«Αστακοί» γίνονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπό το βάρος των πολεμικών απειλών που εκτοξεύει η Τουρκία. Οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενισχύονται με αξιόπιστα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή, μέρα και νύχτα.
Η θωράκιση των νησιών προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία επιστρατεύει κάθε είδους ανυπόστατο επιχείρημα σε μια προσπάθεια να συνδέσει την κυριαρχία τους με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες εβδομάδες, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που “αποκάλυπταν” την “απόβαση” των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνώρισης Μ1117 Guardian στη Χίο και τη Λέσβο.
Ουδέποτε ωστόσο, η ελληνική πλευρά κράτησε “μυστικό” το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 1.200 αμερικανικής κατασκευής οχήματα θα αξιοποιηθεί στην άμυνα των νησιών. Αυτό που δεν γνωρίζει το τουρκικό Επιτελείο όμως, είναι ότι πολύ σύντομα τα Μ1117 θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ πυρός με την προσθήκη βομβιδοβόλων των 40 χιλιοστών.
Δύναμη πυρός
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού με προσωπική μέριμνα του Αρχηγού, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, πατάει “γκάζι” ώστε η απόκτηση των βομβιδοβόλων να ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα. Προς το παρόν αναμένεται η αμερικανική απάντηση (LoA) στο αίτημα που έστειλε η Αθήνα μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων ώστε να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να ξεκινήσει η προμήθεια των βομβιδοβόλων. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, έχει ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και είναι θέμα χρόνου να μπουν οι σχετικές υπογραφές που θα αυξήσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τροχοφόρων Μ1117.
Τα οχήματα προέρχονται από το πλεονάζον υλικό του αμερικανικού Στρατού χωρίς οπλισμό, ο οποίος τοποθετείται στη συνέχεια επί ελληνικού εδάφους. Το ΓΕΣ έκρινε ότι η προσθήκη του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στην αρχική σύμβαση θα καθυστερούσε πολύ την εκτέλεση του προγράμματος και υπήρχε ο κίνδυνος τα διαθέσιμα Μ1117 να δοθούν αλλού. Έτσι προκρίθηκε η λύση της παραλαβής των οχημάτων σε πρώτο χρόνο και της παραγγελίας των βομβιδοβόλων στη συνέχεια.
Στην πρώτη γραμμή
Τα Μ1117 θεωρούνται κατάλληλα για το νησιωτικό ανάγλυφο, προσφέρουν αυξημένη προστασία στο προσωπικό που μεταφέρουν, ειδικά σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας Μ113, ενώ το πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και το βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών τα καθιστούν ιδανικά για τους φρουρούς του Αιγαίου αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα χάρη στο θερμικό σκοπευτικό που διαθέτουν.
Μια πρώτη “γεύση” πήραν τα στελέχη της 96ης ΑΔΤΕ στη Χίο που πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησαν βολή με τα πολυβόλα MG-3 που διαθέτουν τα Guardian. Οι Μονάδες της ΑΣΔΕΝ κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να τα καταστήσουν επιχειρησιακά ενώ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, τα περισσότερα από τα Μ1117 θα ενισχύσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ περίπου εκατό οχήματα θα διατεθούν στην Πολεμική Αεροπορία για τη φύλαξη αεροδρομίων και κρίσιμων εγκαταστάσεων στα νησιά και την ενδοχώρα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σε αντίθεση με τα ΒΜΡ-1 που βρίσκονταν σε μακρά ακινησία στους όρχους των στρατοπέδων, τα Μ1117 βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή ενώ κάθε “παρτίδα” που θα παραλαμβάνει η χώρα, θα προωθείται σε ακριτικές Μονάδες και νησιά.
Πηγή cnn.gr
Σταύρος Ιωαννίδης