Αδιέξοδο και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες καταγράφηκε χθες στη συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αφορμή για τη συζήτηση υπήρξε η θέση της Περιφέρειας Αττικής, που όπως έχει δηλώσει, στοχεύει να κλείσει τη Φυλή και παράλληλα να ακυρώσει την κατασκευή των 4 εργοστασίων που έχουν δρομολογηθεί αλλά και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αφορά την ανακύκλωση.
Δήμαρχοι από πολλές περιοχές της χώρας εξέφρασαν την απόγνωσή τους σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς κυριολεκτικά δεν έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια, τη στιγμή που τα βαριά πρόστιμα από την Ε.Ε. οδηγούν σε κλείσιμο χώρους διάθεσης απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει μεγάλο πρόβλημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. «Αν έως τον Μάιο δεν έχω βρει χώρο διάθεσης θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα την τουριστική περίοδο».
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης έκανε λόγο για συμφέροντα κλειστών ομάδων που λυμαίνονται τον χώρο των απορριμμάτων και δεν επιτρέπουν να βρεθούν λύσεις. Μάλιστα ο κ. Κοιμήσης σημείωσε ότι οι περιοχές με μεγαλύτερο εκλογικό ενδιαφέρον έχουν αντίστοιχα και μεγαλύτερο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. «Πολλοί στήνουν καριέρες με “όχι”. Οχι στη Φυλή, όχι στο Γραμματικό ψηφίστε μας και θα τα πάμε αλλού. Και όταν ρωτάμε, πού αλλού, μας απαντούν θα δούμε πού, θα αποφασίσει η κοινωνία», τόνισε. Αν συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο «η Αθήνα θα γίνει Νάπολη. Να προχωρήσουμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χωρίς όμως να μπούμε σε περιπέτειες που θα φέρουν πρόστιμα», κατέληξε.
Ως εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί πολιτικά ότι θα κλείσει η Φυλή, αλλά ότι αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος. «Δεν λέμε ότι θα κλείσει η Φυλή με το τέλος του χρόνου», τόνισε.
Κίνδυνος λουκέτου
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των δημοτικών παιδικών σταθμών που κινδυνεύουν με λουκέτο καθώς πολλοί εξ αυτών δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ ζητεί την παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών έως το τέλος Ιουνίου 2016. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Γιώργος Πατούλης, 1.140 δημοτικοί σταθμοί, η πλειοψηφία των οποίων χρηματοδοτείται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, κινδυνεύουν να κλείσουν στο τέλος του χρόνου που λήγουν οι άδειες λειτουργίας τους.
Η αρμοδιότητα λειτουργίας των παιδικών σταθμών έχει μεταφερθεί από το 2001 από το κεντρικό κράτος στους δήμους, ωστόσο έκτοτε δεν έχει αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας των παιδικών σταθμών και η ΚΕΔΕ ήδη το επεξεργάζεται για να καταθέσει εντός των ημερών τις θέσεις της.
Καθημερινή