Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια περιβαλλοντική έκθεση Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Νότιας Ρόδου 2022, που υποβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».
Η σύνταξη της Έκθεσης 2022 και ο σχετικός σχολιασμός των στοιχείων έγιναν με ευθύνη του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος της ΔΕΠΑΝ (Διεύθυνση Παραγωγής Νησιών).
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΗΣ ΣΟΡΩΝΗΣ ΡΟΔΟΥ – ΕΤΟΣ 2022
Η βοηθητική ατμογεννήτρια του Σταθμού κατά το έτος 2022, όπως και το 2021, χρειάστηκε να λειτουργήσει για σημαντικά αυξημένο αριθμό ωρών σε σύγκριση με προηγούμενα έτη (κατά μέσο όρο < 200 ώρες ετησίως), μετά από απαίτηση του Διαχειριστή ΜΔΝ (ΔΕΔΔΗΕ). Αιτία αποτέλεσε η έναρξη εφαρμογής από 01.04.2021 του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού από τον Διαχειριστή, βάσει του οποίου περιορίστηκε η λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ, με συνέπεια ο όγκος ατμοπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών και τη διασφάλιση της ετοιμότητας των Μονάδων του Σταθμού να βασίζεται κυρίως στην αυξημένη λειτουργία της βοηθητικής ατμογεννήτριας.
Σε εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 6164/2018 (ΦΕΚ 1107 Β’), με την οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2015/2193/ΕΕ (MCPD), στην υπόψη μονάδα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις εκπομπών αερίων ρύπων για το έτος 2021, οι οποίες θα επαναληφθούν εντός τριετίας (το 2024) σε περίπτωση που απαιτηθεί αυξημένη λειτουργία της εν λόγω μονάδας και για τα επόμενα έτη.
ΒΛΑΒΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ / ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Οι βλάβες αφορούσαν τα μετρητικά συστήματα για την παρακολούθηση / καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των εκπομπών αέριων ρύπων και της ποιότητας υγρών αποβλήτων του Σταθμού, οι οποίες αποκαταστάθηκαν εντός 24ώρου και άλλες μεγαλύτερης διάρκειας.
Αναφορά σε βλάβες διάρκειας μεγαλύτερης του 24ώρου γίνεται παρακάτω:
• Στις 01.01.2022 παρουσιάστηκε βλάβη στο όργανο καταγραφής οξυγόνου της μονάδας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) Νο 3, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή (ΑΗΣ
Ρ./901.4/7/03.01.2022) του Σταθμού προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΚΑΠΑ /Τμήμα Ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
• Στις 23.01.2022 παρουσιάστηκε βλάβη στο όργανο μέτρησης εκπομπών σωματιδίων της μονάδας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) Νο 4, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή (ΑΗΣ Ρ./901.4/281/24.01.2022) του Σταθμού προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΚΑΠΑ /Τμήμα Ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
• Στις 20.02.2022 παρουσιάστηκε βλάβη στο όργανο καταγραφής οξυγόνου της μονάδας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) Νο 4, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή (ΑΗΣ Ρ./901.4/778/21.02.2022) του Σταθμού προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΚΑΠΑ /Τμήμα Ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
• Στις 01.04.2022 παρουσιάστηκε βλάβη στο όργανο καταγραφής οξυγόνου της μονάδας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) Νο 4, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή (ΑΗΣ Ρ./901.4/1556/01.04.2022) του Σταθμού προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΚΑΠΑ /Τμήμα Ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
• Στις 09.09.2022 παρουσιάστηκε βλάβη στο όργανο μέτρησης εκπομπών οξειδίων του αζώτου της μονάδας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) Νο 4, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή (ΑΗΣ Ρ./901.4/4001/12.09.2022) του Σταθμού προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΚΑΠΑ /Τμήμα Ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
• Την 15.10.2022 παρουσιάστηκε βλάβη στο όργανο καταγραφής οξυγόνου της μονάδας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) Νο 3, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή (ΑΗΣ Ρ./ 901.4/4556/17.10.2022) του Σταθμού προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΚΑΠΑ /Τμήμα Ποιότητας της ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Από την αξιολόγηση τήρησης των οριακών τιμών του Πίνακα 30, όσον αφορά στις περιοδικές μετρήσεις εκπομπής αερίων ρύπων από τις μονάδες του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου για το έτος 2022, καμία επιμέρους μέτρηση δεν υπερβαίνει τις καθορισμένες οριακές τιμές.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Στις εγκαταστάσεις του Σταθμού γίνεται μόνο προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων ή μη αποβλήτων. Η διαχείρισή τους ανατίθεται από την Επιχείρηση σε κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς.
Όσον αφορά στα στερεά ή υγρά απόβλητα του Σταθμού, ισχύουν τα ακόλουθα:
• Τηρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση ρευμάτων ειδικών αποβλήτων (έλαια και λιπαντικά, μπαταρίες, κ.ά.).
• Λαμβάνεται μέριμνα για την προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων εντός κατάλληλων δεξαμενών ή/και σε ξεχωριστά βαρέλια, τύπου UN, σαφώς διαχωρισμένα μεταξύ τους κατά είδος περιεχομένου.
• Τα επικίνδυνα ή μη επικίνδυνα απόβλητα απομακρύνονται από τον Σταθμό από κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφαλή μεταφορά τους.
Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει συνάψει Συμβάσεις με αδειοδοτημένες εταιρείες για την αποκομιδή όλων των επικίνδυνων και μη επικινδύνων αποβλήτων από τους Σταθμούς παραγωγής της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Παραγωγής Νησιών (ΔΕΠΑΝ).
Οι επιμέρους αποκομιδές αποβλήτων από τον ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου για το έτος 2022 εμφανίζονται στην Ετήσια Έκθεση Παραγωγού Αποβλήτων του Σταθμού, η οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η Επιχείρηση, επιδεικνύοντας ανεπτυγμένη περιβαλλοντική ευαισθησία έχει σαν στόχο την εξασφάλιση της δραστικής και αποτελεσματικής βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των Μονάδων της ώστε να συμβάλλει πάντα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την μέγιστη κοινωνική συναίνεση στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Για την επίτευξη αυτού του στόχου καλύπτει διαρκώς τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – Εθνικής και Ευρωπαϊκής – και παρακολουθεί συνεχώς με μεγάλη προσοχή την εξέλιξή της ώστε να είναι σε θέση να ικανοποιεί εγκαίρως και τις πρόσθετες των ισχυουσών απαιτήσεις και ερευνά λεπτομερώς όσους παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία των εγκαταστάσεών της.
Ο ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου λειτουργεί μέσα στα επιτρεπόμενα, νομοθετικά, περιβαλλοντικά όρια και τηρεί τους όρους της με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/76421/4707/04.08.2020
Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στα επιμέρους Κεφάλαια της παρούσας Έκθεσης (αέριοι ρύποι, επεξεργασμένα υγρά (υδατικά) απόβλητα, θαλασσινό νερό ψύξης, περιβαλλοντικός θόρυβος, κ.ά..
Όσον αφορά στα στερεά απόβλητα, στις εγκαταστάσεις του Σταθμού γίνεται μόνο προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων ή μη αποβλήτων, η διαχείριση των οποίων ανατίθεται από την Επιχείρηση, σε κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς.
Τέλος, στον ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου δεν υπάρχουν αποθηκευμένες και ούτε χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες (αμίαντος, PCBs κ.ά.), ούτε προβλέπεται μελλοντικά η χρήση τέτοιων ουσιών.