Πότε στέλνει η Ελλάδα το σχέδιο στην Κομισιόν, τι θα λάβουμε το 2021. Αύξηση των πόρων στα προγράμματα για την προστασία των πολιτών από την πανδημία. Σχολιάζει στο In.gr και στα tanea.gr ο Γιώργος Μελέας, εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
Μετά από δέκα εβδομάδες οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου με την Προεδρία του Συμβουλίου έφτασαν σε συμβιβασμό για τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. Το κείμενο της συμφωνίας φέρνει το ευχάριστο νέο της αύξησης ύψους 16 δισ. ευρώ στο πακέτο που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο και αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως έξτρα 15 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν προγράμματα για την προστασία των πολιτών από την πανδημία, την παροχή ευκαιριών στην επόμενη γενιά και τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών, ενώ 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αύξηση της ευελιξίας την αντιμετώπιση μελλοντικών αναγκών και κρίσεων.
Τα πρόσθετα κονδύλια θα αντληθούν κυρίως από πρόστιμα στον τομέα του ανταγωνισμού (τα οποία πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τριπλασιάζει σε πραγματικούς όρους τα κονδύλια για το πρόγραμμα EU4Health. Όσον αφορά τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του «Next Generation EU» τα τρία θεσμικά όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά για να αξιολογούν την χρήση των κονδυλίων και το Κοινοβούλιο, μαζί με το Συμβούλιο, θα ελέγχουν τυχόν αποκλίσεις από τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως. Επίσης, θα εφαρμόζονται βελτιωμένες μεθοδολογίες παρακολούθησης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 30% του συνολικού ποσού του προϋπολογισμού της Ένωσης και οι δαπάνες του Next Generation EU θα στηρίξουν τους κλιματικούς στόχους, καθώς και να διασφαλιστεί ότι 7,5% των ετήσιων δαπανών θα πραγματοποιείται για τους στόχους βιοποικιλότητας από το 2024, το οποίο θα ανέλθει σε 10% από το 2026.
Πηγή: tovima.gr