Ειδήσεις

Ερχεται ο «Μεγάλος Aδερφός» για δάνεια, καταθέσεις και επενδύσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και ενάμιση χρόνο–και στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κλπ- ετοιμάζεται να παραδώσει το ανακατασκευασμένο «Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» το οποίο θα λύνει τα χέρια των φορολογικών αρχών.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε όλες τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάθος 10-12 ετών. Έτσι, θα επιταχυνθεί η ελεγκτική διαδικασία καθώς πλέον ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει ξανά και ξανά στην τράπεζα για να εντοπίσει ύποπτες αναλήψεις ή καταθέσεις.

 Η εφαρμογή θα μπορεί να πάει για πολλά χρόνια πίσω στο χρόνο –έχει συζητηθεί και η 15ετία αν και εγείρεται πλέον θέμα παραγραφών μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- ενώ θα βγάζει μεγάλες αποκλίσεις για κάθε έτος ξεχωριστά. Το ζητούμενο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο «όπλο» των φορολογικών αρχών να λειτουργήσει συνδυαστικά με το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή συμμόρφωση η ψήφιση του οποίου αναβάλλεται συνεχώς λόγω διαφωνιών που έχουν ανακύψει με τους «θεσμούς».

Η λογική είναι η εξής: μέσα από το νέο σύστημα ηλεκτρικών διασταυρώσεων, να προκύπτουν μαζικά «ευρήματα» για φορολογούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα ειδοποιούνται να κάνουν χρήση των διατάξεων συμμόρφωσης μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. Η «απειλή» σε περίπτωση άρνησης, θα είναι εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, και η επιβολή ποινικών κυρώσεων.

Ηλεκτρονική εφαρμογή

Τι διαφορετικό θα προσφέρει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στις φορολογικές αρχές που δεν το πρόσφεραν όλα τα συστήματα που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα: δυνατότητα μαζικών ελέγχων και ταχύτητα αποτελεσμάτων όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο έλεγχος των κινήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν εφιάλτης για τον ελεγκτή της εφορίας και όχι για τον ελεγχόμενο. Ο ελεγκτής διατύπωνε το αίτημά του στις τράπεζες –κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- για να παραλάβει τις τραπεζικές κινήσεις… εκτυπωμένες σε χιλιάδες χαρτιά. Στη συνέχεια, τέθηκε σε εφαρμογή το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών» το οποίο μετέτρεπε σε ηλεκτρονική την επικοινωνία των φορολογικών αρχών με τις τράπεζες. Ωστόσο, είχε «ατομικό χαρακτήρα» καθώς ο ελεγκτής μπορούσε να ζητήσει δεδομένα για κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά.

Οι έλεγχοι για τις καταθέσεις, αναμένεται να μπουν άμεσα σε εφαρμογή. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει και συνέχεια. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τις καταθέσεις, το καινούργιο σύστημα θα τροφοδοτηθεί από τις τράπεζες και με όλα τα δάνεια –θα μπορούν να ελέγχονται αναδρομικά πληρωμές δανείων σε βάθος ετών- αλλά και αγορές χρηματιστηριακών προϊόντων. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμπλουτισμός με δάνεια και χρηματιστηριακά προϊόντα θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Πηγή: Fpress

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου