Στην δεκάδα των ταξιδιωτικών προορισμών που είναι ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, που διενήργησε η εταιρία δημοσιογραφικών ερευνών, Journo Report, σε συνεργασία με την Intersec.
Για τον προσδιορισμό των πιο επικίνδυνων περιοχών για επίσκεψη χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι καθοριστικοί παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η συχνότητα των σεισμών ανά έτος, ο μέσος πληθυσμός που πλήττεται από πλημμύρες, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και ο δείκτης ποιότητας του αέρα.
Από αυτούς, δημιουργήθηκε μια σύνθετη βαθμολογία σε κλίμακα από 0 έως 100. Την πρώτη θέση με βαθμολογία 87 στα 100 κατέλαβε η Ιαπωνία.
Ως μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου, η Ιαπωνία έχει να αντιμετωπίσει περίπου 1.500 σεισμούς ετησίως. Το Μεξικό, το οποίο έχει τους περισσότερους σεισμούς κατά μέσο όρο με 1.632, βρέθηκε στο Νο 4 της κατάταξης με σύνθετη βαθμολογία 62.
Για την Ιαπωνία, η σεισμική δραστηριότητα συμβάλλει στην υψηλή βαθμολογία 122 του δείκτη ηφαιστειακής δραστηριότητας, η οποία είναι η υψηλότερη στον κατάλογο. Ωστόσο, ο δείκτης ποιότητας του αέρα με 53 είναι ο χαμηλότερος.
Στη θέση νούμερο 2 στον κατάλογο με σύνθετη βαθμολογία 76,5 βρίσκεται η Ινδονησία.
Ο δείκτης ηφαιστειακής δραστηριότητας της τάξης του 120 είναι ο δεύτερος- η μόνη άλλη χώρα με τριψήφιο σκορ σε αυτή την κατηγορία είναι η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στο Νο. 5 της συνολικής κατάταξης, με βαθμολογία 117.
Η Ινδονησία είναι ένας από τους τέσσερις προορισμούς της λίστας που παρουσιάζουν 1.000+ σεισμούς ετησίως- ο τελευταίος είναι η Χιλή, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση συνολικά με σύνθετη βαθμολογία 68,5 και 1.024 σεισμούς.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται απομακρυσμένα νησιά σε ηφαιστειακές περιοχές της Ινδονησίας, πρέπει να επιδεικνύουν εξαιρετική προσοχή, καθώς περισσότεροι από 635.000 άνθρωποι επηρεάζονται επίσης από πλημμύρες σε ετήσια βάση στην Ινδονησία, ενώ καταγράφηκε μέσος δείκτης ποιότητας αέρα 152.
Ο υψηλότερος σημερινός μέσος πληθυσμός που πλήττεται από πλημμύρες και ο μέσος δείκτης ποιότητας του αέρα ανήκουν στον υπ’ αριθμόν 6ο προορισμό, την Ινδία, με 4.835.259 και 188, αντίστοιχα. Ο σύνθετος δείκτης της χώρας είναι 59.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Κίνα, στην έβδομη θέση, οι Φιλιππίνες, στην όγδοη, η Ελλάδα στην ένατη και το Περού στη δέκατη θέση, με σύνθετους δείκτες 55, 53, 52 και 51,5, αντίστοιχα.
“Η κατάταξη αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας παρακολούθησης, η πληρότητα της κάλυψης των κινδύνων και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων διάδοσης συναγερμών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι χώρες εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης καταστροφών και έγκαιρης προειδοποίησης”, ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της Intersec.
Πηγή: money-tourism.gr