Με μια «πανηγυρική» παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και ένα «ρεκόρ», ολοκληρώθηκε αργά χθες, Σάββατο 10/12, το βράδυ η πενθήμερη διαδικασία συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017: Αν και το άρθρο 123 §5 αναφέρει σαφώς ότι «η συζήτηση ολοκληρώνεται την δωδέκατη νυχτερινή της τελευταίας ημέρας και αμέσως διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία», αυτή τη φορά η διαδικασία τέλειωσε δύο ώρες νωρίτερα.
«Είναι διακομματική παράκληση να τηρηθούν οι χρόνοι και αυτό θα παρακαλέσω και τους κυρίους Υπουργούς, διότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις και πρέπει οι Βουλευτές να φύγουν για να προλάβουν τις πτήσεις τους. Έτσι πρέπει να τελειώσουμε πριν από τις 21.30΄, για να γίνει η ψηφοφορία», ανακοίνωσε κάποια στιγμή στην αρχή της τελευταίας συνεδρίασης ο προεδρεύων Δημ. Κρεμαστινός. Μοιάζει με «διαδικαστική λεπτομέρεια» και, πάντως, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις συνεχείς, μικρές και μεγάλες παραβιάσεις του Κανονισμού της Βουλής. Αλλά εξακολουθεί να έχει τη συμβολική σημασία του ως γεγονός, καθώς καταγράφηκε στη θεωρούμενη «κορυφαία» διαδικασία, αυτή της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού.
Κατά τα λοιπά και ως προς το «ρεκόρ», σημειώνεται πως η πενθήμερη διαδικασία διήρκεσε 57 ώρες και μίλησαν συνολικά 232 βουλευτές, 33 μέλη της κυβέρνησης και οκτώ πολιτικοί αρχηγοί. «Για πρώτη φορά» έγινε κάτι τέτοιο, είπε εμφανώς ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, ο οποίος «αφανώς» επίσης κατέγραψε πάρα πολλές ώρες παρουσίας στην Ολομέλεια: τόσο από την έδρα, όσο και στα βουλευτικά έδρανα.
Η μονομαχία
Στη μακρά αυτή διαδικασία υπήρξαν πρόσωπα, φράσεις, αλλά και ορισμένα στιγμιότυπα που τη «χρωμάτισαν» και που αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού στους διαδρόμους. Στα κυριότερα επικεντρώνουμε σήμερα:
Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας εξαιτίας της επιλογής του να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας προσωπικούς τόνους με διάθεση απαξίωσης του προσώπου στο οποίο απευθυνόταν. Αρχικά είπε ότι του θύμισε το «βοσκό» στη γνωστή λαϊκή ιστορία με το «λύκος στα πρόβατα». Μετά είπε: «Μυαλό δεν βάζετε», για να συμπληρώσει «θα έπρεπε να είχατε το νου, την ευφυΐα, να γίνετε πιο υπεύθυνοι και σοβαροί». Σε άλλο σημείο τον αποκάλεσε «Νοστράδαμο», για να συμπληρώσει πως κινδυνεύει να γίνει «γραφικός». Τέλος, με αφορμή την επιλογή του προέδρου της ΝΔ να μνημονεύσει ρήση του Καζαντζάκη, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Θυμήθηκε και τον Καζαντζάκη, δεν μπορούσε να το πει μόνος του, με δικά του λόγια».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, είχε μια μάλλον «αντισυμβατική» εμφάνιση: σε αντίθεση με όσα έλεγαν αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή υποψήφιοι πρωθυπουργοί) κατά το παρελθόν, όχι μόνο μίλησε για «δύσκολες αποφάσεις» που γνωρίζει πως θα κληθεί να πάρει «για την ανάταξη της χώρας», αλλά και αντί να κάνει αναφορές σε «γαλάζια διακυβέρνηση», άνοιγε τη βεντάλια μιλώντας για μια πλατιά πολιτική συμμαχία. Ειδικότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην ομιλία του χρησιμοποίησε τρεις φορές τον όρο «πολιτική αλλαγή», σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει το επόμενο πολιτικό, προεκλογικό σύνθημά του.
Η πορτοκαλόπιτα!
Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν στους διαδρόμους πως δεν θυμούνται άλλη συζήτηση προϋπολογισμού που οι ομιλίες των υπουργών να περνούν σχεδόν «απαρατήρητες», όπως συνέβη φέτος. Η παρατήρηση αυτή δεν απέχει της πραγματικότητας Ωστόσο, υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που για συγκεκριμένους λόγους ξεχώρισαν.
