Ασκήθηκαν ήδη 3 προσφυγές • Ο Ν.5092/2024 δημιούργησε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που δύναται να οδηγήσει στην ακύρωση όλων των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου!
Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς εκδικάστηκε χθες η πρώτη αίτηση ακυρώσεως απόφασης για την σφράγιση γνωστού beach bar της Ρόδου η ιδιοκτήτρια εταιρεία του οποίου εστράφη κατά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αυτό εκπροσωπείται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Βάλλει ειδικότερα κατά αποφάσεως σφράγισής του με τις διαδικασίες express που προβλέπει η νομοθεσία του 2024 ενώ η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει νομολογία και πρόκριμα για ακόμη δύο που ασκήθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, που βάλλουν κατά αποφάσεων σφράγισης του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, σε εκτέλεση αποφάσεων της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Η άσκηση των προσφυγών από τους επιχειρηματίες των τριών κέντρων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τον πρόσθετο λόγο ότι προσβάλλονται ως άκυρες οι αποφάσεις σφραγίσεων καθώς αντιβαίνουν τις προβλέψεις του Ν.5092/2024 και της υπ’ αρ. 49853 ΕΞ 2024/05-04-2024 Υπουργικής Απόφασης «Παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασία επιβολής προστίμου», με τον οποίο άλλαξε ουσιωδώς, το νομικό καθεστώς του αιγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ορθώς αναλύει στην πρώτη προσφυγή που ασκήθηκε κατά του Υπουργείου Οικονομικών (Κ.Υ.Δ.) η δικηγόρος κ. Νατάσσα Παπανικολάου, στο άρθρο 26 του προϊσχύοντος Ν.2971/2001 ορίζεται ότι: «Καθεστώς Δωδεκανήσου: Ο παρών νόμος έχει εφαρμογή και στα νησιά του νομού Δωδεκανήσου, εφαρμοζομένων παραλλήλως και των διατάξεων του Κ.Δ. 132/1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου που διατηρήθηκαν σε ισχύ με το άρθρο 8 του Ν. 510/1947 (ΦΕΚ 298 Α`), οι οποίες κατισχύουν. Οσον αφορά στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου που υπάρχει κτηματολόγιο, στο διάγραμμα του άρθρου 4 που υποβάλλεται για τον καθορισμό αποτυπώνονται οι κτηματολογικές μερίδες και βεβαιώνεται από το αρμόδιο Κτηματολογικό γραφείο η ορθότητα των αποτυπωμένων κτηματολογικών μερίδων».
Ετσι μέχρι και την έναρξη ισχύος του Ν.5092/2024, ο αιγιαλός αποτελεί και στη Δωδεκάνησο πράγμα κοινής χρήσης και, στις περιοχές που βρίσκονται εκτός αστικών κέντρων, επεκτείνεται, επί ζώνης 12 μέτρων πέραν της οριογραμμής του μεγίστου συνήθους χειμερίου κύματος.
Η δε παραλία εκτείνεται από τα, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, όρια του αιγιαλού μέχρι τα όρια κάθε άλλης δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, όπως αυτή εμφανίζεται στους εκάστοτε κτηματολογικούς πίνακες.
Πλην όμως μετά την ψήφιση του Ν. 5092/2024, το νομοθετικό καθεστώς σχετικά με τον αιγιαλό και την παραλία άλλαξε ουσιωδώς, ειδικότερα δε στα Δωδεκάνησα, θεμελιωδώς.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ως αιγιαλός, η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της, ενώ ως παραλία ορίζεται η ζώνη της ξηράς, συνεχόμενη προς τον αιγιαλό, η οποία ορίζεται με σκοπό τη διατήρηση και προστασία των ακτών από τη διάβρωση και προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται περισσότερο από πενήντα μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού.
Προβλέπεται ότι ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται με απόφαση επιτροπής, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στον ίδιο νόμο ορίζεται ρητά ότι ο νέος νόμος, θα εφαρμόζεται και στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου, Κω, Καρπάθου και Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και καταργείται και το άρθρο 26 του ν. 2971/2001, με το οποίο οριζόταν ότι οι διατάξεις του κ.δ. 132/1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, κατισχύουν εκείνων του ν. 2971/2001.
Κατέστη εξάλλου σαφές και με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι επιβάλλεται να χωρήσει νέος καθορισμός της οριογραμμής του αιγιαλού και της παραλίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, που είναι προφανές ότι θα διαφέρει σημαντικά από τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
Μάλιστα η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν αυτή που οδήγησε στην αναστολή των κατεδαφίσεων σε παραλίες στη Ρόδο σε εκτέλεση σχετικής εργολαβίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με πόρους μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Μετά την ψήφιση και από της ενάρξεως ισχύος του Ν. 5092/2024 οι εκθέσεις αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων θα πρέπει να ορίζουν ότι οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή εμπίπτει εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτό ορίζεται πλέον με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.5092/2024, άλλως πάσχουν νομίμου αιτιολογίας!