσης και χωροθέτησης εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από την δημοτική αρχή Ρόδου με αφορμή τη συμπλήρωση της δεύτερης φάσης του λέγοντας πως ‘αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο πρέπει να γίνει πράξη, αφού έχοντας τη μελέτη στα χέρια μας μπορούμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες, ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δίνουν λύσεις σε βάθος χρόνου’.