Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
«Ιδρύεται εν Ρόδω Δημόσια Βιβλιοθήκη, με σκοπό να παράσχη εις τους κατοίκους τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού, τα οποία εσκεμμένως επί μακράν σειράν ετών εστέρησεν ο κατακτητής».
Με την εισήγηση αυτή ο Στρατιωτικός Διοικητής Ρόδου, το έτος 1947 υπέγραψε την ιδρυτική πράξη για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου. Στα 71 χρόνια που πέρασαν από τότε, η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με 80.220 βιβλία, τα οποία μάλιστα είναι πλήρως αρχειοθετημένα και άμεσα προσβάσιμα από όλους τους αναγνώστες. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτά αποτελούν σπάνιες εκδόσεις που διατίθενται για μελέτη μέσα στο χώρο του αναγνωστηρίου. Συνολικά 68.000 αναγνώστες περνούν κάθε χρόνο την πύλη της εισόδου της, το δε δανειστικό τμήμα διαθέτει 8.115 μέλη, που κάθε χρόνο προχωρούν σε 53.388 δανεισμούς βιβλίων και λοιπών εντύπων.
Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο περισσότερα από 2000 παιδιά παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιούργησε ο διευθυντής Αντώνης Αγγελής, με σκοπό την κάλυψη του εκπαιδευτικού κενού που υπάρχει στη διδασκαλία της νεότερης ιστορίας της Δωδεκανήσου.
Τα προγράμματα αναφέρονται στις δύο εθνικές επετείους και στο ιστορικό γεγονός επανενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τον εθνικό κορμό. Επίσης, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα χιλιάδες ταξινομημένα αρχεία του τοπικού και αθηναϊκού έντυπου Τύπου, καθώς επίσης και στο αρχείο όλων των ΦΕΚ από το έτος 1952 μέχρι σήμερα. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που υποστηρίζονται πλήρως στις μαθησιακές και ερευνητικές τους ανάγκες.
Τα μεγέθη είναι ασύλληπτα γι’ αυτό και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου (ΔΚΒ Ρόδου) θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες της ελληνικής επικράτειας.
Κι όμως, αυτός ο φάρος της γνώσης σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ολόκληρη η λειτουργία της στηρίζεται πια στο διευθυντή, σε μία γραμματέα, σε μία αποσπασμένη εκπαιδευτικό και σε μία καθαρίστρια. Τα πρόσωπα αυτά είναι πρακτικά αδύνατο να φέρουν σε πέρας τον όγκο δουλειάς που θα πρέπει να γίνεται καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι της ΔΚΒ Ρόδου έχουν γεμίσει ασφυκτικά και παράλληλα η κινητή της βιβλιοθήκη σκουριάζει σε κάποια δημοτική αποθήκη.
Υπομνήματα με SOS προς πάσα κατεύθυνση και
ευρεία σύσκεψη στις 27 Οκτωβρίου
Εδώ και αρκετό καιρό, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος η σπουδαία αυτή δομή να μην μπορεί να υπηρετήσει σωστά όλες της τις δράσεις.
«Υπάρχει ανάγκη για να δοθούν άμεσες λύσεις και σε σύσκεψη που κάναμε στη βιβλιοθήκη την περασμένη εβδομάδα αποφασίσαμε να ασκήσουμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΔΚΒ Ρόδου κ. Πέτρος Σπανός.
«Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη χώρων και ανάγκη για την επαναλειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα. Αυτά, μαζί με τις προτεινόμενες λύσεις τα έχουμε συμπεριλάβει σε υπόμνημα που ήδη έχουμε αποστείλει προς το Υπουργείο Παιδείας».
Μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικές οι αντιδράσεις των υπευθύνων του Υπουργείου. Φαίνεται πως όλοι τους «σκοντάφτουν» σε γραφειοκρατικές νόρμες που εμποδίζουν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων. Για το λόγο αυτό τα στελέχη της ΔΚΒ Ρόδου αποφάσισαν να συγκαλέσουν ευρεία σύσκεψη για τις 27 Οκτωβρίου. Όπως εξήγησε ο κ. Πέτρος Σπανός «την παραμονή της εθνικής μας επετείου θα βρίσκονται στο νησί όλοι οι βουλευτές του Νομού. Προς αυτούς, και προς τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα εκθέσουμε τα προβλήματα σε όλη τους τη διάσταση και θα τους παρουσιάσουμε τις προτεινόμενες λύσεις. Δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, έτσι ώστε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου να λειτουργεί ομαλά και να αναπτύσσει όλες τις εξωστρεφείς δράσεις και εκδηλώσεις της».
Η κινητή βιβλιοθήκη
Ηταν μία από τις πιο σπουδαίες δράσεις της ΔΚΒ Ρόδου. Η Κινητή Ανοιχτή Βιβλιοθήκη ξεκινούσε από τη Ρόδο και έφτανε σε όλα τα χωριά του νησιού, φορτωμένη με βιβλία. Ηταν εκατοντάδες οι μαθητές που περίμεναν το κλουβάκι με τα παραμύθια και τις ιστορίες όλου του κόσμου. Συνολικά, είχαν δανειστεί 21.000 βιβλία προς μαθητές και γονείς των απομακρυσμένων χωριών.
Η λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης τερματίσθηκε εξαιτίας ενός γεγονότος που δεν είχε σχέση με τη ΔΚΒ Ρόδου. Μετά το γεγονός το όχημα ακινητοποιήθηκε. Παρά το πέρασμα των χρόνων, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει μια μετάταξη οδηγού ώστε να ξεκινήσει ξανά η σπουδαία αυτή δράση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της «Ανοικτής Επιστολής» που εστάλη προς κάθε αρμόδιο, από τους διευθυντές όλων των απομακρυσμένων σχολείων της Ρόδου. Στο περιεχόμενό της τονιζόταν το μεγάλο κενό που άφησε πίσω της ο τερματισμός της δράσης «κινητή βιβλιοθήκη».
Για την επανεκκίνησή της θα ήταν δυνατόν να βοηθήσει η ΡΟΔΑ, το ΚΤΕΛ και οι τουριστικοί πράκτορες που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο αριθμό οδηγών, που στη διάρκεια του χειμώνα βγαίνουν στην ανεργία. Το μόνο που χρειάζεται για να περιοδεύουν ξανά τα βιβλία στα χωριά είναι ένα πρόσωπο για να πιάσει το τιμόνι.