«Επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως σχεδιάζει να προσελκύσει η Ελλάδα μέχρι το 2021. Μήπως αυτό όμως σηματοδοτεί το τέλος της παρθένας ζωής των ελληνικών νησιών που τόσο λατρεύουν οι Βρετανοί;» αναρωτιέται σε άρθρο της η εφημερίδα Telegraph.
Ένας αριθμός ρεκόρ 15,3 εκατομμυρίων τουριστών επισκέφτηκε την Ελλάδα το πρώτο οκτάμηνο του έτους, με τις αφίξεις των τουριστών από την Βρετανία να αυξάνονται κατά 16%. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, τα πρώιμα σημάδια για τον τουρισμό του 2015 δείχνουν πως θα είναι άλλη μία χρονιά ρεκόρ.
Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η χώρα επαναπαύεται στις δάφνες της, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πρόσφατα ανακοίνωσε πως αναμένει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο μέχρι το 2021, από τα περίπου 18 εκατομμύρια που ήταν το 2013.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, περιέγραψε μερικά από τα σχέδια που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Αυτά περιλαμβάνουν το άνοιγμα δύο υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων κοντά στην Πύλο, στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την επέκταση του συγκροτήματος Costa Navarino στη Μεσσηνία καθώς και την ανάπτυξη αρκετών νέων θερέτρων στις Κυκλάδες.
Η Αθήνα, εν τω μεταξύ, θα αποκτήσει έναν ποδηλατόδρομο μήκους 27 χιλιομέτρων – από το βόρειο προάστιο της Κηφισιάς, μέσα από το ιστορικό κέντρο και θα καταλήγει στο Φάληρο, στα νότια της πόλης καθώς και την επέκταση της γραμμής του μετρό και του τραμ.
Οι άδειες για νέα καταλύματα έχουν αυξηθεί κατά 150%, με έμφαση στις πολυτελής κατοικίες. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων στα μικρότερα νησιά και επίσης, αν και υπερβολικά φιλόδοξο (σημειώνει το άρθρο), μια γαστρονομική επανάσταση αποκαλούμενη ως «γαστρο-ταβέρνα».
Αυτά τα σχέδια πιθανότατα αυξάνουν τους φόβους πως η παρθένα και αμόλυντη νησιωτική ζωή που προσελκύει τόσους Βρετανούς στην Ελλάδα βρίσκεται υπό απειλή. Για πολλούς, αυτή η παραδοσιακή και λίγο ρουστίκ φιλοξενία και η απλή κουζίνα είναι που κάνουν τη χώρα τόσο δελεαστική.
Σύμφωνα ωστόσο με την κυρία Κεφαλογιάννη, οι ανησυχίες αυτές είναι αβάσιμες.
«Αυτό αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς – στόχος μας είναι η αειφορία» δηλώνει. «Το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός πρέπει να διατηρηθούν. Αυτό είναι που προσελκύει τουρίστες στην Ελλάδα».
Αντ’ αυτού, θέλει να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκεφτούν τα λιγότερο γνωστά μέρη της χώρας και να θεωρηθεί η Ελλάδα σημαντικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
«Θέλουμε να διευρύνουμε την γκάμα επιλογών, με μέρη όπως οι ορεινές περιοχές στα βόρεια της χώρας – η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα» προσθέτει. «Υπάρχει επίσης η πρόσφατη ανακάλυψη αρχαιολογικών αντικειμένων στην Αμφίπολη, που θα προσελκύσει νέους τουρίστες στην περιοχή αυτή».
Φυσικά, η κυρία Κεφαλογιάννη δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα γλυπτά του Παρθενώνα. Οι ατέλειωτες συζητήσεις για την επιστροφή τους επανήλθαν στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ – δικηγόρος και σύζυγος του Κλούνεϊ , που πρότεινε στην Βρετανία την επιστροφή των γλυπτών που κατασχέθηκαν μεταξύ 1801 και 1812, σημειώνει το άρθρο.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι οι Έλληνες θέλουν την επιστροφή τους» δήλωσε η Κεφαλογιάννη.
΄Εθνος