Ειδήσεις

Ψήφισμα φορέων για την ίδρυση Σχολής Τουρισμού στη Ρόδο

Το ψήφισμα το οποίο εξέδωσαν οι τοπικοί φορείς, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο Ρόδου, την 31η Οκτωβρίου, για την ίδρυση τμήματος οικονομίας και διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα την Ρόδο, κοινοποιήθηκε από τον Δήμο Ρόδου, στον πρωθυπουργό, στον υπουργό και υφ/ργό Παιδείας, στους βουλευτές Δωδ/νήσου και στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στο ψήφισμα αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
O δήμαρχος Ρόδου, οι παριστάμενοι βουλευτές Δωδ/σου κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Μάνος Κόνσολας, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Άγγελος Ανανίας και οι παρακάτω εκπρόσωποι κοινωνικών, οικονομικών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων της Ρόδου, οι αρχές της Κοσμητείας και των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, ο τ. περιφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης και οι διατελέσαντες δήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Μάνος Κόκκινος, Χατζής Χατζηευθυμίου, Ευστάθιος Κουσουρνάς, συνήλθαμε σήμερα την 31η Οκτωβρίου 2016, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Ρόδου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, για να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας και ταυτόχρονα να δηλώσουμε την αμετακίνητη θέση μας στη διεκδίκηση της έδρας του Τμήματος Τουριστικών Σχολών, που η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε να εγκαταστήσει στη Χίο και όχι στη Ρόδο, αγνοώντας ότι η διεκδίκηση του Τμήματος αποτελεί πάγιο και ομόθυμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ακόμη ότι η Ρόδος διαθέτει σε συντριπτικό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απαιτεί μια μελέτη σκοπιμότητας για να το αναδείξει σε εθνικό επίπεδο και να το καταστήσει διεθνούς εμβέλειας.
1. Η Ρόδος είναι το πρώτο διεθνές τουριστικό κέντρο της Ελλάδας και ένα από τα πιο προβεβλημένα και δημοφιλή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που και μόνο αυτό αρκούσε, για να δεχθεί το υπό ίδρυση Τμήμα, αφού κατά την κρατούσα πρακτική τέτοια Τμήματα ιδρύονται σε καθιερωμένα τουριστικά κέντρα, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, στη Νίκαια, στο Ρίμινι, στη Βάρνα, στη Σμύρνη, στην Αττάλεια, όπου λειτουργούν Πανεπιστήμια για τουριστικές σπουδές.
2. Η Ρόδος διαθέτει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, ανωδομές και τις τουριστικές δραστηριότητες για να εξυπηρετήσει τις εφαρμοσμένες και ερευνητικές ανάγκες των τουριστικών σπουδών. Σύγχρονα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα διεθνών προδιαγραφών, μαρίνες, διεθνές αεροδρόμιο, τουριστικές δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού και αναπτύσσει όλες τις μορφές του σύγχρονου τουρισμού από τον παραθεριστικό, συνεδριακό, θαλάσσιο περιηγητικό μέχρι τις άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
3. Η Ρόδος εξυπηρετείται με ένα πυκνό συγκοινωνιακό δίκτυο, που συνδέει καθημερινά το νησί με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Xώρας, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη και με 151 πόλεις της Ευρώπης, σημαντικό στοιχείο, όχι μόνο για τη διακίνηση των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, αλλά και τη διεθνοποίηση του Τμήματος.
4. Η Ρόδος διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στο σημερινό campus της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών για να στεγάσει το Τμήμα, όπως και άλλα δημόσια και δημοτικά κτήρια, που μπορούν να φιλοξενήσουν όχι μόνο το εν λόγω Τμήμα, αν χρειαστεί, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως εργαστήρια, ινστιτούτα, κ.λπ.
5. Η πόλη της Ρόδου διαθέτει 10.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα τουριστικά διαμερίσματα, τα οποία είναι διαθέσιμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, για τη διαμονή με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους των φοιτητών. Για το διδακτικό προσωπικό που τυχόν θα χρειαστεί να μετακινείται από άλλες Σχολές, είναι έκδηλο το ενδιαφέρον για παροχή φιλοξενίας από τους ξενοδόχους της Ρόδου.
6. Η γεωγραφική θέση της Ρόδου στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις τουριστικά αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής, οι οποίες έχουν ανάγκη από διευθυντικά στελέχη του τουρισμού και συνιστούν δυναμική αγορά υποψηφίων φοιτητών.
7. Η Ρόδος διαθέτει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό για τουριστικές σπουδές περιβάλλον, που το διαμορφώνει το τουριστικό της ιστορικό υπόβαθρο, οι λειτουργούντες τουριστικοί θεσμοί και οργανώσεις της, η πλούσια τουριστική βιβλιογραφία, το επιστημονικό της ανθρώπινο δυναμικό, αναγκαίο και χρήσιμο για το γνωστικό και ερευνητικό έργο του Τμήματος. Σήμερα δραστηριοποιούνται στη Ρόδο και στον τομέα του τουρισμού στελέχη με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά στον τουρισμό και με πλούσιες εμπειρίες, που θα μπορούσαν να καλύψουν μαθήματα τουριστικών εφαρμογών, πρακτική που ακολουθείται διεθνώς.
8. Το μόνο επιχείρημα για την επιλογή της Χίου ως έδρας του Τμήματος, ότι δηλαδή διαθέτει το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό του εκεί Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν μπορεί να εξουδετερώσει όλα τα άλλα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της Ρόδου και αυτό γιατί: πρώτον υπηρετούν στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ρόδου καθηγητές οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, διεθνολόγοι και της πληροφορικής, που μπορούν να διδάξουν μαθήματα του προγράμματος και δεύτερον γιατί μέχρι να διοριστούν νέοι καθηγητές θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά, οι διδάσκοντες στη Χίο, ερχόμενοι και στην Ρόδο, γνωστό όντως ότι είναι μεγάλο μέρος των καθηγητών που διδάσκουν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, δεν διαμένουν στις έδρες τους.
9. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας καλούμε την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου να επανεξετάσει την θέση της και ταυτόχρονα κάνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας, στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και στους βουλευτές του νομού, να υποστηρίξουν το πάγιο αίτημα του τόπου, που εκκρεμεί από το 1966 και επανέρχεται κατά καιρούς, χωρίς να βρει μέχρι σήμερα τη δικαίωση του.
Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι επισημαίνουν την ομόθυμη διάθεση να συνδράμουν υλικά και ηθικά το προτεινόμενο Τμήμα. Ιδιαίτερα σημειώνουν τη δέσμευση τους να εξασφαλίσουν τα παρακάτω:
• Προτάσεις δημάρχου Ρόδου: α) τη διάθεση μέρους του ποσού 2.000.000 € από ΕΣΠΑ, το οποίο θα κατανεμηθεί ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες σε Ρόδο και Σύρο, β) Στέγαση του Τμήματος Τουρισμού, είτε ήδη στα υπάρχοντα κτήρια της ΑΣΤΕΡ, είτε στο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου SOLEIL ή στο υπάρχον κτήριο της ΠΝΑΙ που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη (απέναντι από το Καστέλο), το οποίο πληροί της προϋποθέσεις, όπως έχει εξεταστεί παλαιότερα, γ) Επίσης τη δυνατότητα για τη λειτουργία φοιτητικής εστίας στην νέα πτέρυγα της μαιευτικής κλινικής του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου. Εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα της Ρόδου έναντι της Χίου με τη δυνατότητα ταυτόχρονης θεωρητικής φοίτησης και πρακτικής άσκησης των φοιτητών λόγω των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών της Ρόδου χωρίς να απαιτείται η διάσπαση της θεωρητικής κατάρτισης από την πρακτική.
• Πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για οικονομική ενίσχυση του Τμήματος .
• Πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για τεχνική συνδρομή στην εκπόνηση μελετών για κτήρια που μπορούν να στεγάσουν δραστηριότητες του Τμήματος.
• Πρόταση του εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να στηρίξει οικονομικά τις ανάγκες ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
10. Για την τεκμηρίωση των παραπάνω επικαλουμένων περιληπτικά πλεονεκτημάτων που διαθέτει συγκριτικά η Ρόδος, εκφράστηκε και η άποψη της σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας, αν χρειαστεί και προς τούτο σημειώνεται η πρόθεση του κ. δημάρχου να εκπονήσει ο Δήμος αυτή την μελέτη.
11. Οι συνελθόντες εκπρόσωποι εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο να αποστείλει το παρόν ψήφισμα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, στους βουλευτές του νομού και σε όποιον κρίνει σκόπιμο να λάβει γνώση και να το δώσει προς δημοσίευση στον τοπικό τύπο. Αποφασίζεται η σύσταση αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, εκπροσώπων των α’ και β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων του νησιού, για το σχεδιασμό των επόμενων δράσεων που θα ακολουθηθούν για την ευόδωση του κοινού σκοπού της ίδρυσης του τμήματος τουρισμού στη Ρόδο.
Οι βουλευτές Δωδεκανήσου
και εκπρόσωποι των Τοπικών Φορέων και Οργανώσεων:
1. Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριος Σαντορινιός
2. Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας
3. Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
4. Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος
5. Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άγγελος Ανανίας
6. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανος Γκρίτζαλης
7. Κοσμήτορα Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Έλενα Θεοδωροπούλου
8. Πρόεδρος Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Αλεβίζος Σοφός
9. Πρόεδρος Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΤΕΠΑΕΣ κα. Χρυσή Βιτσιλάκη
10. Πρόεδρος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Σεϊμένης
11. Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, κ. Ευστράτιος Καρίκης
12. Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου
13. Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, κ. Γεώργιος Υψηλάντης
14. Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης
15. Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, κ. Νικόλαο Παπασταματίου
16. Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδ/σου, κ. Ιάκωβος Γρύλλης
17. Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου, κ. Μιχαήλ Μιχαήλ
18. Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας
19. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδ/σου, κ. Νικόλαος Τσούλλος
20. Πρόεδρος του Συλλόγου Δ/ντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γεώργιος Ματσίγκος
21. τ. Δήμαρχος Ρόδου, κ. Ευστάθιος Κουσουρνάς
22. πρ. Δήμαρχος Ρόδου, κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος
23. πρ. Δήμαρχος Ρόδου, κ. Μάνος Κόκκινος
24. τ. Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης
25. Καθηγητής ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κων/νος Τσολακίδης
26. Kαθηγήτρια ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Πέρσα Φώκιαλη
27. Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Αγαπητός Ξάνθης
28. Οικονομολόγος, Δρ. Μιλτιάδης Λογοθέτης
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου