Συνεντεύξεις

«Κατάθεση ψυχής» από τον Στέλιο-Στέφανο για τον γάμο του με τον σύντροφό του!

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Ο Στέλιος Στέφανος Ξανθόπουλος, ήρθε στη Ρόδο από επιλογή, ίσως μοιραία όπως λέει ο ίδιος, πριν από μερικά χρόνια έχοντας ξεκινήσει ήδη μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στο εξωτερικό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει το κομμωτήριό του, σημείο αναφοράς στο νησί.
Σε συνέντευξή του στην «δ», μιλά για τις δικές του αλήθειες… Για την απόφαση που έλαβαν με τον σύντροφό του να τελέσουν τον γάμο τους στη Ρόδο πριν από περίπου δύο μήνες, για τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και για την  αμέριστη στήριξη των οικογενειών τους σε όλη τη διαδικασία.
Συγκινείται όταν μιλάει για την συμβουλή που του έδωσε η γιαγιά του αλλά και όταν θυμάται πώς οι οικογένειές τους, χόρευαν μαζί στο πάρτι που ακολούθησε την τελετή του γάμου, όπως προτιμά να αποκαλεί το σύμφωνο συμβίωσης.

«Η γιαγιά μου, μου είπε, αγόρι μου γλυκό, σημασία έχει εσύ να είσαι καλά κι ευτυχισμένος. Να νιώσεις την αγάπη, που είναι το πιο δυνατό συναίσθημα στον κόσμο»

