Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Διατεθειμένοι να αναλάβουν να καλύψουν μέρος του κόστους των επενδύσεων ελληνικών ξενοδοχείων, εμφανίζονται ξένοι tour operators. Μερίδα αυτών έχει προσεγγίσει μεσαίες και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως από την Κρήτη και τις Κυκλάδες δυναμικότητας 300-500 δωματίων, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Capital.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γνωστός tour operator έχει προτείνει σε ξενοδόχο της Κρήτης να του προκαταβάλλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ προκειμένου ο τελευταίος να αυξήσει κατά 20% τον αριθμό των δωματίων του, υπό την προϋπόθεση ότι η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Η συγκεκριμένη περίπτωση όπως λένε οι ίδιες πηγές δεν είναι η μοναδική.
Οι ξένοι ποντάρουν στο εγχώριο τουριστικό προϊόν τουλάχιστον μέχρι και το 2022 και επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών που “κλειδώνουν”, διότι βλέπουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος και μετακίνηση τουριστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αναφέρουν άλλες πηγές στο Capital.gr.
Για να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία για φθηνό χρήμα αρκετοί Έλληνες ξενοδόχοι, έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομίας αιτήματα να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος του Αναπτυξιακού νόμου, (με βάση τον αρχικό προγραμματισμό έπρεπε να είχε ανοίξει την περασμένη Άνοιξη) προκειμένου να αιτηθούν την ένταξη του επενδυτικού τους σχεδίου σε αυτόν.
Το υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο δεύτερος κύκλος να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου για να μην χαθεί και άλλος χρόνος και αφ ετέρου όσες τουριστικές επενδύσεις ενταχθούν να μην χάσουν την τουριστική σεζόν του 2019 (σ.σ. μια τουριστική επένδυση για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 16-18 μήνες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες).
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο κύκλο του τρέχοντος Αναπτυξιακού νόμου, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 800 και πλέον επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί, ενώ ένα στα τρία επενδυτικά σχέδια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, για τον λόγο αυτό το υπουργείο προσανατολίζεται να εκδώσει υπουργική απόφαση για να τα ξεμπλοκάρει. Με βάση πληροφορίες που υπάρχουν η υπουργική απόφαση θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτες, τα επενδυτικά σχέδια των οποίων διαπιστώθηκε πως είχαν τυπικά προβλήματα, όπως είναι η μη προσκόμιση στοιχείων, να τους δώσει τη δυνατότητα να τα υποβάλλουν εκπρόθεσμα.
Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, τότε 1 στα 3 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό κινδυνεύουν να “απενταχθούν” πριν ακόμη ενταχθούν.
Συγκεκριμένα από τον έλεγχο πληρότητας των φακέλων προέκυψε πως περισσότερες από 240 αιτήσεις είναι ελλιπείς.
Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων (σε λίγο συμπληρώνεται χρόνος από την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού), και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, αυτό οφείλεται, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, στον κακό σχεδιασμό που έχει γίνει. “Ο σχεδιασμός ήταν λάθος από την αρχή. Το ηλεκτρονικό σύστημα με το καλημέρα είχε σοβαρά προβλήματα τα οποία είναι σαν την Λερναία Ύδρα”, ανέφερε άλλη πηγή, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα αυτά θα έχουν αντιμετωπιστεί όταν ανοίξει ο δεύτερος κύκλος.
capital.gr