Ειδήσεις

Τσίπρας: Οχι ιδιαίτερα αυθόρμητες οι αντιδράσεις στην Κω-Nα μην ενδώσουμε στο βάρβαρο λαϊκισμό της βίας

“Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό είναι λογικό διότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση, παγκόσμια θα έλεγα και περνάει όλη αυτή η μετακίνηση και η κρίση από τη χώρα μας” είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό.

“Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής”, είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι.

Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

“Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα” είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.

“Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της”
Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

Για το hot spot στην Κω

Σε ότι αφορά στα hot spots στα νησιά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης δεν επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ούτε από την ΕΕ, αλλά από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Όταν οι πρόσφυγες έρχονται, πρέπει να γίνει περισυλλογή και διάσωση, όχι επαναπροώθηση που είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχουν αντιδράσεις στα νησιά, όχι και ιδιαίτερα αυθόρμητες στην Κω, αλλά στα υπόλοιπα νησιά η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναδεικνύει την ανθρωπιά». Εχουμε κάποια φαινόμενα από μεμονωμένους, είπε, αλλά αν δεν υπάρξει κέντρο ταυτοποίησης θα είναι καλύτερα;
Ο χώρος που επελέγη στην Κω είναι κατάλληλος, παραχωρήθηκε νόμιμα, με σύμφωνη γνώμη και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είπε ο πρωθυπουργός.
“Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;” είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: “Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς “να ανοίγει μύτη”, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη”.

Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. “Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Μιλώντας για την Frontex είπε ότι «δεν υπήρχε καμία αντίρρηση εξαρχής, βρίσκεται στα νησιά και κάνει αυτό που κάνει και η ελληνική ακτοφυλακή, διασώζει ανθρώπους. Εμείς ζητήσαμε 1.600 επιπλέον στελέχη και έχουν έρθει μόνο 200. Δεν έχουμε αντίρρηση ούτε για την δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».

Υποστήριξε, δε, ότι «σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην ταυτοποιείται στα νησιά, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα μηχανήματα αυτόματης ταυτοποίησης και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η χειρόγραφη διαδικασία με το μελάνι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις κάποιων ωρών που παίζουν ρόλο και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες». Έκανε και ειδική αναφορά στην περίπτωση της Λέρου είπε ότι «αυτός ο άνθρωπος ταυτοποιήθηκε κανονικά, ενώ στην συνέχεια αυτό έγινε μόνο στη Σερβία και σε καμία άλλη χώρα, κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως χώρα ανασφαλή, ενώ είναι το μόνο σημείο σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου