Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την προετοιμασία του εμβολιασμού

Σχέδιο προετοιμασίας για την κάλυψη του πληθυσμού όταν παραληφθεί το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό- υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα για:

– επείγουσα έγκριση από τον FDA (Food and Drug Administration) στο υπό ανάπτυξη εμβόλιο για

– την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και

– της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech μετά την ανακοίνωση των θετικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του– θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Υγείας την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την κατάσταση των νοσοκομείων, αυτή τη στιγμή εκπονείται ένα πολύ σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, σημεία εμβολιασμού, ένα πολυσύνθετο project με πολλές παραμέτρους.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια ως προς την προμήθεια εμβολίων. Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο για το οποίο έρχεται σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση αλγόριθμο και πληθυσμιακό ποσοστό, η κάθε χώρα θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό εμβολίων.

Αρχικά θα εμβολιαστούν – σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – οι  υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι δυο δόσεων, εντός 30 ημερολογιακών ημερών.

“Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει μια προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό  προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για διασπορά διαφόρων ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε” τόνισε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία Αναστασία Κοτανίδου.

“Δεν είναι απεριόριστες οι αντοχές των νοσοκομείων”

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον υπουργό Υγείας, το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες υγείας και πλέον έχουμε 100.984. Τον περασμένο Ιούλιο υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ και έχουμε φτάσει στις 1.082 ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν άλλες 234 νέες ΜΕΘ.

Δημιουργήθηκαν 4.590 κλίνες COVID στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες. 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία συμμετέχουν επίσης στη μάχη για τον κορονοϊό. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται πλέον το 30% των τεστ. Ειδικά στην 1η και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, το 50% των τεστ γίνεται στην ΠΦΥ.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2.000.000 PCR και rapid τεστ.

“Όμως, οι δυνάμεις μας ως Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι  απεριόριστες. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αλλά αυτή είναι  η πραγματική εικόνα με αληθινά στοιχεία, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς σκόπιμες διαστρεβλώσεις και μικροπολιτικά παιχνίδια” υπογράμμισε.

Πηγή: capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου