Εν αναμονή του ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο Δήμο Ρόδου τελεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ολοκλήρωση του γενικού κατασταλτικού ελέγχου στην οικονομική διαχείριση των ετών 1999-2006 στον πρώην Δήμο Ροδίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αλλά και για τον έλεγχο από επιθεωρητές προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την απώλεια σημαντικού αριθμού παραστατικών και την καταστροφή άλλων από πλημμύρα στις αποθήκες του αρχείου στο δημαρχιακό μέγαρο.
Πιο συγκεκριμένα από αυτοψία που διενήργησαν τρεις ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου διαπιστώθηκε ότι το αρχείο των οικονομικών υπηρεσιών του καποδιστριακού δήμου είναι πλήρες από το έτος 2007 και μετά ενώ για τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνεται απώλεια ενταλμάτων και άλλων παραστατικών και από το 1999 και πριν καταστροφή πολλών παραστατικών.
Θυμίζουμε ότι 36 αιρετοί και 6 δημοτικοί υπάλληλοι απειλούνται με 8 φύλλα μεταβολών και ελλείψεων, που αφορούν έλεγχο παραστατικών που δεν έχουν απολεσθεί με καταλογισμό ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για πληρωμές του πρώην Δήμου Ροδίων, που κρίθηκαν ανοίκειες.
Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις καθώς ένας εκ των υπόλογων, πρώην αιρετός, έχει προσβάλει ως «κατασκευασμένες» τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δυνάμει των οποίων εκδόθησαν χρηματικά εντάλματα πληρωμής δαπανών.
Μεταξύ άλλων στα 8 φύλλα µεταβολών και ελλείψεων του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους 1.788.393 ευρώ, που προέρχονται από «αλχημείες» στις διαδικασίες εξωταμιακής διαχείρισης υποχρεώσεων του Δήμου Ροδίων προς τρίτους, μέσω εικονικών επιχορηγήσεων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, πράγμα που έχει διαπιστώσει εξάλλου σε έκθεσή της, η Επιθεωρήτρια της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ Στ. Ζερβάκη.
Η επιθεωρήτρια της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ Στ. Ζερβάκη διενήργησε συγκεκριμένα διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο Ροδίων για τις επιχορηγήσεις προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για τα έτη 1999 –2002 μετά από εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα του αποδέκτη των χρημάτων που εκταμιεύθηκαν και για τη νομιμότητα των παραστατικών που προσκομίστηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ανταποκρίνονται σε πραγματικές πληρωμές.
Στα πλαίσια της ποινικής έρευνας που είχε διενεργηθεί και που οδήγησε σε απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, έγιναν καταθέσεις δημοτικών συμβούλων που ισχυρίστηκαν ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων επιχορηγήσεων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, δεν ήταν γνήσιες.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γρηγόρης Mοράρης, Σακ. Kαραγιάννης, Mιχαήλ Παναγιώτου, Φωτεινή Tσιμπιδάκη, Φούλη Mηναΐδη, Eιρήνη Kαρακατσάνη, Bασίλειος Kουγιός, Kαζ. Kαζουλλάκης, M. Kόκκινος και Mιχαήλ Mπαλάνος είχαν υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για επιχορηγήσεις προς την Iερά Mητρόπολη αφορούσαν μόνο μικροποσά υποστηρίζοντας, άλλοι ευθέως και άλλοι εμμέσως, πλην σαφώς, πως είχαν άγνοια για το περιεχόμενο των αποφάσεων αυτών και ότι δεν τις είχαν υπογράψει.
Με δεδομένο ότι οι 42 υπόλογοι στα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων δεν τηρούν την ίδια υπερασπιστική γραμμή και έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται ήδη αποκλίσεις με καταγγελτικό μάλιστα χαρακτήρα, το μέλλον της υπόθεσης προδιαγράφεται δυσοίωνο…
Θυμίζουμε ότι μεταξύ των δαπανών που κρίνονται παράνομες στα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων περιλαµβάνονται δαπάνη ύψους 77.700 ευρώ περίπου για εικονικές επιχορηγήσεις προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου του 1999, όµοια ύψους 130.300 ευρώ του 2000, 558.700 ευρώ του 2001, 434.000 ευρώ του 2002 και 6.000 ευρώ του 2004.
Παρότι οι υπόλογοι για τις συγκεκριµένες δαπάνες που έγιναν για να καλυφθούν έξοδα που δεν προέβλεπε το δηµόσιο λογιστικό έχουν απαλλαγεί αµετακλήτως από τις σε βάρος τους κατηγορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι στις επισυναπτόµενες αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου δεν αναφέρονται οι διατάξεις µε βάση τις οποίες διενεργήθηκαν οι ανωτέρω επιχορηγήσεις.
Θεωρεί περαιτέρω ότι δεν είναι νόµιµες οι σχετικές επιχορηγήσεις προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου γιατί δεν επισυνάπτεται στα σχετικά δικαιολογητικά των Χ.Ε. πρακτικό του Ν.Π.Δ.Δ. (Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου) για την αποδοχή της επιχορήγησης και την εξουσιοδότηση του Ταµία ή άλλου µέλους για την είσπραξη της επιχορήγησης ούτε προκύπτει από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή έγγραφο του Νοµικού Προσώπου ότι τα ποσά εισήχθησαν σαν έσοδο σε αυτό (αντίγραφα εγγραφών στους λογαριασµούς εσόδων, σχετικά γραµµάτια είσπραξης κ.λ.π.).
Επιπλέον δεν προσδιορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου συνοπτικά και µε σαφήνεια η συγκεκριµένη αιτία, για την οποία έγιναν οι ανωτέρω επιχορηγήσεις. Αντίθετα αναφέρεται αόριστα ότι οι επιχορηγήσεις προορίζονταν για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης χωρίς να κατονοµάζονται αυτές οι ανάγκες και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύεται ότι έχει επιτελεσθεί αποδεδειγµένα µε στοιχεία ο σκοπός για τον οποίο δόθηκαν οι ανωτέρω επιχορηγήσεις.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παραπέρα ότι δεν προκύπτει ότι είχε υποβληθεί αίτηµα του Νοµικού Προσώπου για επιχορήγηση, πριν την λήψη των αποφάσεων της έγκρισης επιχορήγησης από το δηµοτικό συµβούλιο, που να αναφέρει τους λόγους της αιτούµενης επιχορήγησης.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΩΝ ΑΕ
Στο μεταξύ έχει «παγώσει» επί του παρόντος και ο καθολικός διαχειριστικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα οικονομικά στοιχεία της υπό εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης “ΡΟΔΩΝ ΑΕ”.
Στην Υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε διαβιβαστεί συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ι. Καραβοκύρη εντολή για τη διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου τα έτη 2006, 2007 και 2008 μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.
Αφορμή για τη διενέργεια του συγκεκριμένου ελέγχου στην επιχείρηση έδωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ροδίων που ακολούθησε τον έλεγχο που είχε διενεργηθεί με προγενέστερη απόφαση από τους ορκωτούς λογιστές της εταιρείας Grand Thorton κκ. Δημήτρη Τζανάτο και Κωνσταντίνο Ξανθοπουλίδη.
Ο έλεγχος στην εταιρεία από τους ορκωτούς λογιστές είχε διενεργηθεί κατόπιν αιτήματος της πρώην προέδρου και πρώην δημοτικής συμβούλου κ. Ρένας Μαντικού αφού προηγήθηκαν καταγγελίες πρώην συμβασιούχου για τη διαχείριση εσόδων που φέρονται να προέρχονταν από παγκάρι εκκλησίας στο αναψυκτήριο OAΣΙΣ αλλά και καταγγελίες από πλευράς εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο για αδιαφάνεια στη λειτουργία της.
Από τον έλεγχο της Grand Thorton δεν προέκυψαν σοβαρές παρατυπίες στην οικονομική διαχείριση της “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” επί θητείας της κ. Μαντικού. Από τη συζήτηση των ευρημάτων στο δημοτικό συμβούλιο προέκυψαν ωστόσο διαφωνίες και ενστάσεις για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν ήταν διαχειριστικός με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση και να υποβληθεί αίτημα για τη διενέργεια νέου από οικονομικούς επιθεωρητές.
Θυμίζουμε ότι από τον έλεγχο της Grand Thorton είχε προκύψει απώλεια παραστατικών που να δικαιολογούν έργα και αγορά παγίων ύψους 2.764.421,21 ευρώ της δημοτικής επιχείρησης “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” και συγκεκριμένα οικονομικής φύσεως εκκρεμότητες και λογιστικές ατασθαλίες από ανάγονται στα χρόνια της Διασκέψεως Κορυφής (1988).
Παρότι ο έλεγχος ξεκίνησε και δεσμεύτηκαν όλα τα παραστατικά από την εταιρεία με νέο νόμο κατέστη σαφές ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δύναται να ελέγξει μόνο τις επιχορηγήσεις της ανώνυμης εταιρείας από φορείς του δημοσίου αλλά και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της.
Τα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων που έχουν συνταχθεί αναθεωρούνται και αναμένεται να υποβληθούν αρμοδίως στην εταιρεία το νέο έτος.