Eπιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Ιωάννης Γαλουζής στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα στην οποία περιλαμβάνεται σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Κάλυμνο:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Σας απευθύνομαι προσωπικά, προκειμένου να σας ενημερώσω σχετικά με την εξέλιξη του μεταναστευτικού ζητήματος στην περιοχή της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα στο νησί της Καλύμνου.
Στο παρελθόν έχουμε βεβαίως ενημερώσει σχετικά και τους αρμόδιους υπουργούς, καταθέτοντας επανειλημμένα τις προτάσεις μας προκειμένου να λάβουν γνώση και να παράσχουν τη συμβολή τους στο μέτρο του δυνατού.
Έχουμε επίσης κατ επανάληψη έρθει σε επαφή και διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και τοπικούς φορείς, μεμονωμένους ιδιώτες- εθελοντές καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία για την αντιμετώπιση του θέματος.
Είναι δεδομένο ότι οι μεταναστευτικές ροές στο νησί μας είναι καθημερινό φαινόμενο (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έως τώρα στο νησί μας έχουν εισρεύσει 8.300 μετανάστες από την αρχή του έτους ) το οποίο η μικρή μας κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη εγκαταστήσει –σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 16 προκατασκευασμένους οικίσκους στο νησί μας, για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και προβαίνουμε στις απαραίτητες εργασίες για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Βρισκόμαστε παράλληλα σε διαδικασία σύναψης συμβολαίου συνεργασίας με τη Ύπατη Αρμοστεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα, θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του χώρου προσωρινής φιλοξενίας.
Επίσης βρισκόμαστε σε άμεση και αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου Λέρου και Αστυπάλαιας και τον σεβαστό μας Μητροπολίτη κ.κ. Παίσιο, που έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό βάρος, ενισχύοντας με τις δυνάμεις της το δύσκολο έργο της σίτισης αλλά και προσωρινής στέγασης των συνανθρώπων μας μεταναστών.
Επιπλέον, συνοψίζοντας τις θέσεις και προτάσεις μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τη διαβούλευση μας με τις Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές, σας τις καταθέτουμε και προτείνουμε ενδεικτικά τα εξής :
Ως άμεση προτεραιότητα, κρίνεται η ύπαρξη αυξημένης μέριμνας για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, κάτι που μπορεί να μετριάσει σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη εισροή προσφύγων και μεταναστών γενικότερα. Είναι εξαιρετικά οδυνηρό το θέαμα να ξεβράζονται καθημερινά στις ακτές μας, εξαθλιωμένοι συνάνθρωποί μας και αθώες παιδικές ψυχές.
Ζητάμε την άμεση συμβολή σας στην ενίσχυση και -ει δυνατόν- επιπλέον στελέχωση του Λιμενικού Σώματος και του Αστυνομικού τμήματος του νησιού μας σε προσωπικό, προκειμένου να μπορεί με αρτιότητα και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίζει τις επείγουσες και κρίσιμες αυτές καταστάσεις. Σημειωτέον ότι εκτός από την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη μετανάστευση, η περιοχή μας έχει ήδη αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης λόγω πολλών φαινομένων παραβατικότητας. Οι συνεχείς αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού από την περιοχή μας προς το κέντρο, δυσχεραίνουν κατά πολύ την αποτελεσματική λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η προβλεπόμενη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας σύνθεση θα έπρεπε να είναι 42 άτομα ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν 29 (11 άτομα σε σκάφη , 18 άτομα στο λιμεναρχείο και 2 με άδεια ανατροφής τέκνου). Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί 8 μεταθέσεις προς ενίσχυση του Λ/Χ Καλύμνου και 8 για αποχώρηση από το λιμεναρχείο Καλύμνου προς άλλες λιμενικές αρχές στην επικράτεια, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά μηδενική την ενίσχυση σε μια τόσο νευραλγική και κρίσιμη περιοχή .
Επιπλέον υπάρχει ανάγκη συντήρησης του κτιρίου του Αστυνομικού τμήματος, καθώς αυτό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσης του Αστυνομικού τμήματος με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διευκόλυνση και επίσπευση των διαδικασιών: ένα συμβατικό όχημα για την κάλυψη αναγκών μεταφοράς-περιπολίας-δίωξης, τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (ΕURODAC), δύο πολύ-μηχανήματα εκτύπωσης φωτοαντιγράφων-φαξ, με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης καθώς και διάφορα αναλώσιμα υλικά.
Παρακαλούμε για την ανάλογη μέριμνα προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση, για την κατάλληλη διαμόρφωση νέου χώρου με τις απαραίτητες προδιαγραφές για την προσωρινή φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών καθώς οι ήδη υπάρχοντες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες προσωρινής στέγασης. Υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη για τη οποία έχουμε ανάγκη από χρηματοδότηση, προκειμένου να την υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ο Δήμος μας έχει ήδη προβεί σε εργασίες αποκατάστασης –με δικές του δαπάνες- των παλιών κτηρίων που λειτουργούσαν ως σφαγεία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων. Σε μια ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση για το νησί μας με πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση, ο Δήμος μας κάνει δαπάνες από ίδιους πόρους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του.
Είναι απαραίτητες ωστόσο επιπλέον εργασίες επισκευής-αποκατάστασης και περίφραξης του υπάρχοντος χώρου, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού ατόμων (τουλάχιστον κατά 50 άτομα). Είναι αναγκαία και απαραίτητη ως εκ τούτου η επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου μας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες και πιεστικές αυτές ανάγκες.
Ζητάμε τη συμβολή σας στη συντόμευση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να γίνεται –όσο είναι δυνατό- ταχύτερη η καταγραφή και επανα-προώθηση των μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους. Μια πρότασή μας σε σχέση με αυτό το θέμα, είναι οι μετανάστες που διαθέτουν διαβατήρια, να παίρνουν άμεσα τη βίζα από τις Προξενικές αρχές της γειτονικής Τουρκίας και να αποφεύγεται έτσι η θλιβερή εικόνα και πρακτική της δουλεμπορίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίνεται απαραίτητη και η αύξηση των ειδικών δρομολογίων των επιβατικών πλοίων, τα οποία έχουν αναλάβει τη μεταφορά των μεταναστών προς το λιμάνι του Πειραιά.
Προχωράμε στη δημιουργία δημοτικού ιατρείου πλησίον του χώρου προσωρινής φιλοξενίας- για την κάλυψη των άμεσων-βασικών ιατρικών αναγκών, καθώς και την παροχή πρώτων βοηθειών στους μετανάστες, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου.
Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με επιπλέον υγειονομικό υλικό για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τη νοσηλεία των μεταναστών και προσφύγων, καθώς το ήδη υπάρχον –σε μεγάλο του μέρος προσφορά ιδιωτών- δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες .
Τέλος, ζητάμε την άμεση εκταμίευση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων μετεγκατάστασης, καθώς το βάρος που πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι δυσβάσταχτο, για να μπορεί να το αντιμετωπίσει χωρίς την απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση.
Πιστεύουμε ότι θα επιδείξετε την δέουσα ευαισθησία, την οποία γνωρίζουμε πως διαθέτετε, και θα ανταποκριθείτε ανάλογα στο τόσο κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο ο Δήμος μας προσπαθεί -με όσα μέσα και λιγοστούς πόρους διαθέτει- να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μάλιστα εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Αντ. Γαλουζής
Δήμαρχος Καλυμνίων