Ο Στέλιος Στέφανος, απόλυτα συνειδητοποιημένος, αποκαλύπτεται, τολμά, ονειρεύεται και μιλά για αγάπη, σεβασμό και συντροφικότητα…
• Ξεκινώντας την συνέντευξη, θα ήθελα να μας πεις πώς βρέθηκες στη Ρόδο.
Ηταν εντελώς τυχαίο. Ηρθα κάποια στιγμή για να χτενίσω μια νύφη κι επειδή άρεσε πάρα πολύ η δουλειά μου, κάθε δυόμιση μήνες είχα σταθερούς πελάτες, 20-30 άτομα, που μου έκλειναν εισιτήρια και διαμονή, για να τους φτιάχνω τα μαλλιά τους. Επειτα από περίπου 2,5 χρόνια κι αφού μου άρεσε το νησί, αποφάσισα να μετακομίσω μόνιμα εδώ.
• Πριν πού εργαζόσουν;  
Είχα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στο Λονδίνο και εργάστηκα στο εξωτερικό. Αρχικά στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, έπειτα ασχολήθηκα με τα fashion weeks στο Μιλάνο, επέστρεψα στην Ελλάδα για τα fashion weeks της Αθήνας, στη συνέχεια γύρισα στην Θεσσαλονίκη για την στρατιωτική μου θητεία και μετά ήρθα στη Ρόδο.
• Από επιλογή, λοιπόν ήρθε η Ρόδος.
Από επιλογή, τυχαία, μοιραία… Δεν ξέρω!
 • Πιστεύεις στην μοίρα;
Πολύ. Πάρα πολύ.
• Στη Ρόδο, καταξιώθηκες σε σύντομο χρονικό διάστημα ως επαγγελματίας και έχεις μια επιτυχημένη επιχείρηση. Εδώ όμως βρήκες και τον σύντροφο της ζωής σου.
Ισως τελικά να ήταν μοιραίο… Κάποια πράγματα είναι γραπτό να συμβούν. Με τον σύντροφό μου, γνωριστήκαμε πριν από έξι χρόνια σε έναν άλλο χώρο που εργαζόμουν, όπου είχα επαγγελματικό συμβόλαιο για έναν χρόνο. Είχαμε μια ωραία χημεία από την αρχή. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα, πήγαμε για καφέ αλλά εκείνος τότε εξέτιε την στρατιωτική του θητεία και οι περιστάσεις δεν επέτρεπαν να εξελιχθούν τα πράγματα. Το αφήσαμε τότε και μετά από έξι χρόνια, εντελώς τυχαία ξανασυναντήθηκαν οι δρόμοι μας, μέσω του facebook! Ετσι ήρθαμε ξανά σε επικοινωνία. Μετά από έξι χρόνια, είχαμε αλλάξει και οι δύο πάρα πολύ, είχαμε μεγαλώσει, είχαμε ωριμάσει… Μετά από αρκετές συζητήσεις, κανονίσαμε να τα πούμε από κοντά, πολύ χαλαρά και χωρίς κανένα ίχνος ερωτισμού μέχρι τότε. Και έτσι ήρθαμε κοντά.
• Είχες πάντα στο μυαλό σου τον γάμο; Μιλάμε βέβαια για σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών.
Εδώ στην Ελλάδα, λέγεται ακόμα σύμφωνο συμβίωσης. Στο άκουσμα του πολιτικού γάμου, κάποιοι δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι. Παθαίνουν… αλλεργικό σοκ. Επειδή λοιπόν, υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις, και κάποιοι θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να δεχθεί τον πολιτικό γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια, το ονομάζουν σύμφωνο συμβίωσης. Εμείς πάντως, κάναμε έναν κανονικό γάμο. Είχαμε πολλούς καλεσμένους, κάναμε μια όμορφη εκδήλωση και περάσαμε υπέροχα. Ως προς το σκέλος της ερώτησης για το αν είχα στο μυαλό μου τον γάμο, έχω να πω ότι υπήρχαν διάφορες φάσεις στην ζωή μου. Είμαι εργασιομανής, είχα κάνει πολλές γνωριμίες, όμως πιστεύω, ότι το θέμα της οικογένειας ή το θες ή δεν το θες. Αρκεί να βρεις κάποιον που να επιθυμεί το ίδιο πράγμα και να είναι το timing σωστό, για να προχωρήσετε.
• Σε βλέπω πολύ χαρούμενο και δίνεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στην καλύτερη φάση της ζωής σου.
Ο κάθε άνθρωπος έχει διάφορες φάσεις στη ζωή του. Νομίζω ότι εγώ είμαι στην καλύτερη φάση μου, είναι η πιο δημιουργική, η πιο δυνατή μου φάση. Μια αγάπη, ένας έρωτας σε κάνει πολύ πιο δυνατό, σε θωρακίζει…
• Ο σύντροφός σου είναι από τη Ρόδο;
Ναι, κατάγεται από εδώ αλλά έλειπε αρκετά χρόνια για σπουδές.
• Η Ρόδος, αν και νησί με πολυπολιτισμικές επιρροές, παραμένει μια κλειστή κοινωνία. Πώς δέχθηκε η κοινωνία αυτή σας την επιλογή;
Όλα είναι θέμα ανθρώπου. Εγώ, ερχόμενος εδώ, έπρεπε να αποδείξω τι άνθρωπος είμαι και το μόνο εργαλείο, το μόνο όπλο που είχα, ήταν η δουλειά μου. Μέσα από την δουλειά μου με εκτίμησε και με σεβάστηκε ο κόσμος και τον ευχαριστώ γι΄αυτό.
• Πέρασες δηλαδή από την φάση που έπρεπε να δώσεις «εξετάσεις»;
Ναι, πέρασα. Στη Ρόδο βρήκα πολλούς υποστηρικτές, είτε για τη δουλειά μου είτε για την απόφασή μας με τον σύζυγό μου, να τελέσουμε τον γάμο. Η δική μου οικογένεια δεν βρίσκεται εδώ, κι έτσι έχω χτίσει μια δεύτερη οικογένεια με πολύ κοντινούς μου ανθρώπους. Η Ρόδος είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή που αναπτύσσεται πολύ στον τομέα του τουρισμού, υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα τα οποία πρέπει να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει. Μπαίνουμε πια στο 2017 και θεωρώ ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε με μεγαλύτερη ευρύτητα. Το συζητήσαμε με τον σύντροφό μου, σύζυγό μου πλέον, και αποφασίσαμε να είμαστε εμείς τα πρώτα «θύματα», να είμαστε εμείς οι πρώτοι που τολμούν και ίσως μετά από εμάς, να ανοίξει ο δρόμος και για άλλους ανθρώπους. Είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα αυτό.

Το συζητήσαμε με τον σύντροφό μου, σύζυγό μου πλέον, και αποφασίσαμε να είμαστε εμείς τα πρώτα “θύματα”, να είμαστε εμείς οι πρώτοι που τολμούν»

