Επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα συγκαλέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να διακριβωθεί αν η mpox (ευλογιά των πιθήκων) παραμένει παγκόσμια υγειονομική κρίση. Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ σήμερα.
Η εξέλιξη της mpox
Τον Αύγουστο η νόσος, η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Αφρική, χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ έκτακτη ανάγκη παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, το οποίο συνιστά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.Αυτό ακολούθησε την εξάπλωση ενός νέου στελέχους του ιού, του clade Ib, σε τμήματα της ηπείρου.
Αυτή τη χρονιά, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, έχουν σημειωθεί 46.794 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα στην Αφρική, περιλαμβανομένων 1.081 θανάτων, ανέφερε ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters.
Η περισσότερο πληγείσα χώρα είναι η ΛΔ Κονγκό κι ακολουθούν το Μπουρούντι και η Ουγκάντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Η νόσος Mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Συμπτώματα
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό Mpox χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:
Πυρετός >38οC
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.
Πηγή: in.gr