• Θα είναι ένα μνημείο εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου από ορείχαλκο και πρόταση του Παρροδιακού Συλλόγου είναι να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην πόλη
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή Λειτουργικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που αποτελεί πρωτοβουλία του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» σε συνεργασία με το Μουσείο Κώστα Κοτσανά.
Το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (βλ. σχεδιάγραμμα) θα είναι ένα μνημείο εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου από ορείχαλκο και πρόταση του Παρροδιακού Συλλόγου είναι να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην πόλη της Ρόδου.
Το θέμα γνωστοποίησε με επιστολή του στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργο Τόππο, ο πρόεδρος του ΠΣΑ “Απόλλων” και διευθυντής του ΚΕΣ Παιδεία Ηλίας Τομάζος.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποκαλούμενος και ως πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, χρονολογείται στο 150-100 π.Χ. περίπου, με πιθανότερο τόπο κατασκευής τη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε με την αντίληψη ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αποτέλεσε εργαλείο που αναπαριστούσε με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών.
Οι δύο πόρτες του μηχανισμού φέρουν επιγραφές αστρονομικών και μετεωρολογικών ειδήσεων που συμβαίνουν μια φορά ετησίως. Ο μηχανισμός, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται σήμερα από 82 σωζόμενα θραύσματα.
Όπως αναφέρει στην επιστολή:
Σας ενημερώνουμε ότι οι εργασίες για την Ανακατασκευή Λειτουργικού Μηχανισμού Αντικυθήρων (ως εξωτερικό μνημείο εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου από ορείχαλκο) έχει ξεκινήσει με το συνεργαζόμενο Μουσείο Κώστα Κοτσανά. Σας επισυνάπτουμε ένα σχεδιάγραμμα του Μηχανισμού για τη Ρόδο.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι προχωρούν και οι προετοιμασίες για το Επιστημονικό Συνέδριο 10-12 Ιανουαρίου στην Ρόδο με θέμα των Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τον Ρόδιο Ίππαρχο, Πατέρα της Αστρονομίας.
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Παιδεία, ο ΠανΡοδιακός Σύλλογος “Απόλλων” και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς συμβάλλουν για την Ανακατασκευή του Μηχανισμού και το κάλεσμα του Επιστημονικού Συνεδρίου στην Ρόδο.
Παράλληλα με τα ανωτέρω μεταξύ άλλων επιθυμούμε να συζητήσουμε για το υπό κατασκευή άγαλμα του ιδρυτού της πόλεως Ρόδου Δωριέα και την διαμονή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους Ροδιακής και μη Ροδιακής καταγωγής σπουδαστών στην Ρόδο».
Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την κατασκευή λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων των Ροδίων της Αμερικής, έρχεται μετά από την πρόταση για την κατασκευή του αγάλματος του Δωριέα.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Ξενοφώντα Διον. Μουσά, Kαθηγητή Φυσικής Διαστήματος, Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής η διδακτική συνιστώσα του μηχανισμού των Αντικυθήρων σήμερα είναι η σημαντικότερη.
Ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς, ξεκίνησε αυτή την μελέτη πριν 20 έτη με τον αείμνηστο Γιάννη Σειραδάκη, τον Prof. Mike Edmunds Dr. Tony Freeth. Η επιτυχία των μελετών τους είναι πολλαπλή τόσο στον επιστημονικό τομέα, όσο και στον εκπαιδευτικό.
Ο καθηγητής Μουσάς έχει κάνει περισσότερες από 200 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο σε 15 γλώσσες, ενώ το βιβλίο του για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων διαθέσιμο σε αγγλική, γαλλική, ισπανική, αλβανική, βουλγαρική και σε πολλές ακόμη γλώσσες. Επίσης έχει δώσει περισσότερες από 1000 ομιλίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Το ένα από τα λειτουργικά μοντέλα που κατασκεύασαν τοποθετήθηκε σε πλατεία που ονομάστηκε πλατεία Αντικυθήρων στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Σονόρας!
Τα εγκαίνια έγιναν την ημέρα της Ελληνικής γλώσσας (9 Μαρτίου 2024). Ήδη έχει γίνει τουριστικό σημείο και τοπόσημο στην πόλη Ερμοσίγιο, όπου το Πανεπιστήμιο της Σονόρας.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία πολύπλοκη κατασκευή, φτιαγμένη από χαλκό, τοποθετημένη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός «Έφηβος». Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.
Ο μηχανισμός μελετήθηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη, ο οποίος στις 17 Μαΐου 1902 πρόσεξε ότι ένα από τα πέτρινα τεμάχιά του είχε ένα ενσωματωμένο οδοντωτό. Έτσι, θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια.
Καθοριστική στην αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι η συμβολή του βρετανού καθηγητή της ιστορίας της επιστήμης Ντέρεκ Τζον Ντε Σόλλα Πράις (1922-1983), που ξεκίνησε μ’ ένα άρθρο του το 1959 στο περιοδικό «Scientific American» και ολοκληρώθηκε 15 χρόνια αργότερα με το σύγγραμμα «Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism – A Calendar Computer from ca. 80 BC».