• Αντιδράσεις συναντήσατε σε αυτή την διαδικασία, από τη στιγμή που πήρε δημοσιότητα η πρόταση γάμου;
Την συγκεκριμένη πρόταση γάμου την είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου. Αγαπώ την Ελλάδα, αγαπώ τις παραλίες της, η Λίνδος, όπου κι έγινε η πρόταση γάμου, είναι από τα αγαπημένα μου μέρη και στο μυαλό μου έπρεπε να γίνει έτσι. Η πρόταση του συντρόφου μου έγινε διαφορετικά, ο σκύλος μας, η Ιρις, μου έφερε ένα χαρτάκι που έγραφε «Daddy, would you like to marry my daddy?».
Αντιδράσεις υπήρξαν και θετικές και αρνητικές. Κάποιοι θεωρούσαν, επειδή με τον σύζυγό μου, δεν είμαστε πολύ καιρό μαζί, ότι ίσως βιαστήκαμε. Όμως και οι δύο πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο σε αυτά. Και οι δύο «διψάμε» για να ιδρύσουμε μια οικογένεια, γι αυτό θελήσαμε να χτίσουμε την δικιά μας οικογένεια. Αντιμετωπίσαμε και πολύ άσχημες αντιδράσεις, πρόκειται για πράγματα που δεν θα ήθελα να θυμάμαι. Τα υποστήκαμε, αλλά γίναμε και πιο σοφοί μέσα από αυτά. Στεκόμαστε στις θετικές αντιδράσεις, στις ευχές και στην αγάπη των δικών μας ανθρώπων.
• Είστε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στη Ρόδο που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης, και από τα λίγα σε πανελλαδικό επίπεδο, που το τόλμησαν κάνοντας μάλιστα έναν ανοικτό «γάμο», όπου βρέθηκαν οι οικογένειές σας και οι φίλοι σας. Πώς δέχθηκε το οικογενειακό περιβάλλον την απόφασή σας;
Η δική μου οικογένεια γνώριζε για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό. Η οικογένεια του συζύγου μου, δεν γνώριζε. Από την στιγμή που αποφασίσαμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, έπρεπε να ενημερώσουμε την οικογένειά του για την απόφασή μας. Οι κοντινοί του συγγενείς, όπως για παράδειγμα οι παππούδες του, ήταν πολύ θετικοί γιατί είναι άνθρωποι κατασταλαγμένοι, πιστεύουν ότι το νόημα της ζωής είναι να είσαι χαρούμενος, ευτυχισμένος και υγιής. Η δική μου γιαγιά, όταν της το είπα, με εξέπληξε. Ανακουφίστηκα όταν κατάλαβα ότι δεν την απογοήτευσα και ξέσπασα εγώ σε κλάματα, λέγοντάς της «γιαγιά τόσο καιρό δεν στο έλεγα για να μην στενοχωρηθείς». Και μου λέει «αγόρι μου γλυκό, σημασία έχει εσύ να είσαι καλά κι ευτυχισμένος. Να νιώσεις την αγάπη, που είναι το πιο δυνατό συναίσθημα στον κόσμο. Να νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον, να υπάρχει σεβασμός κι εκτίμηση ανάμεσά σας κι όλα τα υπόλοιπα δεν μας νοιάζουν. Το τι κάνετε στο σπίτι σας, αφορά εσάς»… Με συγκίνησε πολύ η γιαγιά μου. Στον γάμο ήρθαν οι οικογένειές μας, εκτός από την μπαμπά του συζύγου μου, με τον οποίον δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις. Δεχθήκαμε αρκετές επικρίσεις, αλλά οι καλεσμένοι ήταν αυτοί που έπρεπε να είναι. Αν θα το έκανα σήμερα, πάλι τους ίδιους ανθρώπους θα καλούσα. Τις οικογένειές μας, που χόρευαν μαζί, και λίγοι φίλοι και καλοί.
• Κάνατε γλέντι που κράτησε μέχρι το πρωί.
Κάναμε ό,τι κάνει κανείς όταν θέλει να γιορτάσει. Υπήρχε τούρτα, χορός, φίλοι που διασκεδάζαμε μέχρι το πρωί…
• Το τελετουργικό του συμφώνου συμβίωσης τι περιλαμβάνει;
Αρμόδιος είναι ο συμβολαιογράφος και κανονικά γίνεται στο γραφείο του. Επειδή όμως, ο συμβολαιογράφος είναι γνωστός μας, αποφασίσαμε να υπογράψουμε αυτά τα χαρτιά παρουσία των συγγενών και των φίλων μας και μετά προχωρήσαμε στην διασκέδασή μας. Η υπογραφή των εγγράφων σε ένα γραφείο, είναι μια ψυχρή διαδικασία.
• Τα σχέδια για το μέλλον τι περιλαμβάνουν;
To σημαντικότερο είναι να παραμείνουμε δυνατοί, αγαπημένοι και ενωμένοι και όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Η Ελλάδα, θέλει ακόμα δουλειά όμως σε αυτόν τον τομέα και ο χρόνος δεν είναι ποτέ με το μέρος μας. Δεν θέλουμε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο ακόμα μόνιμα στη Ρόδο, στην Ελλάδα γενικότερα, διότι θέλουμε να κάνουμε οικογένεια… Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν αγάπη αλλά  και να απολαμβάνουν όλα όσα πρέπει, μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε θέματα παιδείας και είναι κρίμα. Τα σχολεία, οι υποδομές είναι πολύ πίσω ακόμα εκτός κι αν κάποιος έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, για να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Εχουμε βλέψεις για το εξωτερικό λοιπόν, αλλά δεν θα αφήσουμε τη Ρόδο. Ο επαγγελματικός μου χώρος θα παραμείνει εδώ, δεν θα κοπούν οι δεσμοί, θα εξελιχθούμε σε κάτι καλύτερο.
Η βάση μας θα είναι στο εξωτερικό αλλά θα πηγαινοερχόμαστε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου