Λύνονται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ακόμη περισσότερο τα χέρια των δημάρχων που επιθυμούν να αναθέτουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
Οπως προβλέπει το άρθρο 179 του νομοσχεδίου με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί κατά την κρίση του να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκτέλεση υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασινου και ηλεκτροφωτισμού».
Στους δήμους είχε δοθεί από το 2011 (νόμος 3979) η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες μόνο για τη διαχείριση αποβλήτων και την καθαριότητα. Με την νέα διατύπωση αφενός προστίθενται τα έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, αφετέρου δεν χρειάζεται ο δήμος να τεκμηριώνει την αδυναμία του να εκτελέσει ο ίδιος τις υπηρεσιες αυτές με ίδια μέσα.
Η ανάγκη αυτής της τεκμηρίωσης υπάρχει στο άρθρο 61 του νόμου 3979 που ψηφίστηκε, υποτίθεται, για να διευκολυνθούν δήμοι οι οποίοι αντιμετώπιζαν ειδικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δήμος σε μικρό νησί με ελάχιστο προσωπικό που καλείται το καλοκαίρι να διαχειριστεί τα απορρίμματα από χιλιάδες τουρίστες. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εντοπίσει δυσκολία στον έλεγχο των συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να ελέγξει προσυμβατικά την νομιμότητα της εφαρμογής των αποφάσεων και αν δεν δώσει την έγκριση δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα έργο.
Τώρα αναφέρεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει κατά την κρίση του ενώ τονίζεται πως η όλη διαδικασία είναι ανεξάρτητη από τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων και την ύπαρξη ή μη προσωπικού.
Η κυριότερη ομοσπονδία εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει επανειλλημμένως στο παρελθόν ζητήσει την κατάργηση του άρθρου 61 του 3979/2011. Με χθεσινή της ανακοίνωση, άλλη ομοσπονδία η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο και διαμαρτύρεται διότι με το νέο άρθρο ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος «για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πράσινου και Ηλεκτροφωτισμού».
«Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 179 του Πολυνομοσχεδίου και να συζητήσει με τους εργαζόμενους το πώς θα εξυπηρετηθούν μεν οι δημότες αλλά και να διαφυλάξει τον Δημόσιο χαρακτήρα των Υπηρεσιών που με κόπο και το υστέρημα του Ελληνικού λαού έχουν δημιουργηθεί. Η ΠΟΠ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα για να επανακαθορίσει την στάση της. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και συμμετοχή στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις καθότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για το μέλλον μας αλλά και στο δικαίωμα στην εργασία», καταλήγει η ανακοίνωση.