Ειδήσεις

Και οι Ευρωπαίοι θέλουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου

Μια επιτηδευμένη αλλά γεμάτη νόημα επισήμανση για το τι περιμένει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τους θεσμούς αναφορικά με το μέλλον του αφορολόγητου ορίου, έκανε ο επικεφαλής του ESM, ενός από τους τέσσερις θεσμούς των δανειστών, Κλάους Ρέγκλιγκ. Στην συνέντευξή του στο capital.gr ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των “διαρθρωτικών” μέτρων που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και είπε: “Γνωρίζουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σχετικά υψηλοί και η φορολογική βάση σχετικά στενή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι η δομή του συστήματος εσόδων δεν είναι αποτελεσματική και σίγουρα δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη”.

Πρόκειται για έμμεσο πλην σαφέστατο καρφί για το ποιοι και πώς πληρώνουν τα φορολογικά έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που καταγράφει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Είναι, επίσης, μια σαφέστατη ένδειξη ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή τουλάχιστον ο  ESM συμφωνεί με την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφορικά με το αφορολόγητο όριο και τη διάρθρωση της ελληνικής φορολογικής κλίμακας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του 2015 (εισοδήματα 2014) οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις ανέρχονται σε 5,4 εκατομμύρια. Από αυτούς περίπου οι μισοί, δηλαδή 2,7 εκατ. δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος λόγω του αφορολόγητου ορίου. Έτσι, οι μισοί μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, για να εξασφαλιστούν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυτοί οι μισοί φορολογούμενοι επιβαρύνονται με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Για παράδειγμα, ο συντελεστής για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ είναι 37% και για εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ ο συντελεστής εκτοξεύεται στο 45%.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτή η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων είναι τουλάχιστον προβληματική. Υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο όριο ακόμη και στις 5.000 ευρώ προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλαδή να πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν εισόδημα από 5.000 έως 8.500 ευρώ. Με αυτή τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υποστηρίζει το ΔΝΤ, θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών.

capital,gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου