Ειδήσεις

Σε «κατάσταση ανάγκης» το νησί, λόγω της λειψυδρίας

Σύμφωνος είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, με την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχετικά με την επάρκεια της Ρόδου σε νερό -αποκλειστικά και μόνον από το Φράγμα Γαδουρά.
«Πράγματι, κάναμε μια συνάντηση με τον κ. Χατζημάρκο -εν γνώσει του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Εμείς εκθέσαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί λόγω της λειψυδρίας. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να προβούμε σε άμεσες ενέργειες και να βρούμε λύσεις χωρίς να περιμένουμε μόνον την δεύτερη φάση του Φράγματος Γαδουρά. Γι αυτό και προτείναμε να γίνουν μια σειρά από συνδέσεις από την περιοχή στο Χαράκι μέχρι και την κεντρική δεξαμενή στους Αγίους Αποστόλους. Αυτό θα γίνει με δικές μας δαπάνες προς το παρόν»,  δήλωσε στην ‘δ’ ο κ. Τσίκκης.
Κύριο μέλημα είναι να υδροδοτηθούν περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως ο Αρχάγγελος, τα Κολύμπια και η Καλλιθέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι εργασίες αυτές, ώστε να είναι όλα έτοιμα ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου και σίγουρα πριν από το τέλος Απριλίου του 2017.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης του έργου του Φράγματος Γαδουρά, ο κ. Τσίκκης δήλωσε:
«Ξέρω ότι η Περιφέρεια κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προχωρήσει το έργο. Ο κ. Χατζημάρκος έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου για χρηματοδότηση. Επειδή όμως αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ο προϋπολογισμός είναι πολύ υψηλός, εμείς ως ΔΕΥΑΡ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις άμεσα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις περιοχές που έχουν πρόβλημα ακόμη κι εκεί που δεν περνάει ο αγωγός. Σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον πρώην αγωγό της Σαλάκου για να στείλουμε νερό μέχρι και το Παραδείσι.
Το νησί πάντως εξακολουθεί να παραμένει σε ‘κατάσταση ανάγκης’ και όλοι περιμένουν τις βροχές. Η λειψυδρία λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και μας ανησυχεί όλους».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ώστε να γίνεται σωστή και λελογισμένη χρήση του νερού.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, η ΔΕΥΑΡ αναζητεί κι άλλες λύσεις όπως η προμήθεια μηχανημάτων αφαλάτωσης για το νερό από τις γεωτρήσεις που έχουν υφαλμυρωθεί:
«Κι εμείς στην ΔΕΥΑΡ, που έχουμε την ευθύνη, προσπαθούμε να κάνουμε τον σωστό προγραμματισμό ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έκτακτες περιπτώσεις και περιστατικά. Εμείς επεξεργαζόμαστε παράλληλα, την εναλλακτική πρόταση για προμήθεια μηχανημάτων αφαλάτωσης για το νερό από τις γεωτρήσεις που έχουν υφαλμυρωθεί. Πρόκειται για μια ήπιας μορφής αφαλάτωση από γεωτρήσεις οι οποίες έχουν καταστεί ανενεργές λόγω υφαλμύρωσης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό το προγραμματίζουμε στις αρχές του επόμενου έτους ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για προμήθεια νερού».
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή την περίοδο ο ταμιευτήρας στο Φράγμα του Γαδουρά περιέχει 67 εκατ. κυβικά νερό -με δεδομένο ότι η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται 11 εκατ. κυβικά νερό τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 3-4 χρόνια η Ρόδος θα έχει νερό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ύδρευσης.
Θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ότι από την δική του πλευρά δεν πρόκειται να αφήσει το νησί να ‘διψάσει’ καθώς μπορεί να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου