Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για μια άλλη πολιτική, ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας από την συνεχή επίθεση που της γίνεται από το κεφάλαιο και τους = κρατικούς φορείς εξυπηρέτησής του, για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την λαϊκή συμμαχία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη γενικότερη ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ και επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Τάκης Πότσος με αφορμή τη νέα θητεία που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή κέντρου διανομής της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ο κ. Τάκης Πότσος δηλώνει:
«Δεν πρέπει να γίνει ο νέος υποσταθμός στην περιοχή του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αη Νικόλα. Υπάρχουν και έχουν προταθεί πολλές εναλλακτικές λύσεις μακριά από κατοικημένες περιοχές από τις οποίες μπορεί να επιλεγεί η καταλληλότερη με κριτήρια κυρίως την ασφάλεια των κατοίκων. Υπάρχουν επιστημονικές τοποθετήσεις οι οποίες μιλούν για την “συνετή αποφυγή” των υποσταθμών σε κατοικημένες περιοχές».
Ο κ. Πότσος εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συζητηθούν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέματα που έχουν να κάνουν με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Η συνέντευξη του κ. Τάκη Πότσου, αναλυτικά:
• Τι θα πράξει το ΚΚΕ στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας; Εκτιμάτε πως θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση το ΚΚΕ, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε. Οχι για το πρόσωπο, δεν είναι θέμα προσώπου, αν θα βάλουμε κάποιον υποψήφιο από το ΚΚΕ ή κάποιον έντιμο πολιτικό για τον οποίο έχουμε καλή γνώμη. Δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο η αντιπαράθεση, όπως συμβαίνει με τα άλλα κόμματα που λένε κάτσε να βρούμε έναν καλό. Εμείς έχουμε πρόβλημα – και το θέτουμε ανοιχτά για συζήτηση στον ελληνικό λαό – με τον ίδιο το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έτσι όπως λειτουργεί, με το να υπογράφει δηλαδή – και να μη μπορεί να κάνει διαφορετικά – αντιλαϊκά διατάγματα, αντιλαϊκούς νόμους, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτά που οι εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες φέρνουν και περνάνε στο Κοινοβούλιο. Σ’ αυτό διαφωνούμε εμείς.
• Θεωρείτε πως πράγματι η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και η Ελλάδα δεν θα είναι σε τόσο στενή επιτήρηση;
Η Ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ έχουν πάρει απάνθρωπα μέτρα για να ξεπεράσουν την κρίση τα μονοπώλια σε βάρος του λαού, για ν’ ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία πάνω στα συντρίμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει όμως να εντοπίζουμε το ζήτημα στα μνημόνια ή μόνο στην τρόικα. Χωρίς μνημόνια άλλες χώρες της ΕΕ, κράτη – μέλη της Ευρωζώνης υλοποιούν τέτοια μέτρα, διότι τα μνημόνια είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, είναι οι αντιλαϊκοί νόμοι, είναι όλα αυτά που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, ματώνει γι’ αυτά, ο ελληνικός λαός. Δηλαδή, μείωση μισθών, μείωση μεροκάματων, συντάξεων, ένταση της φορολογίας και τόσα άλλα που πλήττουν βάναυσα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας και όλα αυτά αρχή είχαν, τέλος δεν έχουν και θα συνεχίζουν από δω και πέρα ακόμα περισσότερο. Μνημόνια θα έχουμε και μόνο που θα βρισκόμαστε σε περίοδο επιτήρησης της ΕΕ. Γι’ αυτό η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία απαντά στον ατελείωτο δρόμο της δυστυχίας του λαού.
• Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Είναι ικανοποιητικά για το ΚΚΕ;
Η δύναμη του ΚΚΕ είναι σε άμεση σχέση με την δύναμη του λαϊκού κινήματος, με την ωριμότητα της πολιτικής του συνείδησης για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι με αλλαγή διακυβέρνησης της εξουσίας των μονοπωλίων, είτε με κορμό την ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κίνημα αυτήν την περίοδο έχει υποχωρήσει, παρά τις επιμέρους κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους, κι αυτό φαίνεται από την συμμετοχή στις απεργίες, από τα αιτήματα πάλης, από το πόσο έχει προχωρήσει η λαϊκή συμμαχία. Και βέβαια για όλα αυτά, δηλαδή για την υποταγή του λαού, για την χειραγώγησή του, είναι καθοριστικός ο ρόλος της εργοδοσίας με την τρομοκρατία που ασκεί, αλλά και του ίδιου του κράτους με τους μηχανισμούς του, ιδεολογικούς, κατασταλτικούς και πολιτικούς. Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη για την ανεργία και την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων και με συμμετοχή σ’ αυτό πάνω από 1000 συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων, αποδεικνύει ότι έχει την δυνατότητα ο λαός να προχωρήσει μπροστά. Η ανάταση του κινήματος, η ριζοσπαστικοποίησή του θα συνδυάζεται με την δύναμη του ΚΚΕ, με την ίδια την επιρροή της πρότασής του για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Ο συσχετισμός σήμερα ή η αλλαγή αύριο μέσα στο Κοινοβούλιο των κομμάτων που υπηρετούν την ίδια τάξη, δηλαδή την αστική με το ένα ή το άλλο μίγμα, θέτει εκ των πραγμάτων τον λαό στην αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να είναι μαζί του στην αντιπολίτευση και η ισχυροποίησή του αποτελεί δύναμη για τον ίδιο το λαό.
• Ζητήσατε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να γίνει συζήτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων. Θεωρείτε πως υπάρχει χρόνος για να γίνουν κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις;
Έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες τραγικές συνέπειες μιας πολιτικής που τα έργα υποδομής βρίσκονται στα αζήτητα. Τόσο ο σημερινός δήμαρχος όσο και αρκετά στελέχη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου είχαν καθοριστικές θέσεις για την χάραξη της πολιτικής και στα προηγούμενα συμβούλια περιφερειακό και δημοτικό. Οι προτεραιότητές τους όμως, είναι άλλες. Είναι η εξυπηρέτηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων του τουριστικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αρκεί να δούμε τις έννοιες και τις δραστηριότητες για τον ΠΡΟΤΟΥΡ, για τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.
Μέχρι σήμερα οι πληγέντες από τις πλημμύρες δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις που τους έταξαν. Κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει δρομολογηθεί. Τα ψίχουλα που διατέθηκαν για τα «πασαλείμματα», είναι ανάξια συζήτησης. Οι θορυβώδεις εξαγγελίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων καθυστερούν. Ο κίνδυνος από μια νέα έντονη βροχόπτωση ελλοχεύει.
Άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που υπάρχουν σε Αρχάγγελο, Αφάντου, Ιαλυσό κλπ. Να εκπονηθούν άμεσα μελέτες εκεί που δεν υπάρχουν και να απαιτηθούν τα κονδύλια για την έγκαιρη έναρξη των έργων. Υπάρχει ένα έμπειρο επιστημονικό δυναμικό στην περιοχή μας που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στις μελέτες όσο και στις κατασκευές.
Είναι ήδη αργά και αν δεν κατανοήσουν οι κάτοικοι των επικίνδυνων περιοχών ότι πρέπει να πάρουν πάνω τους την υπόθεση των αγωνιστικών παρεμβάσεων για να δρομολογηθούν οι παραπάνω ενέργειες θα περιμένουμε στο ακουστικό μας για να μάθουμε τα δυσάρεστα από τις νέες βροχοπτώσεις.
• Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ ποιά είναι η θέση σας για την κατασκευή κέντρου διανομής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου;
Η υγεία των κατοίκων είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά των «οικονομικών» λύσεων που προβάλλει η ΔΕΔΔΗΕ, αγνοώντας τους χιλιάδες κατοίκους, τις έξι σχολικές μονάδες που υπάρχουν τριγύρω, και τους εργαζόμενους στην περιοχή. Δεν πρέπει να γίνει ο νέος υποσταθμός στην περιοχή του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αη Νικόλα. Υπάρχουν και έχουν προταθεί πολλές εναλλακτικές λύσεις μακριά από κατοικημένες περιοχές από τις οποίες μπορεί να επιλεγεί η καταλληλότερη με κριτήρια κύρια την ασφάλεια των κατοίκων. Υπάρχουν επιστημονικές τοποθετήσεις οι οποίες μιλούν για την «συνετή αποφυγή» των υποσταθμών σε κατοικημένες περιοχές.
Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θυγατρική της ΔΕΗ σκέπτεται το κέρδος, αντιμετωπίζει το ρεύμα και την διανομή σαν εμπόρευμα. Προσπαθεί με τα παπαγαλάκια της σε τοπικό επίπεδο, να τρομοκρατήσει, για τις άμεσες ανάγκες, για την ανάπτυξη, για τις διακοπές κλπ. Προσπαθεί να δημιουργήσει την υποδομή για την Μαρίνα, το λιμάνι, τις νέες επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου στις πλάτες και την υγεία των κατοίκων. Δηλαδή να πληρώσουν οι κάτοικοι την ανάπτυξη με τη λευχαιμία των παιδιών τους.
Όμως πρέπει να υπάρξει και ένας βαθύτερος προβληματισμός για το πώς στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα αντιμετωπίζεται ο εργαζόμενος, ο κάτοικος, η γυναίκα, το παιδί, ο νέος. Πως υπολογίζεται η ζωή και ποια θέση έχει με το κέρδος των επιχειρήσεων.
Καθοριστικής σημασίας είναι η δράση και ο αγώνας που αναπτύσσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Ο οποίος χρειάζεται την ευρύτερη συμπαράσταση των εργαζομένων, των κατοίκων και των υπόλοιπων συνοικιών γιατί δεν είναι αγώνας μόνο για τον εαυτό τους είναι για όλους.
• Πώς αποτιμάτε τα βήματα που έκανε η νέα δημοτική αρχή στους δύο πρώτους μήνες της θητείας της;
Οι προτεραιότητες και οι επιλογές της νέας δημοτικής αρχής βρίσκονται στο ίδιο πνεύμα, στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη. Υιοθετώντας πλήρως την Καλλικρατική αντίληψη, τις επιλογές των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, των ανταποδοτικών τελών, των αξιολογήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων διαχειρίζεται την πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, διαχειρίζεται την κερδοφόρα ανάπτυξη για το κεφάλαιο και την φορομπηχτική πολιτική για το λαό.
Ας αναρωτηθούμε, ποια θέση πήρε για τα ανταποδοτικά τέλη των λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ΄αυτά; Καμία ευαισθησία εκτός από την διαχείριση της φτώχειας. Ποια η θέση της για το δημοτικό φόρο; Τον υπερασπίζεται και απειλεί ότι αν καταργηθεί θα βάλει νέους φόρους προετοιμάζοντας το έδαφος σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Τι πολιτική ακολουθεί για τα έργα υποδομής; Καμία ουσιαστική ενέργεια. Ποια η θέση της για τις ιδιωτικοποιήσεις; Στο όνομα της ανάπτυξης υπερασπιστής των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του κεφαλαίου στην περιοχή. Ποια η θέση της για τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στον Αη Νικόλα; Πρώτος ο δήμαρχος έτρεξε να υπερασπιστεί τη θέση της ΔΕΗ ενάντια στους κατοίκους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για μια άλλη πολιτική, ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας από την συνεχή επίθεση που της γίνεται από το κεφάλαιο και τους κρατικούς φορείς εξυπηρέτησής του, για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την λαϊκή συμμαχία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη γενικότερη ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.