Περισσότερο, ίσως, απ’ όλους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ .Χουλιαράκης, για την επιλογή του να αποκαλύψει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ανέρχονται σε «προληπτικά» για το 2019 μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ. Η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, καθώς η πρώτη σε τέτοιο επίπεδο ομιλία της στη Βουλή, σχολιάστηκε ότι είχε χαρακτηριστικά μιας αξιοπρόσεκτα δυναμικής (της αποδόθηκε έως και ο χαρακτηρισμός «killer») παρουσίας για το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλ. Τσακαλώτος, διότι αφενός αποτέλεσε στόχο «εκτός ορίων» προσωπικής επίθεσης από δύο βουλευτές (Β. Οικονόμου της ΝΔ και Ηλ. Κασιδιάρη της ΧΑ), και αφετέρου επειδή -με αφορμή το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον γαλάζιο βουλευτή, αποκάλυψε ένα …γλυκύτατο περιστατικό: «Σήμερα το πρωί, όταν ξύπνησα, είχα ένα δώρο σπίτι μου: Μια τεράστια πορτοκαλόπιτα από μια γιαγιά, που ο εγγονός της είναι συμμαθητής του γιου μου, που μου είπε πως “όταν και όσες φορές μιλάς έτσι στον κ. Οικονόμου, θα παίρνεις μία τέτοια πίτα”. Βεβαίως, επειδή και εγώ και ο κ. Οικονόμου προσέχουμε τη σιλουέτα μας, δεν θα του μιλάω έτσι πολύ συχνά, του το υπόσχομαι» είπε, εμπνέοντας το γέλιο σε μια κατά τ’ άλλα διαρκώς οργισμένη και σκυθρωπή Ολομέλεια.
Γέλωτες…
Γέλια, αλλά αυτή τη φορά όχι και τόσο «αθώα», προκλήθηκαν σε μια στιγμή όταν στο βήμα ήταν ο κ. Τσίπρας: «Θα ήθελα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να επισημάνω ότι έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις γι’ αυτό και δεν ανησυχούμε», είπε ο πρωθυπουργός και αρκετοί από τα γαλάζια έδρανα γέλασαν ηχηρά και περιπαιχτικά.
Υπήρξαν, πάντως, και στιγμές που «τα χαμόγελα πάγωναν». Ήταν κάθε που οι εκείνη την ώρα πρωταγωνιστές της συζήτησης, αντήλλασσαν όχι και τόσο ευγενικές κουβέντες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας στην έκκληση του προεδρεύοντος να μην αναπτύσσει διαλογική συζήτηση με βουλευτές κατά την αγόρευσή του. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό.
Σπ.Λυκούδης (Προεδρεύων) : «Κύριε Υπουργέ, κάνετε ομιλία, δεν κάνετε διάλογο».
Π. Καμμένος: «Κύριε Πρόεδρε, είστε πολύ νεότερος στη Βουλή για να μου πείτε αν κάνω διάλογο ή όχι».
Λίγο αργότερα, και αφού είχε προηγηθεί η πορτοκαλόπιτα, ήρθε η σειρά της …γαλοπούλας! Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ζητούσε επιτακτικά το λόγο να σχολιάσει μια αναφορά του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Βούτσης από την έδρα αρνείτο να του δώσει τη δυνατότητα. Η ταυτόχρονη, με την άρνηση, αναγγελία της ομιλίας του πρωθυπουργού έτυχε της επιδοκιμασίας των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ζωηρό χειροκρότημα, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Χειροκροτούν οι γαλοπούλες τα Χριστούγεννα» ακούστηκε να λέει ο κ. Βενιζέλος!
«Πόλεμος» και ευχές!
Στα άκομψα, ήρθε να προστεθεί και μια εκτός πολιτικής ορθότητας αποστροφή του λόγου του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.
«Λέγατε ότι θα πάρετε «κούρεμα» για το χρέος. Κι είχα εδώ, απ’ αυτήν την Αίθουσα προειδοποιήσει τον Τσίπρα ότι δεν θα πάρει τίποτα», έλεγε ο κ. Β.Λεβέντης από του βήματος, όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον διέκοψε: «Γιατί, δεν πήραμε;» ρώτησε τον ομιλητή, με τον πολιτικό αρχηγό να του απαντάει με τρόπο που εμφανώς δεν συνάδει με το χώρο στον οποίο βρισκόταν: «Ναι, πήρατε! Μη σας πω τι πήρατε!» Ήταν η απάντηση του κ.Λεβέντη.
Και, τέλος, ενώ ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Β. Μιχαλολιάκοςεκτός από τις μακροσκελείς αναφορές του στην ιστορία του καθεστώτος Κάστρο, μίλησε για «πόλεμο αν χρειαστεί με την Τουρκία», ο κύκλος ορισμένων από τα χαρακτηριστικότερα «επεισόδια» της κοινοβουλευτικής συζήτησης, μοιάζει να κλείνει με θρησκευτικές ευχές – είναι, ασφαλώς, και η συγκυρία:
Στο βήμα, ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) αναφέρεται στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού: «Άκουσα κάποιον άλλον ομιλητή, ο οποίος διηγούμενος αυτήν την όμορφη εμπειρία της παροχής στον λαό, τη συνέδεσε με τα Χριστούγεννα Αλήθεια, πιστεύετε και στα Χριστούγεννα; Αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Μπράβο σας! Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εξουσίας, ακόμα και ως αυτοσκοπό βιωμένης, έχετε γίνει καλύτεροι άνθρωποι».
Χρ. Σιμορέλης (ΣΥΡΙΖΑ) : «Καλά Χριστούγεννα»!
Κ.Τζαβάρας: «Επίσης! Και βοήθειά σας».
Καθημερινή