Ειδήσεις

Σούπερ μάρκετ: Αντιδρούν στο «απαγορευτικό» πώλησης προϊόντων – Πώς υποδέχθηκε την απόφαση η αγορά

Την αντίδραση των εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ προκάλεσε η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση πώλησης μιας σειράς προϊόντων (έπιπλα, φωτιστικά, χαλιά, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κ.α.) από τα καταστήματά τους. Μια απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια έως τις 30 Νοεμβρίου, δηλ. καθ’ όλη την περίοδο του lockdown.

Κύκλοι της αγοράς και εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου τροφίμων μιλώντας στο enikos.gr επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι επρόκειτο για μια απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης που τους αιφνιδίασε. «Δεν μας ρώτησε κανείς, ούτε και μας ενημέρωσε κανείς νωρίτερα για να προετοιμαστούμε» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: αφού γνώριζαν λόγω της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης ότι οδεύουμε προς δεύτερο lockdown και αν δεν το ήξεραν, όφειλαν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, για ποιο λόγο μας άφησαν να αγοράσουμε προϊόντα, να κάνουμε παραγγελίες, να βγάλουμε διαφημιστικά φυλλάδια και να «καλέσουμε» τους καταναλωτές να τα αγοράσουν»; Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη στο enikos.gr ότι «προκύπτουν και πρακτικά προβλήματα από τη συγκεκριμένη απόφαση. Πολλά καταστήματα έχουν ήδη τις αποθήκες τους γεμάτες. Πού λοιπόν, θα βάλουν τα προϊόντα αυτά που από σήμερα απαγορεύεται να διατίθενται προς πώληση; Γιατί ούτε στα ράφια μπορούν να παραμείνουν, ούτε απαγορευτικές κορδέλες να βάλουμε- θα γίνουν μπάχαλο οι χώροι. Αλλά ακόμη και αν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για να τοποθετηθούν, στα κενά ράφια με τι θα αντικατασταθούν»;

Σύμφωνα με τους ίδιους «κατανοούμε τη θέση των επιχειρήσεων εκείνων που κλείνουν με κρατική εντολή στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό και τα επιχειρήματα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, όμως, οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν μία νυκτί, με προχειρότητα και ανοργανωτικότητα και χωρίς καν να ενημερώνεις τον κλάδο στον οποίο αφορούν οι αποφάσεις. Και επίσης με τον τρόπο που έγινε η συγκεκριμένη κίνηση, δείχνει σαν η κυβέρνηση να σύρεται από τις καταστάσεις και να μην έχει πλάνο εκ των προτέρων για να τις αντιμετωπίσει, αλλά ακολουθεί τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Στον αντίποδα, ικανοποίηση εκφράζουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου που είχαν ως αίτημά τους τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς όπως ισχυρίζονται, με αυτόν τον τρόπο «διορθώνονται» στρεβλώσεις και καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Γιατί, όπως λένε, «είναι αθέμιτος ανταγωνισμός όταν κάποιες επιχειρήσεις κλείνουν υποχρεωτικά, με κρατική εντολή και μένουν απούλητα τα προϊόντα τους και την ίδια στιγμή, αυτά τα ίδια προϊόντα διατίθενται και πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι υπήρξαν καταγγελίες πως πολλές αλυσίδες έβαλαν στα ράφια τους προϊόντα που δεν πουλούσαν μέχρι πρότινος, εκμεταλλευόμενες το κενό που δημιουργεί το lockdown στην αγορά με το κλείσιμο συγκεκριμένων επιχειρήσεων και κλάδων ώστε να αυξήσουν τους τζίρους τους εις βάρος των μικρομεσαίων που είναι κλειστοί.

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Ζητήσαμε ισονομία και δίκαιη μεταχείριση

«Είμαστε από τους φορείς εκείνους που ζητήσαμε την απαγόρευση των συγκεκριμένων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ γιατί δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των σούπερ μάρκετ και των επιχειρήσεων εκείνων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω του κορονοϊού. Με την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων από τις αλυσίδες τροφίμων δημιουργείται μια μετατόπιση τζίρου προς αυτές εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αναγκάζονται να είναι κλειστές. Εμείς είχαμε στείλει επιστολές προς την κυβέρνηση για να ακολουθηθούν οι εν λόγω διαδικασίες και να υπάρξει μια ισονομία και δίκαιη μεταχείριση. Άλλωστε τα προϊόντα αυτά που απαγορεύθηκαν, δεν συνιστούν προϊόντα πρώτης ανάγκης. Υπήρξαν δε, και καταγγελίες ότι συγκεκριμένες αλυσίδες στόκαραν προϊόντα που δεν είχαν στα ράφια τους μέχρι πρότινος, είδη που δεν τα πουλούσαν υπό κανονικές συνθήκες, αλλά είδαν το lockdown άλλων επιχειρήσεων ως ευκαιρία για να αυξήσουν οι ίδιες τις πωλήσεις τους και τους τζίρους τους εις βάρος των μικρομεσαίων για ακόμη μια φορά. Επιχειρήθηκε δηλ. μια ολιγοπώληση της αγοράς».

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Δικαίωση για τους μικρομεσαίους εμπόρους που «βάζουν πλάτη»

Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να θέσει περιορισμούς στην πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ κατά την διάρκεια των περιοριστικών, εκφράζει σε δήλωσή του ο πρέδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

«Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από διάλογο, να ανταποκρίνεται έγκαιρα στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για το μέλλον», αναφέρει.

«Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επαναφορά της οικονομίας σε μία – σχετική έστω – κανονικότητα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την γρήγορη αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη που αποφάσισε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς, την αναστολή πώλησης συγκεκριμένων διαρκών προϊόντων από τα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων, για όλη τη διάρκεια του lockdown», συνεχίζει.

«Πρόκειται για μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που «βάζουν πλάτη» και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία. Στη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδρομής έχουμε κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τα συναρμόδια υπουργεία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα», καταλήγει.

Ποια προϊόντα απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά στα είδη που απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην απόφαση αναφέρονται οι εξής Κωδικοί Αριθμού Δραστηριότητας:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

Πηγή: enikos.gr

Της Εύης Κατσώλη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου