Δήλωση του Αντιπροέδρου ΕΒΕΔ κ. Γεώργιου Αντώνογλου, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΞΡ:
Όπως γνωρίζετε εδώ και πολλούς μήνες η παγκόσμια οικονομία, και κατά συνέπεια όλος ο πληθυσμός δοκιμάζεται.
Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται σε κύριο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, ενώ ο φόβος για ελλείψεις οδηγεί στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Συνέπεια αυτού, είναι το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αυξάνεται δραματικά την ίδια στιγμή που οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται και η επενδυτική εμπιστοσύνη μειώνεται.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει σε ύφεση.
Με δεδομένη λοιπόν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η οποία βέβαια θα συμπαρασύρει και άλλες αυξήσεις όπως στις μεταφορές ή στην προμήθεια πρώτων υλών, εκτιμώ ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο».
Μην ξεχνάμε ότι ήδη η τιμή της ενέργειας και των καυσίμων στα νησιά μας ήταν ακριβή, ενώ οι επιχειρήσεις της χώρας και του τόπου μας αγωνίζονται να συνέλθουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, και της δεκαετής οικονομικής κρίσης που περάσαμε πριν από αυτήν, συνέπειες όπως οι συσσωρευμένες οφειλές και την έλλειψη ρευστότητας.
Το θέμα της ενέργειας λοιπόν καίει όλη την επιχειρηματική κοινότητα η οποία κινδυνεύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους να εξανεμίσει όλα τα οφέλη που προήρθαν από την δυναμική ανάκαμψη που είχε φέτος ο τουρισμός. Σε αυτό το σημείο βέβαια οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που συνέβαλαν σε αυτήν την μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού.
Να τονίσουμε δε πως τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας είναι που έχουν δώσει τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ανάγκη η χώρα για να ληφθούν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων Και το επιμελητήριο μαζί και με όλους τους παραγωγικούς φορείς είναι εδώ για να διεκδικήσει το μερίδιο που δικαιούνται τα νησιά μας στον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργήσει η επιτυχία τους.
Σε απόλυτη συμπόρευση και συνεργασία με την ΚΕΕΕ έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις προς την Κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων – και κυρίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων- και την μείωση των σχετικών επιπτώσεων. όπως
· προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις
· ‘Άρση γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων
· Άρση μεγίστου ορίου ισχύος των 3 MW
· Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής
· Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή
· Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
· Θεσμικής παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα
· Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις».
Ενώ έχουμε καλέσει την ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές οι οποίες θα αποφέρουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά»,
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν θα μπορούσε παρά να θέσει σε αυτή την υψηλή κλίμακα για άλλη μια φορά, όπως και κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία και όσες φορές απαιτηθεί, το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με την τεράστια ευθύνη που έχουμε εκπροσωπώντας περισσότερα από 25.000 μέλη, όπως κάνουμε σε όλα τα χρόνια της θητείας μας μέχρι να αναγνωριστεί η θέση αλλά και η σπουδαιότητα του νησιωτικού επιχειρείν.
Με έμφαση στην ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την καθημερινότητά μας, είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι ο αντίκτυπος στα νησιά μας είναι ισχυρότερος λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας που μάλιστα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο από την αφαίρεση του μοναδικού αναπτυξιακού εργαλείου που είχαμε στη διάθεσή μας και δεν είναι άλλο από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από το μικρότερο περίπτερο μέχρι το πολυτελέστερο ξενοδοχείο στα νησιά μας, η λειτουργία τους υστερεί έναντι εκείνων της ηπειρωτικής χώρας εξαιτίας της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, καθιστώντας παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν.
“Για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε περιβάλλον ταραγμένο. Ωστόσο, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι νησιώτες επιχειρηματίες γνωρίζουν από κρίσεις. Κι έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν”,