Ειδήσεις

Πρωτοβουλία του Μ.Κόνσολα για χρηματοδότηση αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου από το Ίδρυμα Νιάρχου

Μία νέα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο και Νομικό Σύμβουλο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προτείνει τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου στη Ρόδο από το Ίδρυμα Νιάρχου, στα πλαίσια της πολύπλευρης κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς που έχει αναπτύξει.

Ο Βουλευτής αναφέρεται με λεπτομέρειες στο σύνολο, το είδος και το εύρος των έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτηρίου και των εσωτερικών χώρων, εκφράζοντας την ελπίδα η ιστορία, η δυναμική και η εμβέλεια του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ιδρύματος.

Ο κ. Κόνσολας είχε συνάντηση και συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Θεοδωρόπουλο, σχετικά με το αντικείμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας και επέκτασης των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων της Ε.Λ.Σ. στη Ρόδο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής-πρότασης του κ. Κόνσολα προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει ως εξής:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η δραστηριότητα του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ιδιαίτερα, μάλιστα, οι δωρεές και το χορηγικό πρόγραμμα για τις τέχνες και τον πολιτισμό, μου δίνουν το θάρρος να σας καταθέσω μία πρόταση, που αφορά στο Εθνικό Θέατρο της Ρόδου.

Ευελπιστώ ότι θα τύχει του ενδιαφέροντος και της προσοχής σας, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος.

Το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου κτίστηκε το 1936, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής, με σχέδια του αρχιτέκτονα Armando Bernabiti και έφερε την ονομασία Τeatro Giacomo Puccini, προς τιμήν του διάσημου Ιταλού συνθέτη της όπερας.

Αποτελεί σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκηνή και υποδομές που ελάχιστα λυρικά θέατρα διαθέτουν.

Το 2006 το Εθνικό Θέατρο Ρόδου έκλεισε, εξαιτίας καταρρεύσεων δομικών στοιχείων από τη φθορά του χρόνου, και ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης του.

Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη μεταστέγαση του εξοπλισμού και των εργαστηρίων του θεάτρου σε νέο κτήριο στην πόλη της Ρόδου και βρίσκεται σε εξέλιξη η μερική αποκατάσταση των όψεων του θεάτρου.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά μελετών συνολικής αποκατάστασης.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση της πρότασης παρέμβασης στο κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 8 έως 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασφαλιστεί 3 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόταση παρέμβασης περιλαμβάνει:

– Την αντιμετώπιση του κτηρίου, ως μνημείου, και την αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή.

– Τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει εκ νέου.

– Τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υλικών και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον για τον φωτισμό και τον κλιματισμό του Θεάτρου.

– Την αποκατάσταση της κεντρικής αίθουσας παραστάσεων, χωρητικότητας 700 θεατών.

– Τη δημιουργία μικρής πειραματικής σκηνής 70-100 θεατών.

– Τη δημιουργία χώρου βιβλιοθήκης και ιστορικού αρχείου, προσβάσιμου και ανοιχτού στο κοινό.

– Τη δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 20-30 θεατών, για θεατρικές ομάδες, μικρές προβολές και εκδηλώσεις.

– Τη διαμόρφωση studio ηχογραφήσεων.

– Τη δημιουργία χώρου αναψυχής, ανοιχτού στο κοινό, όλη την ημέρα.

Θεωρώ ότι η εμβέλεια και η δυναμική του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Θα τολμούσα να πω ότι το Ίδρυμα αξίζει να συνδέσει το έργο και την προσφορά του στον Πολιτισμό, με τη χρηματοδότηση των έργων και των παρεμβάσεων αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.

Το μνημείο αυτό αποτελεί από μόνο του προστιθέμενη υπεραξία, σε ένα νησί που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και σταυροδρόμι ιστορίας και πολιτισμού.

Το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου μπορεί να συνδεθεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή και να φιλοξενήσει παραστάσεις της. Άλλωστε, η ΕΛΣ, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος αποκτά, πλέον, νέες υποδομές και κυρίως νέα δυναμική και προοπτική.

Είναι δεδομένο ότι στην περίπτωση που υπάρξει ενεργός συμμετοχή και δωρεά του Ιδρύματος στο έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, το Ίδρυμα θα πρέπει να συμμετέχει στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου μαζί με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού.

Εύχομαι και ελπίζω να αποτιμήσετε θετικά αυτή την πρόταση, να συνεχίσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να συνεισφέρει στην τέχνη και στον πολιτισμό, που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.

Σας επισυνάπτω τα σχέδια της αρχιτεκτονικής πρότασης, ενώ είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση αφορά στις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή εκκρεμούν.

Με εκτίμηση

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου