«Tοπική ανάπτυξη με αύξηση της απασχόλησης και με τις ΜμΕ στο επίκεντρο: ο ρόλος της ΟΕΒΕ Δωδεκανήσου», ήταν το θέμα της εσπερίδας που οργανώθηκε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών στο ΕΒΕΔ προχθές το βράδυ.
Στην εσπερίδα συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα κ. Φ. Ζαννετίδης ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Νίκος Τσούλλος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΒΕ και νυν αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γ. Πάγκαλης, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Χ Λουκαράς, η υπεύθυνη του παραρτήματος ΙΜΕ/ ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ κ. Α. Μαυράκη ο προϊστάμενος του παραρτήματος ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Σαριδάκης και πολλοί επιχειρηματίες του νησιού.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στις επιχειρήσεις η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Τόνισε πως η υπέρμετρη φορολόγηση δεν θα έχει τελικά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα συμβάλουν στην δημιουργία ανάπτυξης και κάλεσε τους επιχειρηματίες να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Νοεμβρίου, σε αντίδραση για τα επώδυνα μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια που έγινε για να ενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα με αφορμή κάποια περιστατικά φοροαποφυγής στις Κυκλάδες.
«Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου και παράλληλα να αναδείξουμε τη σημασία του στην υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών. Είναι σημαντικό να διευκρινίσω πως η προσπάθειά μας έλαβε χώρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Σε συνεργασία με τους άλλους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους σχεδιάσαμε από κοινού ένα έργο που έχει σαν στόχο την καταγραφή των υφιστάμενων συνθηκών και προβλημάτων. Στόχο αποτελεί η διαμόρφωση και καταγραφή κοινών προτάσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης και μελλοντικής αξιοποίησης τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Έγινε προσπάθεια ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τύχουν διεθνούς προβολής και να αναζητηθούν νέες λύσεις. Έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε και στις δράσεις που αναπτύχθηκαν ώστε να ενισχυθούν οι ομοσπονδίες- μέλη της ΓΣΕΒΕΕ και να επιμορφωθούν τα μέλη των διοικήσεών τους.
«Παρόλα αυτά ο στόχος μας δεν είναι μόνο η ενίσχυση της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και των Ομοσπονδιών-μελών της. Δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε πως η ΓΣΕΒΕΕ πηγάζει από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και λειτουργεί προς όφελός της. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε δυο μεγάλες δράσεις. Η πρώτη αφορά στην εκπόνηση μελετών αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης. Σκοπός είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων που θα έχουν οι ομοσπονδίες. Αναπτύξαμε και πρόγραμμα συνδικαλιστικής επιμόρφωσης των εκπροσώπων μας. Θελήσαμε με τον τρόπο αυτό να συμβάλουμε ώστε να διαθέτουν την καλύτερη πληροφόρηση για να εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες. Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου για τη μικρή συμμετοχή. Παρόλα αυτά η προσπάθεια θα συνεχιστεί και την νέα προγραμματική περίοδο. Όσο το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται τόσο πιο αναγκαία γίνεται η παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνουμε δίπλα στους επιχειρηματίες. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας και το σύνολο των κλάδων που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
«Δεν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη όσο εφαρμόζονται πολιτικές στραγγαλισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έμειναν ζωντανές. Όσοι μιλούν για ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες απλά διηγούνται ένα ακόμη ανέκδοτο. Κάθε συζήτηση για δήθεν ανάπτυξη προκαλεί μόνο τη νοημοσύνη και την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν από τις ΜμΕ επιχειρήσεις είτε ως ιδιοκτήτες ή ως εργαζόμενοι. Όλοι ομιλούν για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνουν δεν μας πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στα δεινά που πλήττουν τώρα την επιχειρηματικότητα.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ελπίδα. Το περιβάλλον είναι αρνητικό αλλά υπάρχουν ελπίδες για να γίνουν αλλαγές. Κατανοώ το προσκλητήριο που έγινε για αγώνες και γνωρίζω τη μεγάλη δουλειά που γίνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ. Κάποιοι είναι καιρός να αντιληφθούν ότι στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχει πρωτοπορία και καινοτομία. Υπήρξαν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έγιναν παράδειγμα στο διεθνές στερέωμα. Δυστυχώς στο προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα με αφορμή συμβάντα στην Μύκονο και τη Σαντορίνη. Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Ήταν πολιτική ατιμία η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας που αναφέρθηκε σε όσα κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ το έτος 2014.
Με την ιδιότητα του τομεάρχη τουρισμού ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο και στις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και την εστίαση.
«Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να καταθέσουμε πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση. Οι έχοντες την ευθύνη για το θέμα αυτό έχουν όνομα και επίθετο», τόνισε ο κ. Κόνσολας που αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε για την τακτοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
«Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας με φοροκαταιγίδα;» αναρωτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλ. Ζαννετίδης.
«Η σημερινή ημερίδα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι γεγονός ότι η ανυπαρξία σταθερού φορολογικού καθεστώτος δημιουργεί προβλήματα. Είχαμε πολλά προβλήματα όπως τα capital controls και η έλλειψη ρευστότητας. Αυτός ο τόπος πέρασε δύσκολα αλλά πρωτοπόρησε χάρη στο ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα αλλά και τα φορολογικά κίνητρα που είχαν δοθεί. Η ανάπτυξη του τόπου οφείλεται και σε αυτά», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην ανάγκη ενίσχυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Νίκος Τσούλλος.
Αναφέρθηκε επίσης και στα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση.
«Είναι πλέον ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ζητούμε επίσης να λειτουργήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου. Ακόμη θα πρέπει να ανασυσταθούν κάποια σωματεία που τελούν υπό την ευθύνη της Ομοσπονδίας μας», δήλωσε ο κ. Τσούλλος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.